Csőposta Sajtbíráló képzést indítottak Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-04-04 6 perc átlagos olvasási idő 0 905 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Sajtbírálói képzés vette kezdetét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében. A tanfolyamon résztvevő 25 leendő sajtbíráló a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíti a jövőben, figyelemmel a fogyasztók érdekeire és minőségi kiszolgálására.A NAK Dunaharaszti létesítményében zajlik az első szervezett sajtbíráló tanfolyam; a 25 résztvevő két kis csoportban, hat héten keresztül, péntek-szombati napokon vesz részt az oktatásokon. A kurzusra többszörös volt a túljelentkezés, a kiválasztásnál a gasztronómiai, élelmiszeripari múlt, tapasztalat előnyt jelentett, illetve különféle íz- és sajttesztekkel is vizsgálták a jelentkezők alkalmasságát. A tanulók közt szakács, borász, séf is van.A június végén záruló képzésen megismerkednek a sajtkészítés alapvető ismereteivel, technológiáival, a sajttípusokkal és azok jellemzőivel. Foglalkoznak továbbá a hazai sajtkészítés történetével, a magyar sajtokkal, megismerkednek kisüzemi készítőkkel is. Megismerik a sajtok, tejtermékek érzékszervi bírálatának terminológiáját, a referenciamintákat, aromakerekeket. Tanulnak továbbá a világ sajtjairól, egyes sajttípusok kiemelkedő sajtjairól, „aranymintákat” is kóstolnak. Szó lesz még a sajthibákról és a sajtbetegségekről, illetve a sajtbírálat és -kóstolás módszertanáról. A tanfolyamon többek közt két francia sajtmester is megosztja tudását a leendő sajtbírálókkal, illetve a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, valamint egyetemi élelmiszeripari oktató is segíti a képzést.A sajtbírálók a jövőben egyrészt részt vesznek a Magyar Sajtkészítők Egyesületének sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben – a sajtkészítőktől független – szakmai segítséget adnak. A képzést követően a sikeres vizsgát tevők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D’or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. A sajtbírálóknak a hazai sajtkészítési és -fogyasztási kultúra fejlesztésében és a minőség emelésében is jelentős szerepük lehet.OPH/ NAK Kép: pixabay.com Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban Elkészült a Magyarország étele – A nemzet egy darabja című dal Robotok forradalmasítják a vendéglátást: ismert kínai cég termékei jönnek Magyarországra Több mint 44 ezren próbálták ki a növényi alapú étrendet egy hónapig A Séfklub különleges bemutatója: laskagomba, zöldségek és fűszerek a terítéken
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
A munkahelyi jóllét versenyre kel az anyagi megbecsültséggel Bár a hazai munkavállalók elsődlegesen versenyképes fizetésre vágynak, amely, ha nem teljesül, fontos indikátora …
Turisztikai kormánybiztos: a fizetőképes külföldi vendégkört kell megnyerni A minőségi turizmus kialakítása, a fizetőképes külföldi vendégkör megnyerése a célja az …