Főoldal Hírek Átólzéig Ősbemutatóval, versszínházzal és kiállításokkal emlékeznek Radnótira

Ősbemutatóval, versszínházzal és kiállításokkal emlékeznek Radnótira

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,003
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ősbemutatóval, versszínházzal és kiállításokkal emlékeznek Radnótira 

 

1944. november 9-én lett a holokauszt áldozata Radnóti Miklós, kinek emléke előtt számos rendezvénnyel tisztelegnek a kerek évfordulón.

 
Képünkön: Bődi Szabolcs magyar-dráma szakos tanár és Tóth Péter Radnóti – és Latinovits-díjas versmondó
 

Jótékonysági versszínházi esttel emlékeznek a 70 éve elhunyt Radnóti Miklósra november 8. Kunszentmiklóson a VD ÁMK Színháztermében, “..az égre írj, ha minden összetört!” címmel! 

Bődi Szabolcs magyar-dráma szakos tanár és Tóth Péter Radnóti – és Latinovits-díjas versmondó versekkel, naplórészletekkel idézi majd meg a drámain fiatalon, 35 évesen megölt költőóriást. Az előadás 17.00 órakor kezdődik.

További előadások:

  • november 3. Hódmezővásárhely 
  • november 5. Kunszentmárton
  • november 9. Bácsfeketehegy, Szerbia
  • november 25. Gyöngyös

 

Képünkön: Bődi Szabolcs magyar-dráma szakos tanár és Tóth Péter Radnóti – és Latinovits-díjas versmondó

 
Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban öt nap öt különböző szemszögből közelítik meg a költő életművét. Pécsett november 9-én beszélgetéssel, filmvetítéssel várják a látogatókat, az esti koncertet pedig Nádor Mihály nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja. Az egyik legfiatalabb, 1956-ban alakult szakkönyvtárában több verseskötetet és műfordítást őriznek, a Civil Alapnál nyert pályázati összegből pedig létre tudták hozni a Radnóti hét nevű programsorozatot – közölte rádiónkban az Országos Idegennyelvű Könyvtár magyar nyelvi referense.
‘Orpheus nyomában’
Csekő Ildikó elmondta, elsősorban művészként szeretnék bemutatni Radnótit, neve azonban elválaszthatatlan a holokauszt szörnyűségeitől. Megtudhattuk, hogy a legtöbb magyar nyelvű alkotással ellentétben az ő műveit könnyebb lefordítani, s a holokauszt bemutatására is gyakran használják őket külföldön. Egyik legtöbbet fordított költőnkként már több mint 20 nyelven olvashatóak írásai. 
A kiállítás anyaga részben helyből, részben az Országos Széchényi Könyvtárból származik, s találhatóak köztük első kiadású, sőt, dedikált kötetek is. Az Egy szerelem három éjszakájának első bemutatójáról készült fotók is megtekinthetők a november 28-áig nyitva levő, ingyenes tárlaton. November 3-án, hétfőn pedig felolvasások is gazdagítják a megnyitót.
Egy külön kiállítást szenteltek Tóth József (Füles) képeinek, kinek 2009-ben megjelent 100 kép – 100 vers című könyvéből válogattak ki 25 kinagyított alkotást erre az alkalomra. November 5-én pedig Radnóti műfordításaira – melyek között még néger mesék is találhatóak – terelődik a hangsúly. Itt Hétvári Andrea költőnő is felidézi emlékeit, akit Gyarmati Fanni, a költő februárban elhunyt özvegye gyakran látott vendégül utolsó éveiben. Radnóti verseit is átjárja a zeneiség, így a negyedik nap a muzsikáé lesz a főszerep, Turek Miklós és a Kosbor zenekar közreműködésével. Az utolsó napon – mely házigazdája Vilcsek Béla irodalomtörténész lesz – a magyar színháztörténet első musicalje, a Radnóti életén alapuló Egy szerelem három éjszakája kerül a középpontba. 
Csekő elmondta, hogy a programok minden korosztálynak szólnak, s megpróbáltatásai ellenére Radnóti „életszeretetét, alapvető, emberi humánus értékeit” szeretnék kiemelni. A teljes programkínálat IDE kattintva érhető el. 

Ősbemutatóval készül a Pannon Filharmonikusok
November 9-én, Radnóti halálának 70. évfordulóján a Pannon Filharmonikusok is fejet hajt a költő életműve előtt. A városban levetítik Rick King, amerikai rendező Erőltetett menet című filmjét, és pódiumbeszélgetéseket tartanak. Emellett megnyitják Alpern Bernadett Mementó című kiállítását, ami olyan zsinagógaépületeket dolgoz fel, melyek ma már hétköznapi épületekként élnek tovább
A napot a filharmonikusok koncertje koronázza meg a Kodály Központban. A három részből álló hangversenyt Nádor Mihály – aki szintén a holokauszt áldozata lett – hegedűversenye nyitja meg. A darab különlegessége, hogy két éve került csak elő, ősbemutatóját New Yorkban tartották, Európában pedig ez lesz az első nyilvános előadása. Szintén kuriózum Vajda János À la recherche… című művének ősbemutatója, amelyet a Bori-notesz versei ihlettek, és amelyben egy narrátoron keresztül Radnóti is megjelenik. 
A koncertet egy újabb ritkaság, a hazánkban kevésbé ismert Karl Amadeus Hartmann I. szimfóniája zárja, mely kifejezetten a holokauszt áldozatai emléke előtt tiszteleg. 

Radnóti másképp
November 9-én rendhagyó eseménnyel emlékezik meg a költőről egy csapat fiatal művész a budapesti Akvárium Klubban. A Radnóti Másképp c. rendezvényen a slam poetry versenyzők és a délutáni műhelymunka résztvevői nem a költő műveit, hanem általa inspirált szerzeményeket dolgozzák fel és adják elő. 
 

 

Az OrientPress Hírügynökség (OPH) cikke nyomán feldolgozva
Kép: Internet

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…