Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2022: Szürkemarha a középpontban

Magyarország étele 2022: Szürkemarha a középpontban

8 perc átlagos olvasási idő
0
917
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez – hangzott el az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

    „Ötödik alkalommal szervezik meg a szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát. Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink talán az ételek nyelvére is lefordíthatók”

– mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón.

    A szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezi, együttműködésben a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolával.

    Rétvári Bence szólt arról, hogy a Magyarország étele versenyen szakácspalántáktól profi szakácsokig nagyon sokan vesznek részt.

    Pleva György, a Nébih igazgatója kiemelte: a jövő évi verseny célja, hogy a kötelező alapanyagnak meghatározott, ásványi és tápanyagban gazdag magyar szürkemarha húsának fogyasztását népszerűsítsék.

    „A magyar szürkemarha igazi hungarikum, egyedi termék, de ez sajnos nem jelenik meg a hétköznapi fogyasztásban. A szürkemarha a 14.-től a 19. századig igazi világmárkának számított, az 1970-es évekre azonban csaknem kipusztult, ma újra több mint kétszáz tartási helyen van állománya a szilajságáról, ellenállóképességéről ismert állatnak” – fejtette ki Pleva György.

    Asztalos István, a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke hozzáfűzte: a versennyel arra is vállalkoztak, hogy hatvan év után új magyar ételek szülessenek.

    A Magyarország étele szakácsverseny döntője 2022. március 19-én lesz, a háromfordulós rendezvény fináléjába tizenkét csapat jut.

    „Petőfi Sándor kétszáz évvel ezelőtt a Kiskunságon született, ahol nemzeti jelképünk, a szarvasmarha él, amely 42 százalékban gyógynövényt fogyaszt és kiválóan alkalmas lenne arra, hogy rá építsük a gasztroturizmust. A verseny résztvevőinek 1500 forintos, megfizethető árból kell kihozniuk a szürkemarhahúst tartalmazó fő fogást”

– sorolta Asztalos István.

    A versenyen induló ételeknek négy fő elemet kell tartalmazniuk, közülük az egyik ragu, vagy mártás jellegű. Szintén kötelezően használandó elem a Naszálytej Zrt. Tarka vaj terméke. Kötelező továbbá előételként egy szintén szürkemarhából készülő valamilyen húskészítmény prezentálása.

    Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni. Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű.

    A verseny zsűrijének elnöke Varga Károly, a 48 étterem és a Kígyósi Csárda konyhafőnöke lesz. A sajtótájékoztatón bemutatták a verseny 32 centiméter széles hivatalos tányérját, amelyet az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt. készített. A Róna fantázia nevű tányéron Petőfi arcképe, a szürkemarha és a Kiskunságra jellemző gyógynövények is láthatók.







MTI
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Akár 40 foknál is melegebb jöhet idén nyáron: így védekezhetnek a gazdák a 2025-ös hőhullámok ellen

Magyarország idén nyáron ismét szélsőséges időjárás elé néz, 40 Celsius-fok feletti melegr…