Főoldal Hírek Átólzéig Az állattenyésztők miatt húzóágazat az agrárium

Az állattenyésztők miatt húzóágazat az agrárium

3 perc átlagos olvasási idő
0
664
 ehaccp_topbanner3.jpg

Nagy szerepük van az állattenyésztőknek az agrárium nemzetgazdasági húzóágazattá válásában ‒ mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kaposváron, a Kaposvári állattenyésztési napok és társrendezvénye, a Magyar lótenyésztési napok megnyitóján.

A miniszter beszédében az állattenyésztésben rejlő lehetőségek mellett a pénzügyi források fontosságára hívta fel a figyelmet.
Elmondta, hogy az európai uniós tagországok közül Magyarországon bővült a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években, a baromfiágazat gazdasági teljesítménye pedig a negyedével nőtt a 2010-2016 közötti időszakban, ami a hetedik legnagyobb bővülés az unóban.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az agrártárca a jövőben is komoly szakmai partnere kíván lenni az állattenyésztőknek. Utalt arra, az ágazatnak nyújtott segítség részeként

a termeléshez kötött támogatásokon keresztül, állatlétszám alapján évente 40 milliárd forintot kapnak állattartók, s további 8 milliárd forintot fordítanak fehérjetakarmányok termesztésének támogatására.

A miniszter szólt az élő genetikai erőforrások védelmének jelentőségéről is. Hangsúlyozta, hogy

a vidékfejlesztési program jelentős támogatást nyújt az őshonos állatfajták tartásához, a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti értékek megismertetéséhez.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere kiemelte: a somogyi megyeszékhely a magyarországi állattenyésztés egyik fellegvára.
Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese elmondta: a tizenegyedik alkalommal megrendezett Kaposvári állattenyésztési napokon 200 kiállító mutatkozik be, a háromnapos esemény programjaira 30 ezer látogatót várnak. Lesznek tenyészállat-bemutatók, takarmányozással, agrárfinanszírozással kapcsolatos fórumok és gyermekprogramok is.

 

MTI
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2020 szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Sza…