Főoldal Hírek Receptek Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja

Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja

14 perc átlagos olvasási idő
0
2,052
 ehaccp_topbanner3.jpg

Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és boldogan készülődik az ünnepre. A Télapó viszont nem a kéményen keresztül szokott érkezni hozzájuk, mivel azt az építkezéskor véletlenül befalazták a munkások…

Amikor a gyerekek még kicsik voltak, a Mikulás és a krampuszai minden évben házhoz mentek Marton Adriékhoz. Ám most, hogy a fiúk már nagyobbak, nem látogat el hozzájuk személyesen a Télapó. A srácok általában december elsején levelet írnak neki, amiben elárulják, hogy mit szeretnének, mire vágynak és miután végeztek, borítékba teszik az irományt és feladják a postán. „Imádom ezt az ünnepet, ilyenkor megint előtör belőlem a gyermeki énem. – kezdte mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Szerintem a családban én vagyok a leglelkesebb. Mindig mondom a srácaimnak, hogy ki kell tisztítani a cipőtöket, és tegyünk ki kis kekszet és tejet a Mikulásnak, mert nagyon szomjas és éhes, hiszen messze, Lappföldről érkezik.” 

 Adriék anno úgy tervezték, hogy lesz egy szép kandallójuk, ám az építkezéskor a munkások azt hitték a kéményre, hogy a ház tetején levő lyuk csak egy „hiba”, ezért beleöntötték a betont és befalazták. Így a Mikulás nem tud ezen keresztül érkezni, hanem az ajtót kell használnia. Adriék pedig odakészítenek neki mindent. „A fiúk természetesen minél nagyobb cipőt választanak, hogy sok ajándék beleférjen. – nevetett fel a gyönyörű gasztro műsorvezető. – A gyerekek este már gigantikusan izgatottak szoktak lenni. Alig tudnak elaludni. Nincs így könnyű dolga a Mikulásnak, de azért ügyesen megoldja, hogy láthatatlan maradjon… A srácok általában már hajnali 4 fele felébrednek és rohannak az ajtóhoz, hogy megnézzék, mit kaptak a Télapótól.” 

 Adriék asztaláról természetesen Mikuláskor sem maradhatnak el a különleges falatkák. Persze ilyenkor nem csapnak akkora bulit, mint halloweenkor, és a kétgyermekes anyuka nem csinál hatalmas asztalnyi dekorációt és ételt. De örömmel elkészít egy-két cukiságot. „Mindig szeretek izgalmas recepteket felkutatni, amikkel feldobhatom a hétköznapokat és a kisebb-nagyobb ünnepeket.” – mondta el Adri, aki azt is elárulta, hogy melyek a kedvenc mikulásos finomságai.

Mézeskalács muffin

A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.

Mikulásos muffin

Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes Mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.

Forrócsoki-pillecukor hóemberrel

A forrócsoki elmaradhatatlan Mikuláskor és karácsonykor, hiszen a komfortérzést, a melegséget, és a bekuckózást szimbolizálja. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és egy izgalmas történetet is kitalálhatunk hozzá. A kicsik biztosan szívesen hallgatják meg a mesét a forró csokiban jacuzzizó hóemberekről…

Receptek

Mézeskalács muffin 

Hozzávalók:

Muffin:

  • 25 dkg Liszt
  • 10 dkg Porcukor
  • 1 csomag Sütőpor
  • 2 db Tojás
  • 15 dkg Vaj
  • 150 ml Tej
  • 2 ek Méz
  • 1 tk Mézeskalács fűszerkeverék 
  • 1 csipet Só 

Krém: 

  • 10 dkg Sűrített tej
  • 1 kk Fahéj
  • 25 dkg Mascarpone
  • 4 dl Tejszín (hideg)

Mézeskalács: 

  • 25 dkg Liszt
  • 1 csipet Só
  • 6 dkg Porcukor
  • 1 dl Méz
  • 1 kk Szódabikarbóna
  • 1 db Tojás
  • 5 dkg Vaj
  • 2 ek Mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

1. A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.

2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk.

3. A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Krém:

1. A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet.

2. A tejszínhabot habbá verjük és óvatosan egybe keverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.

Mézeskalács:

1. A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, mint porcukor, liszt, szódabikarbóna, só, mézeskalács fűszerkeverék. Ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk.

2. Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihenni hagyjuk, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

3. A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.

Mikulásos muffin

Hozzávalók:

  • 100 g Étcsoki
  • 2 db Tojás
  • 1 csipet Só
  • 100 g Vaj
  • 80 g Cukor
  • 50 g Kakaópor
  • 80 g Liszt
  • 2 tk Sütőpor
  • 100 g Ricotta
  • 12 db Eper
  • 350 ml Tejszín (hideg)
  • 200 g Mascarpone
  • 1 csomag Vaníliás cukor
  • 2 ek Vaj (kenéshez)

Elkészítés:

1. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk.

2. A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát.

3. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport.

4. Ezután a két masszát összeforgatjuk.

5. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát.

6. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Díszítés:

1. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.

2. A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.

Forrócsoki-pillecukor hóemberrel

Hozzávalók: 

Nutellás forrócsoki:

  • 3 dl Tej 
  • 150 g Nutella 
  • 2 dl Tejszín

Egyéni hozzávalók:

  • Pillecukor
  • Sárgarépa pálcikák
  • Olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

1. A tejet és a tejszínt, nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy szűrő segítségével egy pohárba szűrjük.

2. Az egyéni hozzávalókból a pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk, és így összeállítjuk a hóemberünk alapját, sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat, és gombokat.

Fotókredit: Komáromi Annamária
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Receptek

Cikk ajánló

Illatba zárt küldetés Tihanyban

Ha Tihany, akkor visszhang, Apátság, levendula. Ha Hollán-Nyárádi család, akkor kockázatvá…