Főoldal Hírek Átólzéig Fekete paradicsom: látott már ilyet?

Fekete paradicsom: látott már ilyet?

4 perc átlagos olvasási idő
0
19,797
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egy amerikai kutató  nemrégen egy eddig nem látott új, és igen bizarr kinézetű paradicsomfajtával állt elő. Jim Myers, a University of Oregon professzora a hagyományos piros és a lila paradicsomfélék keresztezésével egy minden eddiginél sötétebb, gyakorlatilag fekete paradicsom fajtát hozott létre. A sötét, feketés színű paradicsomfélék eddig sem voltak ismeretlenek (például a “kumato” nevú fajta már itt-ott Magyarországon is fellelhető), de az  Indigo Rose névre keresztelt új fajta minden eddigi próbálkozást felülmúl színárnyalat terén – olvastuk a haérdekel.hu-n.

A professzor állítása szerint a kitenyésztett növény hangsúlyozottan keresztezéssel és nem génmódosítással jött létre. Színét a növényvilágban több helyen is előforduló antocián pigmenteknek köszönheti. Ezzel a színanyaggal találkozhatunk például a szederben, vagy akár a dísznövényként tartott lila levelű fák egyes fajtáinál is. Az Indigi Rose paradicsom színe egyébként nem véletlenül emlékeztet annyira a padlizsánéra. Az utóbbi zöldségféle ugyanis jelentős mennyiségben tartalmaz antociánokat.

A érdekes kinézetű fekete paradicsom ugyanúgy zölden kezdi, mint hagyományos társai, és az érési folyamat során fény hatására kezd el elszíneződni. A termés belseje eközben ugyan olyan piros és lédús, mint az általunk is ismert paradicsomé. Az Indigo Rose íze állítólag nagyon finom, némileg markánsabb, fűszeresebb ízélményt nyújt. A bizarr kinézetű paradicsom ráadásul állítólag nagyon egészséges is. Hozzá kell tenni, hogy új növényfajta lévén beható vizsgálatok még nem támasztják alá ezt az állítást, az viszont már régebb óta ismert, hogy antocián vegyületek nagyon erős antioxidás hatással bírnak. (forrás: haerdekel.hu, foto: plant-world-seeds)

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…