Főoldal Hírek Ajánló A magyar gasztronómia mostohagyermeke megkezdte az őszt

A magyar gasztronómia mostohagyermeke megkezdte az őszt

15 perc átlagos olvasási idő
0
1,050
 ehaccp_topbanner3.jpg

2021. szeptember 06-án kezdte meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete az őszi időszak első taggyűlését. A szokásos havi taggyűlés most börzével bővült, melyet a szervezők két havonta megismételnek majd.

A taggyűlés elején Asztalos István elnök köszöntötte a megjelent Séfeket, és a Magyar Szürke szarvasmarha tenyésztők egyesületének vezetőségét. Itt került bejelentésre, hogy a Séfklub a jövőben segíteni kívánja a hungarikumnak számító szürkemarha hús népszerűsítését, hiszen ez az állat nemzeti kincsnek számít, melyet mindenki jól ismer a világban és amit a magyarsággal azonosít.

Ezután Ferencz Attila alelnök és Kaltenecker Endre titkár köszöntötte a jelenlévőket, majd beszélt a szürkemarha hús beszerzésének lehetőségeiről. Valamint arról, hogy hamarosan kérni fogják a Séfek segítségét termékfejlesztéshez is, hiszen a szakértelmük hatékonyabbá teheti ezen termékek piacának bővülését.

Az Egyesületről bővebben: https://mszte.hu/

Ezután megérkezett a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség (MNGSZ) delegációja, név szerint Krivács András elnök, valamint Ambrus György és Barabás Zoltán alelnökök.

Szó volt a két szervezet közötti jövőbeli együttműködésről, annak lehetőségeiről, valamint kérdéseket is tehettek fel a jelenlévők. Ilyenek voltak például a „méltatlanul bántott” mesterképzés-, az oktatás-, a szakmai életpályamodell, a bérezés, és a pandémia utóhatásai és a szakmai versenyek kérdésköre is.

Abban is egyetértés volt a két szervezet között, hogy szükség lenne egy teljes gasztronómiát lefedő összefogásra az iparág jövőjének érdekében, melyhez átfogó párbeszédre van szükség a szakmai szervezetek és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) között. Ebben a Séfklub vezetése elmondta, hogy bár vannak kétségeik ennek sikerében, de a nyitottság részükről megvan, sőt, meghatalmazást is adtak Krivács Andrásnak arra, hogy ezt a megbeszélést létrehozza. Az elnök felvállalta ezt.

Abban is egyetértés született, hogy minden kezdeményezésre szükség van, ami az iparág felé fordítja a figyelmet, és az utánpótlásnak szánt diákokat, és azért is dolgozni kell, hogy a turizmus-vendéglátás területén minden kolléga kiszámítható szakmai életpályamodellel szembesülhessen.

Az együttműködés a részletek átbeszélése és a nyitott kérdések lezárása után kerülhet aláírásra.

A taggyűlés innentől a szokásos forgatókönyv szerint, a cégek bemutatkozásával-, kóstolókkal-, és prezentációkkal folytatódott.

A börzén bemutatkozott:

Az ECOWIAN tisztító és fertőtlenítőszer család tagjai, melyek felveszik a harcot a jelenleg ismert vírusok és baktériumok ellen és elpusztítják a gombákat, a penészt és az algákat is a felületekről.

Fertőtlenítő ereje 200x nagyobb az eddig ismert aktív klórt tartalmazó, lúgos kémhatású fertőtlenítő szereknél. Hatóideje pedig extrém rövid, mindössze 1 perc. A termékcsalád alapja az ECOWIAN Higén+99 formula: egy természetes vegyületet tartalmaz, a hipoklórossavat. Ez az anyag az emberi fehérvérsejtekben fordul elő, első védelmi vonalként szolgál a sebhelyeken a fertőzések leküzdésére.

A termékcsalád alkalmas általános felületfertőtlenítésre, kézi és gépi felmosásra, párakapun keresztül történő fertőtlenítésre, de akár még hideg és meleg ködgenerátorral történő fertőtlenítésre is.

Bővebben: www.ecowian.com

Bemutatkozott továbbá a K&K Family zöldség és salátaüzeme. Lóczki Zsuzsától megtudtuk, hogy a K&K Family 2003-ban alapult, és mindössze egy évtized alatt lelkes családi tulajdonban lévő zöldségfeldolgozó üzemből Magyarország egyik legmeghatározóbb konyhakész salátagyártójává nőtte ki magát.

Róluk bővebben: www.kkfamily.hu

Bemutatkozott még a Bonduelle Food Service. Bartók Gabriella prezentációjából megtudtuk, hogy a Minute technológia a Bonduelle által kifejlesztett egyedi technológia. Lényege a fagyasztás előtti gőzben párolás. A fagyasztott zöldségeket rövid ideig lobogó vízben tartják, ezt követően jeges vízben visszahűtik és fagyasztják. Ezzel szemben a Minute technológiával készített zöldségeket nem előfőzik, hanem magas nyomáson gőzben párolják. Így vízzel nem érintkezik a zöldség fagyasztás előtt, ezért nem vesz fel vizet.

Számos előnnyel jár az első, hogy használat során nem enged vizet, 100% zöldség található a Bonduelle tasakban. Második a termék állaga. Roppanósabb, mint a hagyományosan fagyasztott zöldségeké, emellett pedig a színe is élénkebb. Összességében a Minute technológiával készített zöldség közelebb áll a friss zöldséghez, mint a hagyományosan fagyasztott. Harmadik, hogy jóval több C vitamin marad meg a Minute zöldségekben összehasonlítva a hagyományossal.

Végül, de nem utolsó sorban pedig fontos környezetvédelmi szempontból az, hogy szállításkor nagyon nem mindegy, hogy 100% zöldséget, vagy vizet is szállítmányozunk. Itt a különbség akár 20% is lehet a MINUTE technológiával fagyasztott zöldségek javára.

Bővebben: www.bonduelle-foodservice.hu

Blendea Károly az Upfield Professional képviseletében a Rama vajalternatívát mutatta be a jelenlévőknek és készített belőle kóstolót. Megtudtuk, hogy a Rama vajalternatíva 50%-kal fenntarthatóbb módon készül a vajhoz képest* Az Európában eladott Rama 100%-ban növényi alapú vajalternatíva és az európai vaj összevetése a Quantis 2020 által, szakértők bevonásával készített életciklus-elemzésen alapszik. Egyetlen csomag 250 g kiszerelésű vaj lecserélése a Rama 100%-ban növényi alapú vajalternatívára 1,8 kg szén-dioxidnak megfelelő káros anyagot takarít meg.

Bővebben: www.upfieldprofessional.com

Keserű Enikő pedig a Fornetti Magyarország fagyasztott pékáruit vonultatta fel és kóstoltatta a Séfekkel. Akitől azt is megtudtuk, hogy számukra a minőség nem csak cél, de a legfontosabb eszköz is egyben. Ezért a társaságuk versenyképességének alapja a fogyasztói elismerés. Törekszenek arra, hogy a vállalat minden szintjén a minőségközpontú szemlélet és felelősségérzet váljon napi gyakorlattá.

Róluk bővebben: www.fornetti.hu

Akinek pedig mindez nem lett volna elég, az Balogh Lajossal a DamsteelPro késekről értekezhetett, hiszen több, mint harminc féle damaszkuszi kést hozott magával.

A késekről bővebben: www.damsteelpro.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…