Főoldal Hírek Ajánló Séfklub Prémium, avagy a kóser konyha workshop

Séfklub Prémium, avagy a kóser konyha workshop

12 perc átlagos olvasási idő
0
2,407
 ehaccp_topbanner3.jpg
 1. 09. 04-én tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a szokásos éves nyári szünet utáni első workshopját, melyen a kóserkonyha volt terítéken.

 

Azonban ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a gyűlés a Gasztro Prémium Kft. <szinte vadonatúj> vecsési raktárlátogatásával kezdődött. Jeney György, Dénes Attila és szorgos kollégáik körbevezették a Séfeket a raktáron. Találkozott a Séf és a területi képviselő, azonban most ez utóbbi munkahelyén, mely idegenvezetés keretében a szakemberek betekintést nyerhettek a beszállítás gyakorlati hátterébe és informálódhattak arról.

 

Innen konvojban vonultak át a Gastland M0 Étterem, Hotel és Konferenciaközpontba. Bizonyára megdöntve ezzel a Magyarországi rekordot, mert ilyen hosszú „Séfkonvoj” még talán sosem vonult az M0-áson. A Gastland hotelban a Séfklub azon tagjai, akik a raktárlátogatáson nem vettek részt, már javában sürögtek a konyhában és készítették a finomabbnál-finomabb zsidó ételeket.

 

A megérkezést követően a házigazda szerepében, Jeney György a Gasztro Prémium Kft. ügyvezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd néhány mondatban bemutatta vállalkozásukat. Őt a Manna Ice fagylaltjai és süteményei követték, melyet a Séfek végig is kóstoltak.

 

Az egyesületi gyűlés keretében Asztalos István elnök elmondta, hogy sikerült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával felvenni a kapcsolatot és vélhetően egy sikeres együttműködés kezdődött meg. Épp úgy, mint ahogyan a NÉBIH-en belüli, Zoltai Anna vezette GHP munkacsoportjában is aktívan részt vállaltak. Ekkor idézte fel Molnár György szavait (aki korábban az Egyesület titkára is volt), hogy:

 „az egyesület talán 2004-ben volt utoljára ilyen erős”.

 

Az elnök elmondta, hogy milyen fontos számára, hogy egyre többen veszik észre, az egyesület valóban szakmai szervezetként működik és a jövőben sem kívánnak letérni erről az útról. A Séfklubbal kapcsolatban pedig azt szeretnék elérni, ha mindenki azt gondolná arról: „egész egyszerűen MÁS, mint az összes többi”. A taglétszám folyamatos bővülését üdvözölte, azonban elmondta, hogy tartani szeretnének egy szintet, így ha valaki nem követi annak alapszabályát/filozófiáját, akkor nem félnek a tagságból valakit kizárni <megőrizve ezzel annak presztízsét> ha az egyesületi érdek azt kívánja.

A hitelességgel kapcsolatban megjegyezte, hogy azért is érzi kulcskérdésnek ezt, mert ennek köszönhető, hogy a szponzoraikkal ilyen rövid idő alatt kiváló kapcsolat alakulhatott ki, akik vezetői mellesleg kivétel nélkül jelen is voltak a taggyűlésen. Az elnökség részükre egy elismerő oklevéllel készült, megköszönve azzal a támogatásukat. Jó volt látni, hogy a jó cél érdekében <még részben konkurens vállalkozások is> fel tudnak egymás mellett sorakozni.

Ez, a szponzorokkal való kiváló és erős kapcsolat az alapja, hogy a jövő évben megrendezhetik az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt, és egy másik, vélhetően még nagyobb presztízsű szakácsversenyt, melyet a tagság üdvözölt.

A kóser konyha workshop keretében Szepesi Iván biztosított részleges gasztrotörténeti bemutatót a Séfek részére, majd prezentált kóstolót részükre, ahol a receptet és a konyhai trükköket is elárulta részükre. A szerencsésebbek, akik a konyhán segédkeztek (A teljesség igénye nélkül: Tanács Attila, Schwarcz András, Erdős Tünde, Zsidákovits Richárd… ) a gyakorlatban is láthatták a kiváló ételek elkészítését.

A tagság aki hallgatta Szepesi Iván szavait, megtudhatta, hogy a gyakorlatban két féle kóser konyhát ismerhetünk. Az egyik az ortodox, betartva az előírásokat már több mint 5500 éve, a másik a neológ, amelyik tartja a vallását, de nem ragaszkodik a szigorú előírásokhoz.

 

A konyhatechnológiában a különbség, hogy az ortodoxnál, csak a sahter által levágott és hitelesített húsokat használják, különválasztva a tejes és húsos ételeket, még az edényzetben is, míg a neológok, nem használnak  sertéshúst, de üzletből is tud vásárolni, és hagyományos ételeket készíteni.

A kóstolható ételek a következők voltak:

 • Hagymás (zsidó) tojás,
 • tonhal saláta,
 • inarsz ( libaszalonna) – pirított bagett karikákon
 • Csirkemell érmék,
 • cimesz (fahajas sárgarépa) és
 • libatepertős tört burgonya.
 • Mákos maceszgombóc.

 

Miután ez az összejövetel szeptemberben jött össze, így az-az őszi ünnepekre van fókuszálva! Ezek a következőek:

 • Ros hasana -új év- szeptember 21.
 • Jom kipurim -engesztelő nap- 30.-án.
 • Sukkot -sátoros- október 5-11.
 • Hanuka -a karácsony- december 13-20.

 

Flódnit rögtön kettő fajtát is kóstolhattak a Séfek, hiszen a Szepesi séf úr által prezentált echte kóser mellett, Mérai József, a Choco Hands tulajdonosa is készített egy egész tepsivel a részükre.

 

A gyűlés a tagságot igazoló oklevelek átadásával folytatódott, melyet minden jelen lévő tag megkapott. Ezzel kapcsolatban a teljes elnökség felsorakozott és egyesével köszönte meg a tagságot mindenkinek személyesen.

A workshop, ismét nagyon jó, szinte családias hangulatában telt, amit tovább fokozott, az új belépők száma.

 

A Chef workshop következő állomása október 03-án, délután 15:30-as kezdettel lesz a Benczúr hotelben. Témáját tekintve pedig: „A kések és a köszörűsök világa” Ifj. Flaschner Kálmán, a Flaschner Kft. tulajdonosának prezentálásában. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni!

 

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…