Főoldal Hírek Színes Road Show ötödik állomás – Hajdúszoboszló – 2016. október 18.

Road Show ötödik állomás – Hajdúszoboszló – 2016. október 18.

17 perc átlagos olvasási idő
0
9,947
 ehaccp_topbanner3.jpg

Lukács István könyvbemutató road-show-jának következő állomása 2016. október 18-án Hajdúszoboszlón zajlott.

A meghívásunk Fekete Gyula (a Hunguest Hotel Aqua Sol igazgatója) és Németh László (Séf) uraktól érkezett. Lukács Séf úr felé mutatott feltétel nélküli egyértelmű tiszteletük mellett, nem titkoltan több éves szakmai munka is összeköti őket.

Megérkezésünket követően egy rendkívül finom ebédet fogyasztottunk el, melyet Németh László Séf úr, Németh Péterrel (Hunguest Hotel Béke séfje) prezentált. Erre nincsen jobb szó, mint, hogy tökéletes volt.

Az ebédet követően a helyi Bocskai István szakközépiskolába mentünk, ahol Lukács István Séf úr a hét vendéglátós osztálynak tartott motivációs beszédet. Ide velünk tartott Kovács Tamás az Aqua Sol igazgató helyettese, valamint Németh László is, aki egyebek mellett beszélt az olimpiai felkészülésükről. Bemutatta annak mikéntjét és jelentőségét, remélve, hogy a jelen lévő több, mint száz tanulóból sikerül néhányakat motiválni ezzel, hogy aztán szakmai tanulmányaikat nagyobb alázattal, odafigyeléssel végezzék.

Lukács úrhoz egyebek mellett olyan kérdések érkeztek a diákok felől, hogy „mit tegyen, aki nem elég magabiztosan áll a tűzhely mellé?”, „miként szerezhető meg a Michelin csillag?”, vagy, hogy „hogyan sikerült neki beilleszkedni a számtalan külföldi útja során?”

Jó volt látni, ahogy a diákok a kezdetleges megszeppenés után, mondhatjuk bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

Az ott jártunk apropóján, egy lehetséges együttműködés is elhangzott, ugyanis az Aqua Sol Séfje és Harsányi István, az iskola igazgatója megállapodtak abban, hogy együttműködést alakítanak ki a diákok szakmai fejlődése érdekében, melyet egy szakmai prezentációval egybekötött élménybeszámolóval kezdenek. Reméljük sikerül az együttműködést kialakítaniuk, amit véletlenül ugyan, tőlünk függetlenül is, mégis road shownk egyik hozományaként könyvelhetnénk el.

Végül megköszöntük vendégül látásunkat, és visszatértünk a hotel halljába, ahol újabb „szakmázás” kezdődött, immáron szűkebb körben. Ezt Lukács Séf úr tovább színesített a véget nem érő sztorijaival. Ez olyannyira lekötött minket, hogy észre sem vettük és már kezdődött is a könyvbemutató, ahol végül, olyan harminc, harmincöt fő gyűlt össze.

Először Fekete Gyula, a szálloda igazgatója köszöntötte a jelen lévőket, valamint beszélt arról, hogy milyen szoros kollegiális kapcsolat kötötte a Séf úrhoz, mely mára már baráti viszonnyá alakult.

A kiadó részéről Asztalos István mutatta be a könyvet, végül annak fő szerzője Lukács István következett. Itt aztán újra kezdte <vagy inkább folytatta> az érdekesebbnél, érdekesebb történeteit. Egyúttal hangot adott véleményének a szakma jelen működésével kapcsolatban, felhívta a figyelmet az általa vélt problémákra, melyet a mielőbbi, és teljes szakmai összefogás fontosságának szorgalmazásával zárt.

A kérdések itt sem maradtak el. Boross László Séf úr <aki főként Debrecenben és környékén megkérdőjelezhetetlenül szakmánk egyik legnagyobb alakja> a következőkkel kommentálta a Hyatt nyitása során problémaként jelentkező, végül áttervezéssel megoldott konyhai kapacitással kapcsolatos problémát. Hallomása alapján az a hír járta akkoriban szakmai berkeken belül, hogy: „könnyű a Lukácsnak, hiszen neki átépítik a teljes konyhát!”

Lukács Séf úr, frappáns választ adott. Azt mondta, hogy: „egy Séf nem attól lesz Séf, mert felveszi a szakácskabátot, hanem azzal is, ha van benne annyi önbizalom, talpraesettség, hogy ki meri harcolni magának a működéshez szükséges feltételek meglétét, még akkor is, ha sokszor ennek nagyon komoly anyagi vonzata is van.”

A kérdések, és felszólalók közül mégis Mile József üzenete volt a legmeghatóbb, aki a könyvbemutatónkon nyilvánosan mondta el az alábbiakat:

„Séf úr! A teljes szakma nevében ezúton köszönöm meg Önnek, a példa nélküli, szakmánkat meghatározó pályafutását, és azt, hogy van nekünk! Köszönjük!”

Azt gondolom, ezek már azok a visszajelzések, melyeket <bár sokan nem szeretnének hallani, de> nagyon nehéz megtagadni.

Úgy éreztük, hogy az estét már nem lehet fokozni, amit aztán Németh László irányításával működő konyhai és felszolgáló személyzet megcáfolt. A vacsoránk hangulatát, annak ízeit nagyon nehéz lenne leírni, ezért nem is próbálkozunk vele. Legyen elég annyi, hogy a halk zenével párosuló vacsoránk egy életre élményként marad meg az emlékezetünkben. Melyet ezúton is köszönünk!

A Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület és a magunk nevében ezúton is köszönjük a meghívást, a szervezést, a pazar vendégül látást, és a barátságot! Még találkozunk! Köszönjük!

 

További képek elérhetők: IDE KATTINTVA!

A Road Show korábbi és következő állomásiról EZEN A CÍMEN informálódhat.

(A lefutott eseményekre való kattintással galéria nyílik meg!)

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…