Csőposta Tízből hatan az alacsony fizetés miatt váltanak munkahelyet Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-11-27 8 perc átlagos olvasási idő 1 1,216 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A vendéglátás Magyarországra vonatkozó munkaerőpiaci helyzetét vizsgálták. A kutatást a vendeglatosmunkak.hu portál készítette a vendéglátóipari munkavállalók körében, online kérdőív formájában, 2019 szeptemberében. Összesen 4763 vendéglátásban dolgozó kitöltője volt a felmérésnek, akiknek 62,8 százaléka éttermi vendéglátás területén tevékenykedik, 37,2 százalékuk pedig szállodai vendéglátás területén dolgozik jelenleg. A kutatásban valamivel több férfi vett részt, mint nő, a nemek aránya így alakult: férfiak 57,4%, nők 42,6%. A legtöbb megkérdezett életkorát tekintve 25–40 év közötti – ők adják a vizsgálat 49,3 százalékát –, őket a 18–24 év közöttiek követik (28,6 %), de bőven akadt résztvevő a 40–50 közötti korosztályból is (18,7 %). A 18 év alattiak és a 40 év felettiek közül elenyésző számban adtak válaszokat a felmérés kérdéseire. Lakóhelyüket tekintve a legtöbben Budapestiek (2905 fő) vagy a főváros vonzáskörzetében élnek (523 fő), ezt követi a Nyugat-Dunántúl (238 fő), a Dél-Alföld (237 fő) és az Észak-magyarországi területek (224 fő). Ezeket a területeket követi a Közép-Dunántúl (191 fő), az Észak-Alföld (143 fő), a Dél-Dunántúl (96 fő), a Közép-magyarországi régió (95 fő), illetve néhányan nem jelölték meg lakóhelyüket, illetve a kitöltők 1,1 százaléka jelenleg országhatáron kívül dolgozik vendéglátói területen. KÖZEL KÉTHARMADUK FELSZOLGÁLÓKÉNT VAGY SZAKÁCSKÉNT DOLGOZIK A válaszadók közül a legtöbben felszolgálóként dolgoznak jelenleg, ezt követték a szakács kitöltők, majd a pultosok, vendéglátóipari vezetők, mosogatók és konyhai kisegítők,cukrászok, a felmérésben szereplő maradék 4,1% pedig a vendéglátás egyéb területein dolgozik. A válaszadók legtöbbje munkavállalóként dolgozik jelenleg, arányuk 51,9%.A legtöbb válaszadó viszonylag kezdő a szakmában: majd’ 33 százalékuk 1–5 éve dolgozik csak vendéglátásban. SOKAN VÁLTANAK MUNKAHELYET A felmérés eredményei arra engednek következtetni, hogy a munkavállalók nem lojálisak a munkahelyeikhez, amennyiben az valamiért nem felel meg elvárásaiknak: a válaszadók mindössze 13,1 százaléka nem váltott munkahelyet az elmúlt öt évben, 38,1 százalékuk egy vagy két alkalommal kényszerült váltani, 30,4 százalék három vagy négy alkalommal is új munkahelyet választott magának öt éven belül, illetve 18,3 százalék – ami szintén jelentős – öt alkalomnál többször is vándorolt a munkahelyek között. A legtöbben az alacsony fizetés miatt hagyták el munkahelyüket (34,5%), ezt követték a vezetői problémák (21,3%), illetve a rossz munkahelyi légkör (12,9%) és a kedvezőtlen munkakörülmények (12,3%). 7,1 százalék a kedvezőtlen pozícióját említi kiváltó okként, 6,9 százaléknak a munkatársak szakképzetlenségéből lett elege, míg 5% jobb lehetőséget kapott egy másik szakmában. A válaszolók 68 százaléka nem tervezi elhagyni a vendéglátói pályát, míg 32 százalék gondolkodik ezen. Kevesebben vállalkozó szelleműek, a túlnyomó többség alkalmazottként képzeli el jövőjét és nem gondolkodik saját vállalkozás indításában. További információk : https://vendeglatosmunkak.hu/ Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat Megjelent az Oldalas magazin 2023. decemberi száma! Megnyílt a divatmárka kávézója és delikátesz üzlete Mit tehet a szülő, ha gyermekét hiperaktívnak bélyegzik? Éttermek tisztasága: csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát https://vendeglatosmunkak.hu/ / ChefPincer
Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Isten éltessen Magyarország! Isten éltessen Magyarország! Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és …
VIII. Országos Étterem Hét – március 16-22. VIII. Országos Étterem Hét – március 16-22. Idén tavasszal ismét több mint száz …