Csőposta Magyar aranyérem az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-03-15 9 perc átlagos olvasási idő 0 1,241 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Budapest, 2019. március 14. – A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek. A nyertesek fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése. A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a BGE KVIK adott otthont e rangos nemzetközi versenynek, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak. Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.Az első három helyezett: 1. helyezett: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország 2. helyezett: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism Maribor, Szlovénia 3. helyezett: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism Bled, SzlovéniaA kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek. Az első helyezett magyar versenyző Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty és homárhab csicsóka és kapor variációkkal volt, a háziasszonyi étele pedig posírozott ponty rántott sütőtökkel és citrusokkal.„Büszkék vagyunk rá és egyben elismerés Egyetemünk számára, hogy az idén is mi rendezhettük meg e rangos nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. Hallgatónk első helyezése pedig ismét bebizonyította, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk. A versenyt életre hívó szervezetek célja összhangban áll a BGE céljaival, hiszen a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem területén, oktatási és kutatási tevékenységünk során is kiemelten foglalkozunk a fenntartható fejlődéssel, a biodiverzitás megőrzésével” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet. A verseny nemzetközi zsűritagjai:Gérard Marquoin, Ex-President of the competition „One of the best apprentices in Europe”Michel Mouisel, Ferrandi-ParisJean-Baptiste Gailly, Catering school of DinardA verseny magyar zsűritagjai: Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhájaGran József, AccorHotels HungaryLipták György, Flow Specialty Coffee Bar BistroNyíri Szása, Arany Kaviár Étterem Palotás Péter, The FishmarketSzári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgatóVomberg Frigyes, Bocuse d’Or AkadémiaZírig Árpád, Magyar KonyhaPro Gastronomia díjakSzintén ezen a napon, az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny nyitónapján átadták a 2019-es „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes – a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense – által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg. Idén: Olivier Roellinger – 3 Michelin csillagos séf, az Olivier Roellinger szakácsverseny megálmodója és megvalósítója -, Varga Károly – 22 olimpiai és világbajnoki aranyérem büszke tulajdonosa -, Vomberg Frigyes – food stylist, a Bocuse d’Or csapat coach-a -, valamint Böröcz Zsófia – a BGE KVIK korábbi hallgatója, a RTL Klub Konyhafőnök 2018-as szériájának győztese – érdemelte ki a díjat.A díjazottak az emlékplakett mellett a Hotel Garzon Plaza, a Bástya Wellness Hotel és a La Perle Noire étterem felajánlásában egy-egy kétszemélyre szóló pihenést, illetve vacsorameghívást kaptak.
Profession.hu: Nógrád vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Borbetegségek Borbetegségek A bor rendellenes elváltozásainak másik csoportjába azok az elváltozások tartoznak, amelyeket különféle …
Csirkéből nem, kacsából és libából azonban hiány lehet Akár hónapokig is hiány lehet kacsából és libából ‒ ennyit biztosan éreznek majd az …