Főoldal Hírek Ajánló OKÉS 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

OKÉS 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,482
 ehaccp_topbanner3.jpg

OKÉS 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

 

Lezárultak az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntői. A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok jutottak be.


Fotó:NÉBIH

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.

A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a tradicionális ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása. A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett és cégenként akár több csapat is elindulhatott a megmérettetésen. Az ötödik OKÉS selejtezője után az elődöntőkben végül három helyszínen, összesen 26 csapat állt be a tűzhely mögé.

A selejtezőben a csapatoknak előételből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt 3 fogásos napi menüsort kellett megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatta meg a nettó 420 Ft-ot. Fontos szempont volt, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készüljenek, tradicionális ízeket képviseljenek, és több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak legyenek. A selejtező során a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékelte a zsűri, míg az elődöntőkben el is kellett készíteni a megtervezett menüt. A versenyfogások között akadt liba- és zöldborsó-leves, tökfőzelék ropogós ponttyal, vadas csirkecomb, csirkepaprikás metélőhagymás galuskával, nagyi sütije, mák- és sütőtök-felfújt és palacsintás rétes vanília öntettel.

A nevezések bírálata során, azaz a selejtezőn, valamint a pécsi, miskolci és budapesti elődöntőkön összesen maximum 100 pontot szerezhettek az indulók.  Döntőbe a 80 pont felett teljesítő 12 csapat jutott, ami várhatóan 2016 februárjában lesz Budapesten.

A döntőbe jutott 12 csapat a következő:

 1. Hungast Pécs (Hungast Mecsek Kft. 98,917 pont)
 2. PQS Catering (PQS International Hungary Kft. 94,167 pont)
 3. Junior 63 (Junior Vendéglátó Zrt. 92,583 pont)
 4. Junior Harmónia (Junior Vendéglátó Zrt. 89,417 pont)
 5. PQS Catering (PQS International Hungary Kft. 89,083 pont)
 6. Hungast (Hungast Budapest 88,917 pont)
 7. PQS Catering (PQS International Hungary Kft. 87,167 pont)
 8. Sodexo B (Sodexo Magyarország Kft. 87,000 pont)
 9. Sodexo A (Sodexo Magyarország Kft. 86,833 pont)
 10. Miskolci Központi Főzőkonyha (Miskolci Közintézmény Működtető Központ 81,167 pont)
 11. Hód-Menza (Hód-Menza Diákétkeztető NKft. 80,667 pont)
 12. Szemere Bertalan Konyha (Miskolci Közintézmény Működtető Központ 80,000 pont)

 

Az elődöntőkön készült további fénykép- és videófelvételek, valamint a csapatok pontszámai elérhetőek a NÉBIH weboldalán:

https://portal.nebih.gov.hu/-/-okes-2015-lezarult-a-kozetkezteto-gasztro-kupa-selejtezo-es-elodonto-szakasza

 

NÉBIH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…