Főoldal Hírek Ajánló Elindult a #vadateszem kampány, karácsonyig tart, ne maradjon le róla

Elindult a #vadateszem kampány, karácsonyig tart, ne maradjon le róla

21 perc átlagos olvasási idő
0
109
 ehaccp_topbanner3.jpg

A #vadateszem kampány 2024. november 22-én elindult és egy hónapon át tart.

A #vadateszem kampány célja a vadhús népszerűsítése mellett a vendéglátóipari forgalom élénkítése. Ezért a kampány egyik részről a vendéglátás szereplőit célozza meg, akik a kampány keretében (pl a Libanaphoz hasonlóan, csak itt vadhúsból) új attrakcióval kedveskedhetnek a fogyasztó vendégek részére. Másik részről pedig a fogyasztók megszólítása a cél, hogy minél nagyobb számban keressék a kampányhoz csatlakozó egységeket. A térképes kereső( www.vadateszem.hu ) pedig eszköz ahhoz, hogy a fogyasztók széles rétege mozduljon ki otthonról, illetve az egységeknek jó lehetőség az új fogyasztók megszólításához/eléréséhez.

 

Csókay Ákos, Főtitkár, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara; Fotó: Urbán Ádám

 

Csókay Ákos a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) főtitkára elmondta:

„Az elmúlt év fogyasztási adatai szerint most komoly árelőnyt jelent a vadat kínáló éttermeknek a relatíve alacsonyabb árú vadhús. Azt gondoljuk, hogy ha ezzel most az éttermek meg tudnak spórolni anyagköltségen 20-30%-ot, ezzel együtt edukálják is a vadhús fogyasztásra egy egészségesebb irányba, akkor az egész kampány egy nagyon hasznos és gazdaságilag is megtérülő kezdeményezés. Ezért érezte úgy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, hogy újra a kampány mellé áll.”

 

Balázs Viktor, Alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; Fotó: Urbán Ádám

 

Balázs Viktor a Nemzeti Agrárgazdasági kamara alelnöke elmondta: „Vadhúsok a legkisebb ökológiai lábnyommal előállított húsok közé tartoznak jelenleg a piacon. Nagy mértékben a magyar erdőkből származnak, tehát 100%-ban hazai termékek, igaz, azok árazásában még mindig érezhető a külföldi piacok hatása. Ennek ellenére a kilónkénti ára a drágább sertéshúsokéhoz hasonló.

Nagyon örülünk annak, hogy végre nem csak egy sima fogyasztásösztönző, vadhúsnépszerűsítő kampány indult, hanem a program sokkal átgondoltabban lett felépítve, mert arra ösztönöz, hogy az éttermek valóban nyúljanak hozzá a vadhúshoz és szólítsák meg a fogyasztó vendégeket.

Ezért is ajánljuk mindenkinek, hogy bátran keresse a tiszta forrásból származó, vegyszermentes és 100%-ban hazai vadhúst. Ez a program jó lehetőség arra, hogy a vendéglátóipari egységekben újra és újra megkóstolják, megszeressék és az otthonaikban is bátrabban készítsenek vadételeket.” – fejezte be gondolatait az alelnök.

 

Felkai Beáta, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Fotó: Urbán Ádám

 

Új lendületet jelent a vadhús népszerűsítésében a #vadateszem kampány elindítása, amely az egészséges és változatos táplálkozásra is ráirányítja a figyelmet – mondta Felkai Beáta Olga

Továbbá az élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok erősítésével és a helyi termékek fogyasztásával a környezetvédelmi célokat támogathatjuk, valamint további lendületet adhatunk a vadhúsipar fejlődésének is. Nagy előrelépés, hogy egyre több feldolgozó és étterem dolgozik innovatív technológiákkal, és igyekszik elérhetővé tenni a vadhúst a hazai fogyasztók számára. Kifejtette, a karácsonyi időszak különösen jó alkalom arra, hogy a vadhús az ünnepi asztalok részévé váljon.

Hangsúlyozta, fontos, hogy a magyar vad nemzeti kincsünk maradjon, ezért különös figyelmet fordítani a fiatalabb generációk oktatására, valamint az otthoni főzés népszerűsítésére, hiszen a megfelelő elkészítési technikák ismerete jelentős szerepet játszik a vadhús iránti érdeklődés növelésében. Megteheti, hogy hazánkban az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás mindössze ötödik az európai átlagnak.

 

 

Balogh Krisztián, a VakVarjú éttermek kreatív Séfje; Fotó: Urbán Ádám

 

Balogh Krisztián, a VakVarjú éttermek kreatív Séfje kiemelte:

„A vadhús egy olyan alapanyag lehet, amit újra meg lehet ismertetni a fogyasztókkal, vagy akár a modern technológiákkal „játszadozva” éttermi élményt biztosíthatunk a minket választó fogyasztóinknak. Ráadásul mindezt a szezonalitás figyelembevételével. A vadhús amellett, hogy finom, könnyen elkészíthető, egészséges, kiváló beltartalommal bír. Zsírtartalma sokkal alacsonyabb, fehérjetartalma pedig magasabb, mint a háziállatok húsának és a kalóriatartalma is alacsony, így könnyen beilleszthető az alacsony kalóriatartalmú étrendbe is.”

 

 

Asztalos István az étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke; Fotó: Urbán Ádám

 

Asztalos István az étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke elmondta:

„A kampány célja a forgalomélénkítés, valamint a vadhús fogyasztására való ösztönzés. Szeretnénk elérni, hogy a magyar vad ne csak exporttermék-, hanem a hazai gasztronómia kiemelt alapanyaga legyen. A kampányhoz eddig 78 vendéglátóhely csatlakozott, akik már elérhetők a program térképes keresőjén a www.vadateszem.hu oldalon.

Szeretnénk továbbá, ha még ennél is többen csatlakoznának a programhoz, ugyanis a programban díjmentesen vehet részt bármely vendéglátásban működő egység, amely vállalja, hogy 2024. november 22-től december 22-ig tartó időszakban vadételt tart a kínálatában. A vadhús ára jelenleg még a marhahús árát sem éri el, ennek ellenére az uniós átlag alatti az egy főre eső átlagos vadfogyasztásunk. A kedvező beszerzési ár miatt az értékesítésben rentábilis megtérülés és profit valószínűsíthető. Szakmai szervezeteként pedig úgy érezzük a vendéglátás ilyen fajta problémáira is a megoldást kell keresnünk, segítve ezzel a vendéglátás szereplőinek megélhetését.”

A #vadateszem forgalomélénkítő és vadhúst népszerűsítő kampányt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Dél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület és a Miskolc és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a vendeglatosmunkak.hu, a Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium indítja.

 

A csatlakozó éttermeknek nem kell új beruházásokba kezdeniük,

A csatlakozó éttermeknek nem kell fél áron kínálni a termékeit

A csatlakozó éttermeknek nem kell fizetni a kampányért

egyszerűen csak felvenniük a kínálatukba egy-egy vadételt.

 

Eddig 78 szálloda és étterem csatlakozott, amelyek megtekinthetők a kampány hivatalos weboldalán: www.vadateszem.hu címen. Az oldal részletezi a kampány céljait, résztvevő egységeket, valamint azt is, hogyan csatlakozhatnak az éttermek www.vadateszem.hu/regisztracio-ettermeknek/ .- zárta gondolatait az elnök.

 

 

Kik csatlakozhatnak?

A programban részt vehet bármely vendéglátásban aktívan részt vevő egység, amely vállalja, hogy 2024. november 22-től, 2024. december 22-ig tartó időszakban vadételt tart a kínálatában. (Étlap, Séftábla, Heti-, vagy havi étlapbetét, Menü stb.)

 

 

Hogyan csatlakozhatnak?

Első lépésként a térképen történő megjelenés érdekében érdemes a regisztrációt elvégezni https://vadateszem.hu/regisztracio-ettermeknek/. Majd, ha ez megtörtént, akkor a #vadateszem kampányszó felhasználásával a vendéglátóipari egység saját közösségi csatornáján posztoljon, hogy csatlakozott a #vadateszem kampányhoz. Ezáltal a térképes keresőn felül a közösségi portálokon kereső vendégek számára elérhetővé válik, hogy az Ön étterme is részt vesz a programban. A hatékonyság növelése érdekében ajánlott külön-külön posztban bemutatni a kínálatban szereplő vadételeket, illetve javasolt a vendégek hasonló kommunikációra való serkentése a #vadateszem keresőszó felhasználásával. Utóbbi ráadásul az egységeknek plusz megjelenést biztosít.

 

 

Honnan kell a vadhúst beszereznem?

A vadhús bárhonnan beszerezhető.

 

 

Meddig kell a vadhúsból készülő ételt a kínálatban tartanom?

  1. november 22-től, 2024. november 22-ig.

 

 

Mennyiért kell a vadételt adnom?

A programban részt vevő egységek erről maguk dönthetnek.

 

 

Mennyibe kerül a csatlakozás?

A programba történő csatlakozás és a térképes keresőn való megjelenés is díjmentes a csatlakozó egységek erről maguk dönthetnek.

 

Íme a csatlakozott egységek listája:

 

 

    • 48 Étterem és Bár
    • A Bárány – Kaposvár
    • A KERT Bisztró
    • Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel
    • Arany Apartman Miskolc
    • Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince
    • Bagolyvár Club Étterem
    • Bajnok Étterem
    • Bandula Kisvendéglő
    • Béla. bár, étterem, lakás, arborétum
    • Beregszászi Étterem
    • Blöff Bisztró
    • Budapest Music Center
    • Castellum Hotel Hollókő
    • Duna Wellness Hotel
    • Édes Mádkám
    • Első Mádi by BG
    • Farkas Tanya Étterem és Pizzéria
    • Fekete Sas Rendezvényház
    • Forgó Étterem
    • Four Points by Sheraton Kecskemet Hotel & Conference Center
    • Friedmann Hidegkonyha
    • Full-Gas – Ducati Hungary, Royal Enfield Hungary, BMW Motorrad, KTM, Husqvarna, Suzuki
    • Hagymatikum
    • Halászcsárda
    • Hotel Aquarell Cegléd
    • Hotel Eger & Park
    • Hotel Melik
    • Hubertus Hof Landhotel
    • Hungarikum Hotel
    • Hunguest BÁL Resort Balatonalmádi
    • Hunguest Bük
    • Hunguest Bük – Nyugati szárny
    • Hunguest Gyula
    • Hunguest Helios
    • Hunguest Hotel Aqua-Sol
    • Hunguest Hotel Freya
    • Hunguest Hotel Panoráma
    • Hunguest Hotel Sóstó
    • Hunguest Szeged
    • Illés Hotel és Stüszi Vadász Étterem
    • Kakukk Étterem és Panzió
    • Káli Art Inn
    • Kertész Csárda
    • KicsiZso Reggeliző Kávézó
    • KisKulacs Vendégház
    • KissVirágom Vendéglő
    • Kozárdi Kamra
    • Ködmön Csárda
    • Kökénydombi Csárda
    • Kristály Hotel
    • Kulacs Csárda
    • Kurta Kocsma Vendéglő
    • Land-Plan Hotel & Restaurant
    • Madison Pub & Restaurant
    • Mátyus Udvarház
    • Mi a Kő
    • Mischler Cukrászda és Bisztró
    • Nimród Bioszálloda és Bioétterem
    • Orchidea Étterem és Rendezvényház
    • Öreg Tanyacsárda
    • Park Étterem
    • Park Plaza Budapest
    • Platán Örömkonyha
    • Rákóczi Pince Étterem
    • Saliris Resort – Spa Conference Hotel
    • Társam Büfè
    • Templomkerti Kisvendéglő és Pizzéria
    • Trattoria Prato
    • Vadaskert Vendéglő
    • VakVarjú Csónakház
    • VakVarjú Étterem Buda
    • VakVarjú Étterem Pest
    • VakVarjú Étterem Újlipótváros
    • Várhegy Vendéglő Királyrét
    • Vértes Vendéglő
    • Vígvarjú
    • Zöld Ász Fogadó, Étterem

 

www.vadateszem.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Houdini tiszteletére egyedülálló alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta

Harry Houdini magyar származású világhírű illuzionista és bűvész születésének 150. évfordu…