Főoldal Hírek Csőposta Pulykát a piknikkosárba

Pulykát a piknikkosárba

6 perc átlagos olvasási idő
0
230
 ehaccp_topbanner3.jpg

Itt a nyár, ilyenkor még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit. Terítsünk plédet, pakoljunk hűtőtáskákba és ha az időjárás engedi, irány a rét! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: egy jó piknikezés némi előrelátást igényel. Ugyan kinek van kedve a békés szemlélődés helyett azon bosszankodni, hogy valami otthon maradt?

A legfontosabb a pokróc, amin az egész társaság elfér. A második az ételek tálalásához szükséges eszközök megléte (evőeszközök, tányérok, poharak, abrosz stb.). Fontos a szemeteszsák, és nélkülözhetetlen a naptej, a kullancs és szúnyogriasztó. Gyerekesek készüljenek árnyat adó sapkával, napernyővel is. Na de mi kerüljön a piknikkosárba?

Tésztasaláta

Gyerekek nagy kedvence lehet a hideg tésztasaláta, melyet kedvünkre variálhatunk zöldségekkel, tejszínes vagy paradicsomos szósszal, és ha húst is szeretnénk belecsempészni, akkor remek alkalom megszerettetni a kisebbekkel a pulykát. A tejszínes változathoz passzol a pulykasonka, a paradicsomoshoz a pulykakolbász. A kisebbek ösztönösen a gyengédebb ízvilágot kedvelik, a Gallicoop termékei könnyű, ám finoman fűszerezett húsok, melyeket a nagyobbak is értékelnek majd.

Fasírtgolyók

A hidegen is finom fasírt készülhet zöldségből, de ha a hagyományokhoz ragaszkodunk, válasszuk a húsos változatot! A vörös húsoknál egészségesebb alternatíva a pulykafasírt. A Gallicoop darált pulykacombja változatosan fűszerezhető. Kicsiknek készíthetünk enyhén fűszerezett, egyszerű gombócokat, míg a felnőttek fasírtjait megbolondíthatjuk csipetnyi chilipaprikával.

Szendvicsek

Ha nem akarunk túl sok időt a konyhában tölteni, egyszerű miniszendvicseket csomagoljunk! Ezekben is remekül mutat a pulykasonka, vagy egy finom sajt, esetleg zöldségpástétom vegán barátainknak. A lényeg, hogy ne rakjunk túl folyós szószt a péksüteménybe, mert az utazás során eláznak a szendvicsek, mire elfogyasztanánk őket.

Desszert

Ez is lehet édes és sós! A legjobbak a száraz kekszek, sütemények, vagy egy tál finom eper. A habos szeleteket hagyjuk inkább a hűtőben, mert a tejszín könnyen romlik jó időben. A legjobb limonádéval, vagy ásványvízzel leöblíteni a finomságokat, de ha igazán megadnánk a módját, akár egy üveg pezsgőt is kipukkanthatunk. Már csak azt kell eldönteni, ki legyen a sofőr hazafele…

 Recept:

Fokhagymás-római köményes fasírtgolyó ropi pálcán

  • 4 főre
  • 50 dkg Gallicoop darált pulykahús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • Frissen őrölt bors
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 zacskó ropi
  • Sütéshez olaj vagy kókuszzsír

A húst jól összedolgozzuk az áttört fokhagymával, fűszerekkel. Diónyi gombócokat formázunk belőle, és forró olajban vagy kókuszzsírban kisütjük. Ropit szúrunk a golyókba, és már kész is a kézreálló, könnyű fogás.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

BGE: első magyar egyetemi gasztronómiai kupa

Budapest, 2019. október 18. – Ramocsai Barbara, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója n…