Főoldal Hírek Átólzéig Javult az élemiszerbiztonság a vendéglátóhelyeken a nyáron az ellenőrzések szerint

Javult az élemiszerbiztonság a vendéglátóhelyeken a nyáron az ellenőrzések szerint

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,363
 ehaccp_topbanner3.jpg

    Számos területen javulást tapasztaltak az élemiszerbiztonsági ellenőrök a vendéglátásban a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció során, jelentősen csökkent például a korábbiakhoz képest a higiéniai hiányosságok és a fogyasztásra alkalmatlan termékek aránya, de még így is ki kellett vonni a forgalomból 102 tonna élelmiszert.

    A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a július 1-je és augusztus 31-e között tartott akció során több mint 7700 létesítményt vontak be a vizsgálatba, volt ezek között büfé, cukrászda, fagylaltozó, étterem, de kitértek a vizsgálatok az utcai vendéglátásra, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények élelmiszer-forgalmazóira is. 
    A vizsgálat során fokozottan ellenőrizték a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, fókuszáltak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra, az UHT tejekre és a vásárokon kapható kerámia konyhai edényekre, bögrékre is.
    Az ellenőrzések eredményeként tevékenység korlátozására 38 esetben volt szükség, emellett 226-szor figyelmeztettek, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök mintegy 43 millió forint értékben.
     Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomon követhetőségével akadt. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok megállapításának előfordulási aránya jelentősen csökkent.
    A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, így 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszert zároltak. 
    Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.  
    A már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést az idén  július 1-jétől rendelte el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.

 

MTI/archívum

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…