Főoldal Hírek Átólzéig Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek?

Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek?

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,399
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek?

 

Átlagosan három órát töltenek a gyerekek a tévé előtt, és egyre több olyan műsort néznek, amelyek nem kifejezetten gyerekműsorok – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elemzéséből. Az NMHH Médiaelemző osztályának munkatársa azt mondta: minél rosszabb egy család anyagi helyzete, annál többet tévézik a gyermek.

A 2014-es adataink szerint a 17 éves korosztály naponta legalább három órát tölt a képernyők előtt, hétvégén pedig ez akár a négy órát is meghaladhatja – közölte Baranyai Eszter.

Hozzátette: egyedüli tévénézéskor megfigyeltük azt is – főleg a tinédzserek körében -, hogy nagy előszeretettel fordulnak a valóságshow-k felé. Így a klasszikus gyerekműsorok közé bekerültek a ‘Celeb vagyok, ments ki innen’, illetve az ‘Édes élet’ és az ‘Éjjel nappal Budapest’ műsorai is – mondta az NMHH munkatársa.

A gyermekek tévénézési szokásaival kapcsolatban meghatározó a család eszközellátottsága, és az, hogy milyen anyagi javakkal rendelkeznek – közölte Baranyai Eszter. Befolyásolja az, hogy van-e otthon internet, illetve az, hogy a gyermeknek van-e saját mobiltelefonja. Megfigyelhető, hogy azok a gyermekek, akik ezekkel rendelkeznek, kevesebb időt ülnek a képernyők előtt – emelte ki az az NMHH munkatársa. Hozzátette: azokban a családokban viszont, ahol nincs ilyen eszköz, illetve alacsonyabb státuszúak, vagy maximum közepes vásárlóerővel rendelkeznek, akár fél órával is többet tölthetnek a képernyő előtt a gyerekek.

Ugyanígy a szülők végzettsége is fontos szerepet játszik: a felsőfokú végzettség és a szellemi munkát végző szülők háztartásában élő gyermekek jóval kevesebb időt töltenek a képernyő előtt – fogalmazott az NMHH munkatársa. Illetve ahol lehetőségük van a gyermekeknek arra, hogy moziba vagy színházba menjenek a családdal együtt, ebben az esetben is fél-egy órás különbséget tapasztaltunk a tévénézés idejében – közölte Baranyai Eszter.

Emellett a lakhely is meghatározó: akik kisvárosban vagy falvakban élnek, ők naponta nagyjából 20 perccel többet ülnek a képernyők előtt. A legkevesebb időt pedig a budapesti gyermekek töltenek a képernyők előtt – mondta az NMHH munkatársa.

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)/PIxabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…