Főoldal Hírek Átólzéig Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek?

Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek?

5 perc átlagos olvasási idő
0
943
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek?

 

Átlagosan három órát töltenek a gyerekek a tévé előtt, és egyre több olyan műsort néznek, amelyek nem kifejezetten gyerekműsorok – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elemzéséből. Az NMHH Médiaelemző osztályának munkatársa azt mondta: minél rosszabb egy család anyagi helyzete, annál többet tévézik a gyermek.

A 2014-es adataink szerint a 17 éves korosztály naponta legalább három órát tölt a képernyők előtt, hétvégén pedig ez akár a négy órát is meghaladhatja – közölte Baranyai Eszter.

Hozzátette: egyedüli tévénézéskor megfigyeltük azt is – főleg a tinédzserek körében -, hogy nagy előszeretettel fordulnak a valóságshow-k felé. Így a klasszikus gyerekműsorok közé bekerültek a ‘Celeb vagyok, ments ki innen’, illetve az ‘Édes élet’ és az ‘Éjjel nappal Budapest’ műsorai is – mondta az NMHH munkatársa.

A gyermekek tévénézési szokásaival kapcsolatban meghatározó a család eszközellátottsága, és az, hogy milyen anyagi javakkal rendelkeznek – közölte Baranyai Eszter. Befolyásolja az, hogy van-e otthon internet, illetve az, hogy a gyermeknek van-e saját mobiltelefonja. Megfigyelhető, hogy azok a gyermekek, akik ezekkel rendelkeznek, kevesebb időt ülnek a képernyők előtt – emelte ki az az NMHH munkatársa. Hozzátette: azokban a családokban viszont, ahol nincs ilyen eszköz, illetve alacsonyabb státuszúak, vagy maximum közepes vásárlóerővel rendelkeznek, akár fél órával is többet tölthetnek a képernyő előtt a gyerekek.

Ugyanígy a szülők végzettsége is fontos szerepet játszik: a felsőfokú végzettség és a szellemi munkát végző szülők háztartásában élő gyermekek jóval kevesebb időt töltenek a képernyő előtt – fogalmazott az NMHH munkatársa. Illetve ahol lehetőségük van a gyermekeknek arra, hogy moziba vagy színházba menjenek a családdal együtt, ebben az esetben is fél-egy órás különbséget tapasztaltunk a tévénézés idejében – közölte Baranyai Eszter.

Emellett a lakhely is meghatározó: akik kisvárosban vagy falvakban élnek, ők naponta nagyjából 20 perccel többet ülnek a képernyők előtt. A legkevesebb időt pedig a budapesti gyermekek töltenek a képernyők előtt – mondta az NMHH munkatársa.

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)/PIxabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…