Főoldal Hírek Csőposta Magyar aranyérem az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen

Magyar aranyérem az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen

9 perc átlagos olvasási idő
0
267
 ehaccp_topbanner3.jpg

Budapest, 2019. március 14. – A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek.  

A nyertesek fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.

A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a BGE KVIK adott otthont e rangos nemzetközi versenynek, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

Az első három helyezett:

  •  1. helyezett: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország
  •  2. helyezett: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism Maribor, Szlovénia
  •  3. helyezett: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism Bled, Szlovénia

A kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek.

Az első helyezett magyar versenyző Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty és homárhab csicsóka és kapor variációkkal volt, a háziasszonyi étele pedig posírozott ponty rántott sütőtökkel és citrusokkal.

„Büszkék vagyunk rá és egyben elismerés Egyetemünk számára, hogy az idén is mi rendezhettük meg e rangos nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. Hallgatónk első helyezése pedig ismét bebizonyította, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk. A versenyt életre hívó szervezetek célja összhangban áll a BGE céljaival, hiszen a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem területén, oktatási és kutatási tevékenységünk során is kiemelten foglalkozunk a fenntartható fejlődéssel, a biodiverzitás megőrzésével” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai     gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

A verseny nemzetközi zsűritagjai:

  • Gérard Marquoin, Ex-President of the competition „One of the best apprentices in Europe”
  • Michel Mouisel, Ferrandi-Paris
  • Jean-Baptiste Gailly, Catering school of Dinard

A verseny magyar zsűritagjai:

  • Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája
  • Gran József, AccorHotels Hungary
  • Lipták György, Flow Specialty Coffee Bar Bistro
  • Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
  • Palotás Péter, The Fishmarket
  • Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)
  • Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgató
  • Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia
  • Zírig Árpád, Magyar Konyha

Pro Gastronomia díjak

Szintén ezen a napon, az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny nyitónapján átadták a 2019-es „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK).

A Dr. Sándor Dénes – a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense – által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg. Idén:

  • Olivier Roellinger – 3 Michelin csillagos séf, az Olivier Roellinger szakácsverseny megálmodója és megvalósítója -,
  • Varga Károly – 22 olimpiai és világbajnoki aranyérem büszke tulajdonosa -,
  • Vomberg Frigyes – food stylist, a Bocuse d’Or csapat coach-a -, valamint
  • Böröcz Zsófia – a BGE KVIK korábbi hallgatója, a RTL Klub Konyhafőnök 2018-as szériájának győztese – érdemelte ki a díjat.

A díjazottak az emlékplakett mellett a Hotel Garzon Plaza, a Bástya Wellness Hotel és a La Perle Noire étterem felajánlásában egy-egy kétszemélyre szóló pihenést, illetve vacsorameghívást kaptak.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
  • Ma nyit a LUPA

    Május 17-én megnyitja kapuit „Budapest tengerpartja”, a Lupa Beach.  Bár az igazi str…
  • Európa élén járunk elhízásban

    Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, gl…
  • Hazajáró Kupa túrasorozatot hirdettek

    Beregszászi közönségtalálkozóval és Maderspach-emléktúrával is várja a Hazajáró Egylet máj…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Ma nyit a LUPA

    Május 17-én megnyitja kapuit „Budapest tengerpartja”, a Lupa Beach.  Bár az igazi str…
  • A Zero Waste után itt a Zero Foodwaste!

    Májusban figyeljünk oda szemetesünk vonalaira a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal Budapest,…
  • Baranyában büntetett a Nébih

    Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési …
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Ma nyit a LUPA

Május 17-én megnyitja kapuit „Budapest tengerpartja”, a Lupa Beach.  Bár az igazi str…