Főoldal Hírek Ajánló A tagnapi napon végső útjára kísérték Nemeskövi Dénest

A tagnapi napon végső útjára kísérték Nemeskövi Dénest

7 perc átlagos olvasási idő
0
764
 ehaccp_topbanner3.jpg

A március 22-én, 75 éves korában elhunyt Nemeskövi Dénes, háromszoros Olimpiai- és háromszoros Világbajnok, Venesz díjas szakácsmester, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egyik-, valamint a Séfbál alapítójának végső búcsúztatására, a római katolikus egyház szertartása szerint, 2020. július 21-én, az Új köztemetőben került sor.

A szertartásra a hozzátartozók gyászában osztozva korábbi munkatársak, pályatársak és tanítványok tucatjai fehér szakácskabátban érkeztek. Akik gondoskodtak arról is, hogy a Séf utolsó földi útját <és a gyászolókat> kétoldalú szakácssorfal kísérje.

A gyászoló családot két oldalról szakácsok kísérték.

A gyászszertartáson felüli búcsúbeszédet a szakma részéről Pető István és Várhelyi Miklós mondott, akik beszédükben ismertették a Séf életének főbb állomásait.

Várhelyi Miklós kitért arra is, hogy Nemeskövi Dénes szakmai pályája meghatározó volt a honi gasztronómiában, hiszen tanítványai ma mind vezető séfekké váltak. Egyben kifejtette, ha volt a magyar fociban Aranycsapat, akkor a gasztronómia világában a 88-as válogatottat tartja annak, melyben Nemeskövi Dénes szerepe elvitathatatlan.

Beszédét azzal zárta, hogy:

Nemeskövi Dénes szakmai hozzáállása és alázata példaértékű, ami példaként szolgálhat a jövő generációja számára. Ezt az örökséget az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületében megőrzünk az utókor számára.

Várhelyi Miklós búcsúbeszéd közben.

Életút

Nemeskövi Dénes a Szabadság Szállóban 1965 és 1968 között tevékenykedett. 1968-tól tizennyolc éven át a Duna Intercontinental Szálló konyhafőnök helyettese volt, majd 1986-tól a Thermál hotel, 1989-től a Mercure Korona Szálló konyhafőnöke volt. Munkáját jól jellemezte, hogy még nyugdíjba vonulása után is minden kérésnek eleget tett, és segítette a kollégák és üzletek fejlődését.

A hazai konyhák mellett külföldön is számtalanszor dolgozott. Másfél évet töltött Japánban, ott kitanulta a sushi készítés csínját-bínját, de dolgozott Párizsban is, ahová háromszor is visszahívták. Megfordult az NSZK, Hollandia, Ausztria, Kalifornia, Arizona, Venezuela és Mexikó elismert vendéglátóhelyeinek konyháiban is, terjesztve ott a hazai konyha szépségét.

Az elismert Séf kiérdemelte a „Pástétomkirály” jelzőt a kollégáktól, ugyanis azok készítésében és hazai bevezetésében kiemelkedő szerepe volt.

Nemeskövi Dénes az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének 14 fős alapítói között is ott volt, sőt, Ő az, aki mindvégig aktív tagja maradt a második legrégebbi szakácsokat tömörítő szervezetnek.

Nemeskövi Séf Úr éveken át tagja volt a nemzeti válogatottnak, amivel hatalmas sikereket könyveltek el. De visszavonulása után is mindig volt energiája az utánpótlásnevelésre, a szakmai kérések, tréningek teljesítésére.

Díjak, elismerések:

  • Mesterszakács (1982)
  • Kétszeres szakács olimpiai bajnok (1984)
  • Egyszeres szakács világbajnok (1985)
  • Kétszeres szakács világbajnok (1986)
  • Egyszeres szakács olimpiai bajnok (1988)
  • Pannónia-díj (1996)
  • Venesz József-díj (1997)
  • Fehérsapka díj – Washington
  • Az év gasztronómusa (2005)
  • Életmű-díj (2020, Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete)

Nemeskövi Dénest, a római katolikus egyház szertartása szerint, 2020. július 21-én, az Új köztemetőben helyezték örök nyugalomra.

Emlékét örökké megőrizzük!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Kiemelkedően jó terméssel és több préssel várja a szüretet a Hilltop

Neszmély, 2020. augusztus 11. – Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít …