Ajánló Kultúra Színes Elindult a #vadateszem kampány, karácsonyig tart, ne maradjon le róla Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 1 hét ezelőtt 21 perc átlagos olvasási idő 0 109 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Fotó: Urbán Ádám A #vadateszem kampány 2024. november 22-én elindult és egy hónapon át tart. A #vadateszem kampány célja a vadhús népszerűsítése mellett a vendéglátóipari forgalom élénkítése. Ezért a kampány egyik részről a vendéglátás szereplőit célozza meg, akik a kampány keretében (pl a Libanaphoz hasonlóan, csak itt vadhúsból) új attrakcióval kedveskedhetnek a fogyasztó vendégek részére. Másik részről pedig a fogyasztók megszólítása a cél, hogy minél nagyobb számban keressék a kampányhoz csatlakozó egységeket. A térképes kereső( www.vadateszem.hu ) pedig eszköz ahhoz, hogy a fogyasztók széles rétege mozduljon ki otthonról, illetve az egységeknek jó lehetőség az új fogyasztók megszólításához/eléréséhez. Csókay Ákos, Főtitkár, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara; Fotó: Urbán Ádám Csókay Ákos a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) főtitkára elmondta: „Az elmúlt év fogyasztási adatai szerint most komoly árelőnyt jelent a vadat kínáló éttermeknek a relatíve alacsonyabb árú vadhús. Azt gondoljuk, hogy ha ezzel most az éttermek meg tudnak spórolni anyagköltségen 20-30%-ot, ezzel együtt edukálják is a vadhús fogyasztásra egy egészségesebb irányba, akkor az egész kampány egy nagyon hasznos és gazdaságilag is megtérülő kezdeményezés. Ezért érezte úgy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, hogy újra a kampány mellé áll.” Balázs Viktor, Alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; Fotó: Urbán Ádám Balázs Viktor a Nemzeti Agrárgazdasági kamara alelnöke elmondta: „Vadhúsok a legkisebb ökológiai lábnyommal előállított húsok közé tartoznak jelenleg a piacon. Nagy mértékben a magyar erdőkből származnak, tehát 100%-ban hazai termékek, igaz, azok árazásában még mindig érezhető a külföldi piacok hatása. Ennek ellenére a kilónkénti ára a drágább sertéshúsokéhoz hasonló. Nagyon örülünk annak, hogy végre nem csak egy sima fogyasztásösztönző, vadhúsnépszerűsítő kampány indult, hanem a program sokkal átgondoltabban lett felépítve, mert arra ösztönöz, hogy az éttermek valóban nyúljanak hozzá a vadhúshoz és szólítsák meg a fogyasztó vendégeket. Ezért is ajánljuk mindenkinek, hogy bátran keresse a tiszta forrásból származó, vegyszermentes és 100%-ban hazai vadhúst. Ez a program jó lehetőség arra, hogy a vendéglátóipari egységekben újra és újra megkóstolják, megszeressék és az otthonaikban is bátrabban készítsenek vadételeket.” – fejezte be gondolatait az alelnök. Felkai Beáta, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Fotó: Urbán Ádám Új lendületet jelent a vadhús népszerűsítésében a #vadateszem kampány elindítása, amely az egészséges és változatos táplálkozásra is ráirányítja a figyelmet – mondta Felkai Beáta Olga Továbbá az élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok erősítésével és a helyi termékek fogyasztásával a környezetvédelmi célokat támogathatjuk, valamint további lendületet adhatunk a vadhúsipar fejlődésének is. Nagy előrelépés, hogy egyre több feldolgozó és étterem dolgozik innovatív technológiákkal, és igyekszik elérhetővé tenni a vadhúst a hazai fogyasztók számára. Kifejtette, a karácsonyi időszak különösen jó alkalom arra, hogy a vadhús az ünnepi asztalok részévé váljon. Hangsúlyozta, fontos, hogy a magyar vad nemzeti kincsünk maradjon, ezért különös figyelmet fordítani a fiatalabb generációk oktatására, valamint az otthoni főzés népszerűsítésére, hiszen a megfelelő elkészítési technikák ismerete jelentős szerepet játszik a vadhús iránti érdeklődés növelésében. Megteheti, hogy hazánkban az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás mindössze ötödik az európai átlagnak. Balogh Krisztián, a VakVarjú éttermek kreatív Séfje; Fotó: Urbán Ádám Balogh Krisztián, a VakVarjú éttermek kreatív Séfje kiemelte: „A vadhús egy olyan alapanyag lehet, amit újra meg lehet ismertetni a fogyasztókkal, vagy akár a modern technológiákkal „játszadozva” éttermi élményt biztosíthatunk a minket választó fogyasztóinknak. Ráadásul mindezt a szezonalitás figyelembevételével. A vadhús amellett, hogy finom, könnyen elkészíthető, egészséges, kiváló beltartalommal bír. Zsírtartalma sokkal alacsonyabb, fehérjetartalma pedig magasabb, mint a háziállatok húsának és a kalóriatartalma is alacsony, így könnyen beilleszthető az alacsony kalóriatartalmú étrendbe is.” Asztalos István az étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke; Fotó: Urbán Ádám Asztalos István az étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke elmondta: „A kampány célja a forgalomélénkítés, valamint a vadhús fogyasztására való ösztönzés. Szeretnénk elérni, hogy a magyar vad ne csak exporttermék-, hanem a hazai gasztronómia kiemelt alapanyaga legyen. A kampányhoz eddig 78 vendéglátóhely csatlakozott, akik már elérhetők a program térképes keresőjén a www.vadateszem.hu oldalon. Szeretnénk továbbá, ha még ennél is többen csatlakoznának a programhoz, ugyanis a programban díjmentesen vehet részt bármely vendéglátásban működő egység, amely vállalja, hogy 2024. november 22-től december 22-ig tartó időszakban vadételt tart a kínálatában. A vadhús ára jelenleg még a marhahús árát sem éri el, ennek ellenére az uniós átlag alatti az egy főre eső átlagos vadfogyasztásunk. A kedvező beszerzési ár miatt az értékesítésben rentábilis megtérülés és profit valószínűsíthető. Szakmai szervezeteként pedig úgy érezzük a vendéglátás ilyen fajta problémáira is a megoldást kell keresnünk, segítve ezzel a vendéglátás szereplőinek megélhetését.” A #vadateszem forgalomélénkítő és vadhúst népszerűsítő kampányt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Dél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület és a Miskolc és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a vendeglatosmunkak.hu, a Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium indítja. A csatlakozó éttermeknek nem kell új beruházásokba kezdeniük, A csatlakozó éttermeknek nem kell fél áron kínálni a termékeit A csatlakozó éttermeknek nem kell fizetni a kampányért egyszerűen csak felvenniük a kínálatukba egy-egy vadételt. Eddig 78 szálloda és étterem csatlakozott, amelyek megtekinthetők a kampány hivatalos weboldalán: www.vadateszem.hu címen. Az oldal részletezi a kampány céljait, résztvevő egységeket, valamint azt is, hogyan csatlakozhatnak az éttermek www.vadateszem.hu/regisztracio-ettermeknek/ .- zárta gondolatait az elnök. Kik csatlakozhatnak? A programban részt vehet bármely vendéglátásban aktívan részt vevő egység, amely vállalja, hogy 2024. november 22-től, 2024. december 22-ig tartó időszakban vadételt tart a kínálatában. (Étlap, Séftábla, Heti-, vagy havi étlapbetét, Menü stb.) Hogyan csatlakozhatnak? Első lépésként a térképen történő megjelenés érdekében érdemes a regisztrációt elvégezni https://vadateszem.hu/regisztracio-ettermeknek/. Majd, ha ez megtörtént, akkor a #vadateszem kampányszó felhasználásával a vendéglátóipari egység saját közösségi csatornáján posztoljon, hogy csatlakozott a #vadateszem kampányhoz. Ezáltal a térképes keresőn felül a közösségi portálokon kereső vendégek számára elérhetővé válik, hogy az Ön étterme is részt vesz a programban. A hatékonyság növelése érdekében ajánlott külön-külön posztban bemutatni a kínálatban szereplő vadételeket, illetve javasolt a vendégek hasonló kommunikációra való serkentése a #vadateszem keresőszó felhasználásával. Utóbbi ráadásul az egységeknek plusz megjelenést biztosít. Honnan kell a vadhúst beszereznem? A vadhús bárhonnan beszerezhető. Meddig kell a vadhúsból készülő ételt a kínálatban tartanom? november 22-től, 2024. november 22-ig. Mennyiért kell a vadételt adnom? A programban részt vevő egységek erről maguk dönthetnek. Mennyibe kerül a csatlakozás? A programba történő csatlakozás és a térképes keresőn való megjelenés is díjmentes a csatlakozó egységek erről maguk dönthetnek. Íme a csatlakozott egységek listája: 48 Étterem és Bár A Bárány – Kaposvár A KERT Bisztró Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel Arany Apartman Miskolc Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince Bagolyvár Club Étterem Bajnok Étterem Bandula Kisvendéglő Béla. bár, étterem, lakás, arborétum Beregszászi Étterem Blöff Bisztró Budapest Music Center Castellum Hotel Hollókő Duna Wellness Hotel Édes Mádkám Első Mádi by BG Farkas Tanya Étterem és Pizzéria Fekete Sas Rendezvényház Forgó Étterem Four Points by Sheraton Kecskemet Hotel & Conference Center Friedmann Hidegkonyha Full-Gas – Ducati Hungary, Royal Enfield Hungary, BMW Motorrad, KTM, Husqvarna, Suzuki Hagymatikum Halászcsárda Hotel Aquarell Cegléd Hotel Eger & Park Hotel Melik Hubertus Hof Landhotel Hungarikum Hotel Hunguest BÁL Resort Balatonalmádi Hunguest Bük Hunguest Bük – Nyugati szárny Hunguest Gyula Hunguest Helios Hunguest Hotel Aqua-Sol Hunguest Hotel Freya Hunguest Hotel Panoráma Hunguest Hotel Sóstó Hunguest Szeged Illés Hotel és Stüszi Vadász Étterem Kakukk Étterem és Panzió Káli Art Inn Kertész Csárda KicsiZso Reggeliző Kávézó KisKulacs Vendégház KissVirágom Vendéglő Kozárdi Kamra Ködmön Csárda Kökénydombi Csárda Kristály Hotel Kulacs Csárda Kurta Kocsma Vendéglő Land-Plan Hotel & Restaurant Madison Pub & Restaurant Mátyus Udvarház Mi a Kő Mischler Cukrászda és Bisztró Nimród Bioszálloda és Bioétterem Orchidea Étterem és Rendezvényház Öreg Tanyacsárda Park Étterem Park Plaza Budapest Platán Örömkonyha Rákóczi Pince Étterem Saliris Resort – Spa Conference Hotel Társam Büfè Templomkerti Kisvendéglő és Pizzéria Trattoria Prato Vadaskert Vendéglő VakVarjú Csónakház VakVarjú Étterem Buda VakVarjú Étterem Pest VakVarjú Étterem Újlipótváros Várhegy Vendéglő Királyrét Vértes Vendéglő Vígvarjú Zöld Ász Fogadó, Étterem www.vadateszem.hu
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Magyarország étele 2023. eredmények Magyarország étele 2023. A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny …
Újabb fiatal szakácstehetség a Hajdúsági Régióban A Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület 15. alkalommal rendezte meg a „Farsang Kupa” gasztronómiai …