Főoldal Hírek Átólzéig Vegán fine dining Budaörsön

Vegán fine dining Budaörsön

12 perc átlagos olvasási idő
0
2,105
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

Vegán fine dining Budaörsön

 

Érdekes kombinációnak hangzik ez így első olvasásra és kicsit talán még el is kell gondolkoznia az embernek, hogy tudja hova tenni ezt az igen szokatlan párosítást. Pontosan ez okozott egy kis fejtörést a Coninvest csapatának is, amikor megálmodták a Séfműhely tematikáját Lőrincz Györggyel a Babel Delicate neves sztár séfjével, hiszen nem tudták biztosan milyen fogadtatásra számíthatnak majd.

Az ember mindig kockázatot vállal, ha valami egészen újjal próbálkozik. A Séfműhely még csak a második teltházas rendezvényén volt túl ez a koncepció pedig gyökeresen eltért minden eddig megszokottól. Gyuri közelről sem vegán de még csak nem is vega. Kedvence a véres steak és élvezettel használja a nagy bárdot a konyhában, no persze nem petrezselyemaprításra. Elmesélte, hogy a vegán menüsor mögött hosszú hónapok keménymunkája rejlik: Hosszas beszélgetések évtizedek óta vegánul étkezőkkel, kutatás,a külföldön már bevált praktikák felderítése és persze véget nem érő kísérletezések a konyhában. Közeledett a Séfműhely időpontja és a szervező gárda egyre izgatottabban várta a jelentkezőket. Szerencsére nem kellett sokáig várniuk ugyanis már az esemény előtt egy héttel többszörös volt a túljelentkezés. Mint kiderült az embereknek nagyon is van igényük arra, hogy betekintést nyerjenek az egészséges, ízletes és szemet gyönyörködtető fogások kulisszatitkaiba és a Séfműhelyről is sokan hallottak már.

A főzés napján szakácsok és ínyencek egész hada fészkelte be magát a Coninvest bemutató konyhájába, hogy ellessék a legújabb trendeket és trükköket az úttörő séftől. Gyuri pedig egy percig se tétlenkedett. Miután kipakolta a több rekesznyi zöldséget és gyümölcsöt – amit odafelé egy taxiba préselve vitt a sofőr nagy megdöbbenésére – nekilátott a menüsor elkészítésének miközben folyamatosan válaszolt a résztvevők kérdéseire és magyarázta, éppen mit és hogyan csinál. Fontos tudni, hogy Gyuri minden fogást szinte teljesen allergén mentesen készít. Így ételeiben nincsen se glutén se laktóz és a hagyományos cukrot is fruktózra vagy nyírfacukorra cserélte. A közönség soraiból többen próbáltak kifogni a séfen és kérdezgették, hogy mit mivel tudna pótolni a hagyományos hozzávalókból, de nem lehetett kifogni rajta mindenkinek volt egy jól átgondolt válasza.

A menüsort egy quinoa saláta nyitotta, pácolt zöldségekkel, zöld- és gránátalmás édeskömény guacamoléval. Ehhez a zöldségeket nyersen hagyta éppen, hogy csak leforrázta őket majd egy házi szójás mirinás pácot tett rájuk. Érdekesség, hogy a quinoának, ami egy dél amerikai gabonaféle olyan magas a tápértéke, hogy akár magában is kitenne egy teljes értékű étkezést. Száz grammban 368 kalória, 14 gramm fehérje és 64 gramm szénhidrát van! A második fogás tökfőzelék volt hamis fasírttal. Ennek a szórakoztató kis háttér története – ugyanis egy „gag” alapján született – hogy, Gyuri főnöke, Hlatky-Schlichter Hubert egyszer azt mondta, enne egy tökfőzeléket fasírttal, hús nélkül… Nem kellett több, séfünk egyből gondolkodóba esett, hogyan is tudná ezt megvalósítani majd Hubert nagy döbbenetére bemutatta a kért fogást. További különlegesség még, hogy nem használ hozzá semmilyen sűrítő anyagot csak tököt, amit mandulatejjel főz. A fasírt is sült tökből és adzuki babból készült, amit Japánban termesztenek. A hagyományos babok állaga ugyanis nem volt megfelelő erre a célra. Az már csak a ráadás, hogy mindez sült kápia krémmel van leöntve és házi kapor olajjal készült, amit Gyuri maga préselt.

Végül a desszert a zöld teás mangó kompót koronázta meg a menüsort. Ez az ínyencség mandulás kókusztej fagyival, friss gyümölcsökkel és puffasztott rizzsel készült. Apró trükkje, hogy picikét becsapja az agyunkat ugyanis a rizsszemek roppanásához még inkább a frissesség érzését kapcsoljuk hozzá. Ezek az alapanyagok együtt egyedi sós-édes íz kompozíciót alkotnak. A résztvevők reakciója is hűen tükrözte az ételekbe fektetett munkát. Miután végi ették a menüsort még a legelkötelezettebb húsimádók is megnyalták mind a tíz ujjukat és Gyuri nem győzte fogadni a gratulációkat. Kertész Mirjam a Coninvest tulajdonosa elmondta, hogy noha ő maga nem teljesen vega de el tudná képzelni az életét hús nélkül. Sajnos a magyar fine dining vegán irányzata nagyon szegényes pedig rengeteg potenciál lenne benne. Azt is hozzá tette, hogy „meghökkentően új íz kombinációkat”ismert meg ezen a Séfműhelyen. Bebizonyosodott, hogy érdemes kockáztatni és valami újba és innovatívba kezdeni különösen, ha olyan értéket képvisel, mint az egészséges fine dining ételek.

A Coninvest Séfműhely sorozata ezek után is tovább szárnyal legközelebb Október 13-án Kiripolszki István fog minket elkápráztatni a konyhában egy borokkal kapcsolatos tematikával. Hogy pontosan mivel is, az hamarosan kiderül. Az eseményre a helyek ezen alkalommal is korlátozottak lesznek, így aki biztos szeretne benne lenni, hogy ott lesz már most tud rá jelentkezni a zsofia.kucsera@coninvest.hu címen.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…