Főoldal Hírek Csőposta Sikeres pilot mestervizsga

Sikeres pilot mestervizsga

23 perc átlagos olvasási idő
1
2,631
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az alábbi két írás a Cukrász Ipartestület által, a decemberi Cukrász Mester magazinban jelent meg, de mi is megosztjuk veletek, ugyanis véleményünk szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a szakács-, cukrász-, pincér szakmák képviselőiből álló grémium az elmúlt harminc év talán legnagyobb fejlesztését hajtotta sikerrel végre, melyben a legnagyobb érdek a szakmaiság (!) volt. Ezt a példa nélküli és elhivatott munkát pedig az egész szakmának támogatnia kellene <ha másért nem, a megújításban részt vevő kiváló szakemberek garanciája miatt>, mégis sokan rosszul élik meg, hogy végre valami jó felé, mégpedig a szakmaiság irányába mozdult. Mindhárom szakma mestervizsgáztatása sikerrel zárult, most mégis a cukrászok írását oszjuk meg veletek… – a szerk.

Fotó: Facebook/ Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Íme a cikk:

Szeptember 4-től 32 mesterjelölt felkészítése zajlott új tanműhelyünkben, 12 fő a BKIK és 20 fő a PMKIK által szervezett PILOT mestervizsga tanfolyama keretén belül. A felkészítés rendkívül magas színvonalon zajlott, mind az oktatók, mind a felhasznált alapanyagok és technológiák tekintetében. A tanműhelyünk főpróbája is volt ez egyben és örömmel jelentjük, hogy kitűnően vizsgázott!

A felkészítés alatt a tradicionális magyar cukrászat remekei mellett, a nemzetközi modern cukrászat termékeivel is megismerkedtek a hallgatók. A lehető legmagasabb szinten kaptak képzést minden témakörben, a legkiválóbb szakemberektől tanulhattak. Köszönjük szépen Kemény Andrásné, Lusztigh Mária, Rábai Helga, Kovács János, Andrész Zoltán, Damniczki Balázs és Veszely Attila áldozatos munkáját!

A mostani mestervizsga felkészítő tanfolyamon résztvevők eredménytől függetlenül csak nyertek. Rendkívül fontos napjainkban az élethosszig tartó tanulás, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Jól illeszkedik ehhez a Pilot program, mert ennél átfogóbb cukrász mesterképzés nincs jelenleg hazánkban, ahol a fagylaltoktól a bonbonokon keresztül a francia desszertekig minden szakterületet el lehet sajátítani.

Fotó: Facebook/ Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A Pilot cukrász mestervizsga egyik lényeges különbsége az volt, hogy minden mesterjelölt szabad kezet kapott a kihúzott tétel megvalósításában, de a vizsgabizottság leginkább kreatív és innovatív megoldásokat várt el a hallgatóktól. Akár innovatív, akár hagyományos kivitelezést választott a jelölt, a mestervizsga bizottság a tökéleteshez igen közeli termékeket várt el a vizsgán, hogy a mesteri ranghoz valóban méltó legyen. Kiss Zoltán volt a mestervizsga bizottság elnöke mindkét csoportban és jól jellemzi a vizsgamunkák színvonalát a következő mondata: –

Mi 25 éve várunk egy ilyen mestervizsgára!

Szintén beszédes az is, mikor a vizsgabizottság tagjai elkezdtek csomagolni a süteményekből, hogy otthon is megmutathassák, kielemezhessék…

Mezi Melinda az MKIK mestervizsga referense rengeteg munkát tett a Pilot program kialakításába és megvalósításába. Az a gondolkodásmód, amit képvisel, mindannyiunknak példaértékű lehet. Örömmel dolgoztunk együtt a Pilot programban a Kamarával, ami közel másfél éves munka eredményeképpen jött létre. Közös volt a célunk, hogy a mestervizsga valóban a szakma mestereinek a vizsgája legyen, egy komoly értéket teremtve ezzel. A program cukrász szakértői csapatában Kiss Zoltán, Sulyán Pál, Damniczki Balázs és Karácsonyi Péter vettek részt. Az elvégzett munka remekül sikerült, a „kézzelfogható” eredményét senki sem kérdőjelezheti meg.

Mivel Pilot program volt, így a tapasztalatokat beleépítve egy új, valóban mester szintű és egy friss, a mai modern cukrászathoz igazodó mestervizsga anyagot tudunk készíteni belőle. Bár még sok munkánk van vele, de már látjuk, hogy működik és csak így van értelme a jövőben. Azt csak remélni tudjuk, hogy a várt változást a Kamara továbbra is szívügyének tekinti és a Pilot mesterképzésből hamarosan egy megújult, mai követelményeknek megfelelő mesterképzés alakul ki országosan. Mi továbbra is minden erőnkkel támogatjuk a változást!

Fotó: Facebook/ Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

És még egy…

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Cukrász Ipartestület már másfél éve a dolgozik együtt a mestervizsga felkészítő tanfolyam és a mestervizsga megreformálásán. Mezi Melinda mestervizsga referens asszony megingathatatlan erővel tartotta egyben ezt a küzdelmes folyamatot, melynek célja az volt, hogy a cukrászmester szint valós értéket tartalmazzon, visszaadva a „mester” szó kiemelkedő rangját.
A rendkívül sikeres cukrász mestervizsga kapcsán beszélgettünk Mezi Melindával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga referensével.

Nagyon örülünk, hogy a közös gondolkodás és közös munkánk eredménye meghozta a gyümölcsét és egy valóban megújult mestervizsgán vagyunk túl. Milyen benyomásai vannak az Ipartestülettel való együttműködésről, illetve az új székházunkban kialakított tanműhelyünkről?

Egyetlen szóval nehezen lehetne jelzőt találni arra a szakmailag professzionális alkotóműhelyre, amelyet az Ipartestület megálmodott, létrehozott és a szakmában fejlődni akarók rendelkezésére bocsátott annak érdekében, hogy a magyar cukrászokat továbbra is a nemzetközi élvonalban emlegesse a szakma. Ennek az elhivatottságnak lehettünk most mi is részesei, amikor olyan kiválóságok segítségével újíthattuk meg a magyarországi cukrász mesterképzést, mint például Kiss Zoltán, Sulyán Pál, Damniczki Balázs, Erdélyi Balázs, vagy éppen a felkészítés során a programban a mesterjelölteket támogató Veszely Attila és még sok-sok önzetlen szakmai kiválóság.

Fotó: Facebook/ Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Nem volt könnyű az út idáig, de szerintünk is mindenképpen megérte, mi nagyon régen vártunk már egy ilyen színvonalas mestervizsgára. Hogyan értékelné az ifjú mesterek felkészültségét, vizsgamunkáit?

Bámulatos volt végig kísérni a felkészítés és a mestervizsga állomásait, látni azt, hogy az értő kezek alatt napról-napra nagyobb kihívásoknak tudnak eleget tenni a mesterjelöltek. Mindezt a mestervizsgán az aspiránsok többsége kimagasló, többen nemzetközi színvonalú vizsgamunkával bizonyították.

Reméljük, hogy a sikeres PILOT mestervizsga programban kialakított újításokra fog épülni a jövő mesterképzése!

Összegzésképpen pár gondolat a mestervizsgával kapcsolatban: („az Ipartestület gondolatai”)

A mesterképzéssel és mestervizsgáztatással kapcsolatban Ipartestületünknek volt alkalma mélyreható betekintést nyerni azokba a folyamatokba, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Magyarországon kiadott mesterlevelek újra a régi fényükben tündököljenek és megkérdőjelezhetetlen szakmai eredményt és eredményességet jelentsenek. Egy kísérleti program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinációjában, a gyakorlatban is megvalósítottuk azt a határozott szakmai elvárást, amelyet közel kétéves előkészítő munka előzött meg.

Véleményünk szerint elengedhetetlen, hogy a szakmai szervezetek határozzák meg a mestervizsgára felkészítő tanfolyamok tartalmát, a mestervizsga feladatsorait (gyakorlati, írásbeli, szóbeli) és tegyenek kötelező jellegű ajánlást az egyes szakmai részeket oktatók személyére.

Kívánatos, hogy a felkészítő tanfolyamok országosan egységes elvek alapján, központi műhelyekben történjenek. Csak így tud garanciát vállalni a szakmai közösség a felhasznált alapanyagok egységesen magas minőségére, a korszerű technikai eszközök használatára és a kiváló szakemberek bevonására. Így valósulhat meg az a jogos elvárás, hogy az ország bármely területéről mestervizsgára jelentkező jelölt a kor követelményeinek megfelelő felkészítésben részesülhessen.

A következő lépcsőfok annak elérése kell legyen, hogy a mestervizsgára jelentkezéshez szükséges legalább öt éves szakmai gyakorlat alatt a szakmai szervezet által minden évben meghirdetésre kerülő workshopokon, tréningeken és bemutatókon részt vegyenek a mesterjelöltek. Minden évben elsajátítanának a szakterület legjobbjaitól egy speciális tudáselemet (bonbonkészítés, francia desszertek, karamell, stb.), erről tanúsítványt kapnának, és az öt kötelezően előírt tudáselem teljesítését követően nyílna lehetőség a mestervizsgára jelentkezésre. Ezzel biztosítva lenne a folyamatos szakmai fejlődés és az, hogy a cukrász szakma a későbbiekben világszínvonalú szaktekintélyeket termelhetne ki.

A cukrász közösség tagjain kívül szükséges és halaszthatatlan ebbe a felkészülési folyamatba bevonni az iskolai tanműhelyekbe gyakorlati foglalkozásokat tartó szakembereket is. Sajnos a legtöbb esetben kívánni valót hagy maga után gyakorlati oktatók tudásának minősége és korszerűsége. Megoldásnak javasoljuk, hogy az iskolai tanműhelyekben foglalkoztatott oktatóknak éves kreditált továbbképzéseken, majd kötelező mestervizsga keretében kellene számot adni tudásukról. Enélkül nem lehetnek hitelesek diákjaik előtt.

A felkészítést követően a mestervizsga lebonyolítása, a vizsgahelyszínek függetlensége, valamint a mestervizsga bizottság tagjainak szakmai tekintélye is kiemelt fontosságú ahhoz, hogy a felnövekvő generációnak presztízs értéket jelentsen a mestervizsgára jelentkezés. Legyen az örök életre meghatározó ünnep és dicsőség a jelölt számára, hogy ki írja alá a mesterlevelét.

A most lezajlott kísérleti program adatai és eredményei egyértelműen alátámasztották a szakmai elvárásaink helyességét. Nem lehet kétséges senki számára, hogy ez az egyetlen helyes út annak érdekében, hogy a magyar cukrászok olyan új generációt állíthassanak ki a hazai és a nemzetközi porondra, akik kreatívak, innovatívak és egyben képesek a nagy elődök tradícióit is méltóképpen megőrizni.

Eddig a cikkek…

Végül pedig jöjjön két kérdés tőlem:

Szeretnénk azt hinni, hogy mindenkinek a jól működő és hiteles mestervizsgáztatás fenntartása az érdeke, vajon jól gondoljuk? Aki pedig mindezt nem támogtaja, vagy bizonytalan abban, hogy egyáltalán szükséges-e az átalakítás, annak bizony érdemes elgondolkodnia azon, véletlenül nem a szakma ellenében dolgozik-e?

Asztalos István

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…