Átólzéig Nemzetek kultúrája, gasztronómiája a Göcseji Falumúzeumban Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-05-28 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,356 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Nemzetek kultúrája, gasztronómiája a Göcseji Falumúzeumban A lengyel, a mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várják az érdeklődőket – mondták el a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón. A kép csak illusztráció! A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek, családok lesznek. A más nemzethez tartozó fiatalok Göcsejben „elvesznek, mert nincsenek kapcsolataik”, ezért örültek a lehetőségnek, hogy találkozhatnak a régebb óta itt élő honfitársaikkal, akik segíthetik őket a beilleszkedésben – mondta el a kezdeményezésről Molnárné Raposa Irén osztályvezető. A hagyományos nemzeti ételek egy részét a helyszínen sütik-főzik, míg a bonyolultabb, időigényesebb gasztronómiai remekeket konyhakész állapotban viszik majd el a falumúzeumba. A lengyelek – mintegy kapcsolódva a göcseji alma évéhez – kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok pedig marhahúsból készítenek speciális húsgombócot. Az oroszok káposztával töltött pirogot sütnek – ismertette Udvarenko Ruszlán. Az orosz és ukrán konyha „szakértője” szerint az orosz konyha nagyon összetett, de az egyik legősibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel – főtt tojással, gombával, darált hússal – megtölthetik. Az ukránok borscs levest főznek, amit ugyancsak változatos módon lehet elkészíteni. Pontos receptje nincs, a céklás, káposztás, tejföllel ízesített ételbe a szakács fantáziája szerint kerülhet krumpli, vagy akár hús is. Ehető hidegen, melegen, de ha gazdag alapanyagot használ a szakács, akár egytálétel is lehet – magyarázta Udvarenko Ruszlán. Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkora már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egésznap lesz frissen főzött, meleg tea. A programot kirakodó vásár, kézműves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket – például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket – szólaltatja meg. A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs művészetet. A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a Göcseji Falumúzeumban. MTI/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Bezár az egyik toplistás pesti étterem: hivatalosan is bejelentették Facebook-oldalán jelentette be a 13. kerületi Laci!Konyha! étterem, hogy jövő hét pénteken nyit ki …
Romantikus borélmények a Városligetben Budapest századfordulós romantikája a borospoharakból is visszaköszön a Városliget Caféban. In Vino Lidia borestek …