Ajánló Magyarország étele 2024: a gasztronómia most zenével párosul Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-10-28 28 perc átlagos olvasási idő 0 593 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Étel és zene nem is állnak olyan távol egymástól, mint hinnénk, ez derült ki az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelynek tárgya a 7. Magyarország étele szakácsverseny volt, célja pedig az, hogy a világ minden tájáról hívja a jelentkezőket, kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából.Fotó: Urbán ÁdámAz eseményen dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédével kezdődött, aki emlékeztetett arra, hogy néhány éve még nem is gondolták, mekkora szabású rendezvénnyé válik a Magyarország étele szakácsverseny. Ma pedig már hetedik alkalommal hirdetik azt meg, ez egyben azt is jelenti, hogy életképes kezdeményezésről beszélhetünk. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy néhány éve még nem is gondolták, mekkora utat jár majd be, most pedig már hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket. Az idei megmérettetést a “Csak tiszta forrásból” mottóval rendezik meg.Az államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása. Rétvári Bence azt mondta: reményei szerint a versenyen résztvevő ételek közül minél több kerül majd be a hazai éttermek kínálatába.Fotó: Pelsőczy CsabaNobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a hetedik alkalommal megrendezendő megmérettetés azt bizonyítja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely jóhírét viszi a magyar élelmiszereknek.Az államtitkár szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.Nobilis Márton megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.Fotó: Pelsőczy CsabaTörök István János a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ma már ugyan vendégtéri szakember lett a pincér szakma neve, de nekik mindig megmarad a klasszikus értelembe vett pincér -a szakma neveként-, hiszen annak mindig veretes neve volt a szakmák között. Azt azonban látja, hogy annak népszerűsítésére hatalmas szükség van, melyet az iskolások meggyőzésével kell kezdeni, hogy minél többen válasszák ezt a szép szakmát. Ehhez kínál most kiváló lehetőséget a két szervezet közötti együttműködésben megvalósuló Szakma Ifjú mestere diák csapatverseny és a Magyarország díszasztala terítési verseny. Míg előbbi a már pályát választott diákokat, úgy utóbbi a gyakorló szakembereket szólítja meg. – hangsúlyozta az elnök.Fotó: Urbán ÁdámAsztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Debreceni Egyetemmel közös szervezésben meghirdetett verseny döntőjét április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is, mint mondta: „Hazádnak rendületlenül Légy híve, ó, magyar! Bölcsőd az, s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar.” Sajnos a zeneszolgáltatás eltűnőben van a hazai éttermekben, korábban a magyarországi vendéglátásban nagy szerepet játszott a muzsikaszó. Majdnem minden valamire való helyen egy cigányzenekarral, vagy egész estés szalonzenével, esetleg valamilyen díva fellépésével csalogatták be a nagyérdeműt az egységekbe. Amolyan kis mini színházként, koncert hallként működve zeneileg is adtak a fogyasztó vendégeiknek és ez kialakított egy ránk jellemző kulturális iparágat, ami sajnos eltűnőben van.Ezért az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény idei mottója, a “Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik – hívta fel a figyelmet.Fotó: Urbán ÁdámA gasztronómia és zeneművészet közös vonása az alkotás melynek végeredményének csak rövid impulzus szerű utóélete van. Meggyőződésünk, hogy ez a téma adhat mindazoknak, akik mind a gasztronómia, mind a zene iránt éreznek kötődést, de a kettőt együtt még nem próbálták.FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN Az Alföld Porcelán által gyártott egyedi mintázató versenytányérok és díjak, valamint a DamsteelPro damaszkuszi acélkés és a verseny hivatalos pezsgője a Paulus Extra Dry MagnumAsztalos István ezután részletezte a Magyarország étele melegkonyhai szakácsverseny feltételeit:a világ bármely részén élő magyarok közül két főből álló csapatok jelentkezhetnek.Olyan 4 elemből álló főfogást keresnek, amely éttermekben, vendéglőkben elkészíthető.Kötelezően használandó a Pilze Nagy Kft laskagomba termékei, a Naszálytej Zrt. Magic Milk laktózmentes tejföl, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek.Utóbbi sokszínűségére a kommunikáción keresztül szeretnék felhívni a szakácsok/séfek figyelmét.14 tagú, az ország legjobb séfjeiből választott zsűri bírálja majd el a csapatok produktumait.A döntőt 2023. március 18-án rendezik meg.A rendezvény szervezői az idei évben is figyelmet szentelnek a pályaorientációra, ezért újra meghirdetik a nagysikerű rajzpályázatot, mellyel szeretnék a gasztronómia és vendéglátóipar felé terelni a gyerekeket.Így „Csak tiszta forrásból” címmel rajzversenyt hirdetnek három korosztály számára. (Általános iskola 1-4, 5-8 osztálya, valamint középiskola, gimnázium, technikum tanulói részére)Ebben a feladat, hogy a pályázó a régi hímzett konyhai falvédők mintájára, azok stílusjegyeit megtartva, tervezzen konyhai falvédőt. További elvárás, hogy a pályamunkán jelenjen meg a „Csak tiszta forrásból” felirat, mely kiegészíthető Bartók Béla: Cantata profana című művének szabadon választott részletével, illetve szabadon választott magyar népdallal. Ezen felül a pályázó a magyar népművészet motívumkincseit használhatja a pályamunka elkészítéséhez, de a népdalok, népművészeti motívumok forrását kérik megjelölni.A nevezési időszak elindult, a nevezéseket december 15-éig lehet leadni. A teljes versenykiírás a rendezvény weboldalán elérhető:www.magyarorszagetele.hu címen, vagy versenyenként közvetlenül a következő linkeken:. Magyarország étele melegkonyhai szakácsverseny:https://magyarorszagetele.hu/magyarorszag-etele-2024-versenykiiras/. Szakma Ifjú Mestere diák csapatverseny:https://magyarorszagetele.hu/szakma-ifju-mestere/. Magyarország díszasztala 2024. gyakorló pincérversenyhttps://magyarorszagetele.hu/magyarorszag-diszasztala-2024/. “Csak tiszta forrásból!” – pályaorientációs rajzpályázat iskolásoknakhttps://magyarorszagetele.hu/csak-tiszta-forrasbol-rajzpalyazat-2024/————————————————————————A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes (felkérés alatt)Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterPotápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáraBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökMagyarország étele 2024. döntő zsűritagjai a következők:Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Bálint Ferenc – Világbajnoki arany és Olimpiai ezüstérmes mesterszakács, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnökeBorda Attila – Olimpiai ezüst és bronzérmes mesterszakács, a sárvári Spirit Hotel konyhafőnökeMile József – Világbajnok mesterszakács, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel konyhafőnökeOláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnökeNémeth László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., BudapestRédai Attila – Executive Chef, Olimpiai és Világbajnok mesterszakács, Madison étterem, KisvárdaMagyarország étele 2024. elődöntő zsűritagjai a következők:Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeJuhász Attila – Konyhafőnök, Olimpiai bajnok mesterszakácsKovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, KecskemétKörössy Kálmán – Venesz és életműdíjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince konyhafőnökeMagyar Szabolcs mesterszakács, a kecskeméti Vincent étterem executive chefjeSzabó György – Mesterszakács, Executive chef, Vaskohász étteremPálszabó Mihály – szakács szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranykoszorús mesterszakács. Escoffier lovagrend magyarországi nagykövete. A Chaine des Rotisseurs 1990-ben felavatott tagjaA Magyarország étele 2024. projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Magic Milk termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalPilze Nagy KftFiwi-Hűt KftOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniDamSteelPro KecskemétLa Verde gyümölcslevekCorall Hungary KftPaulus borházSzabadszállás Város ÖnkormányzataKunszentmiklós Város ÖnkormányzataBács-Kiskun VármegyeA Magyarország étele 2024. projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Debreceni EgyetemSzolnoki szakképzési centrumMiskolc és Térségi Turisztikai Közhasznú egyesületDél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai EgyesületSchnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért EgyesületBiokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)A tányér neve: „Forrás”Mint minden évben, úgy az idei évben is az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. műhelyében készült el a versenytányér, íme:A „Magyarország étele 2024” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi mintával ellátott „Forrás” névre hallgató termék lett. Ezen a minta Bartók Béla többször megfogalmazott vezéreszméjét, a Kárpát-medence népeinek folklór- és álomvilágára épülő testvérré válását fejezi ki. A Cantata profana a benne eszményként emlegetett „tiszta forrás” szellemében zeneileg is kristályosan tiszta kompozíció. Bartók munkássága kultúrákon, határokon át ívelt, hidat építve azok között, ügyelve arra, hogy ősi, érintetlen, tiszta forrásokat használjon.Ezt az összetartozás érzést erősíti a tányér két oldalán/szélén nemzeti énekünk, a Szózat kottájának első fele, erősítve a nemzeti összetartozás érzését.A tányér mintájának másik üzenete a zene, ugyanis arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a zeneszolgáltatás mennyire eltűnőben van az éttermekben, szállodákban, bárokban, hol annak évszázados hagyományai voltak.A tányéron megjelenő páva és a virágmotívumok népművészetünkben – hímzésekben, faragásokban, népdalokban – évszázadók óta megtalálható ősi elemek. A páva a hallhatatlanság, a szabadság, a tisztaság jelképe. A növényi ornamentika a természethez való kapcsolódás elengedhetetlen szimbóluma.A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített tányért kell használni.********************Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. elődjét az Alföldi Porcelángyár állami vállalat gyáregységeként 1967-ben alapították és 1969. áprilisában helyezték üzembe.Az Alföld Porcelán Edénygyár Rt. Magyarország legnagyobb volumenű porcelánedény gyára. A termékek tervezése neves iparművészek bevonásával történik.Fő tevékenységi körükbe az asztali porcelán edényáru gyártása, a rozsdamentes konyha eszközök, kiegészítők, tálalóeszközök, valamint üveg- és kristályáru gyártása és forgalmazása tartozik.Termékeiket az úgynevezett német keményporcelánból állítják elő, gyártmánystruktúrájuk a felhasználói funkciók és alaki megjelenés alapján hotelporcelánra és háztartási porcelánra tagozódik.Partnereiket igyekeznek ellátni az új technológiák felhasználásának segítségével a konyhai előkészítéstől, a különböző konyhai tevékenységeken keresztül a terítésig minden lehetséges termékkel.A Társaság saját forma- és dekorfejlesztő részleggel rendelkezik, termékeiket saját matricahúzó üzemükben készülő matricákkal látják el, valamint kézi és gépi festést is alkalmaznak.….https://magyarorszagetele.hu/a-2024-es-tanyer/Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság Ilyen még nem volt: szürkemarha érkezik a bor városába, Villányba Kulturális programokkal kell kiszakítani a modern kor emberét a virtuális világból A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában Potápi Árpád János: Temesvár egy hagyományaira, nemzeti közösségeire büszke multikulturális város
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Szakácsfelvonulás 2019 – összefoglaló Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is A szöveges összefoglaló …
57 évesen mennénk nyugdíjba Kiderült, mitől lesz vonzó egy nyugdíjcélú megtakarításEgy friss országos kutatás szerint a magyarok jóval …