Kultúra Receptek Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-06-27 11 perc átlagos olvasási idő 0 646 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. Hrúz Mária egykori konyháját „elfoglalva” készítettük el Petőfi kedvenceit. „De semmi az! csak add elém, anyám,Bármilyen barna is az a kenyér.Itthon sokkal jobb ízü énnekemA fekete, mint máshol a fehér.” Petőfi Sándor felvidéki utazása után, 1845 nyarán érkezett először Szalkszentmártonra, akkoriban itt élő szüleihez – ekkor írta a fenti sorokat Fekete kenyér című versében. A fekete kenyér utalás arra is, hogy a Petrovics-család nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időben. Sőt, itt tartózkodásuk végén, 1846 tavaszán annak a vendégfogadónak az udvarán árverezték el ingóságaikat, amelyet a mészárszékkel együtt Petrovics István addig bérelt. A gróf Festetics György által 1810-ben, klasszicista stílusban épített vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült juhtúrós csuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. Az erről szóló videót itt találja. A videóban látott menüsor receptjei: Gulyásleves Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár 30 dkg vöröshagyma 2 nagy db sárgarépa 1 nagy db fehérrépa 1 kis db zeller 40 dkg burgonya 1 ek fűszerpaprika 0.5 ek csípős fűszerpaprika1 ek só 1 teáskanál őrölt fűszerkömény2 db babérlevél1 teáskanál fekete bors 1 kis db paradicsom 1 db tv paprika 3 gerezd fokhagyma 2 ek sertészsír 0.5 csokor petrezselyem 5 db zellerlevél 2.5 l víz A csipetkéhez 1 db tojás 80 g finomliszt 1 teáskanál só Elkészítés: A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük. Kemencében sült juhtúrós csusza Hozzávalók: 40 dkg szeles metélt tészta 25 dkg juhtúró 10 dkg füstölt szalonna 1 csomag kapor 2 dl tejföl só Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Átforgatjuk a kisült szalonna zsírján. Ráöntjük a tejföllel, finomra vágott kaporral ízesített juhtúró keveréket. Sütőbe átpirítjuk és szalonnatepertővel megszórva tálaljuk. Püspökkenyér Hozzávalók: 6 tojás 25 dkg cukor 25 dkg liszt 10 dkg mazsola 15 dkg apróra vágott dió 20 dkg aszalt szilva pici só Elkészítés: A tojásokat tálba felütjük, beletesszük a cukrot és összekeverjük. Apránként, kézzel belekeverjük a lisztet, majd az apróra vágott diót, az átmosott mazsolát, és az aszalt szilvát is. Egy hőálló tálba teszem és a kemencében megsütöm, arra figyelni kell hogy ne égjen meg. Kihűlés után szépen lehet szeletelni. Balatoni vörösbor történelmi sikere a világ legnagyobb borversenyén Akár 40 foknál is melegebb jöhet idén nyáron: így védekezhetnek a gazdák a 2025-ös hőhullámok ellen Több mint levendula – Gyógynövények, illatok és balatoni hangulat a tihanyi Levendula Fesztiválon Milyen jogok illetik meg az embert a pszichiátrián? KÁN Egyetemi Napok 2025 – Agrárinnováció, hagyomány és közösség három napon át
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Hogyan védekezhetünk a hideg ellen? Hogyan védekezhetünk a hideg ellen? Nem kedvez a járványok terjedésének a nagy hideg, …
Ősbemutatóval, versszínházzal és kiállításokkal emlékeznek Radnótira Ősbemutatóval, versszínházzal és kiállításokkal emlékeznek Radnótira 1944. november 9-én lett a holokauszt áldozata …