Főoldal Hírek Átólzéig Nagy kreativitás jellemzi a fiatal magyar séfek munkáját Csizmadia András szerint

Nagy kreativitás jellemzi a fiatal magyar séfek munkáját Csizmadia András szerint

8 perc átlagos olvasási idő
0
2,794
 ehaccp_topbanner3.jpg

Nagy kreativitás jellemzi a fiatal magyar séfek munkáját Csizmadia András szerint
 

   Nagyfokú kreativitás jellemzi a fiatal magyar séfek munkáját Csizmadia András szerint; a gasztronómiai szakértő az MTI-nek adott interjújában úgy vélekedett, hogy ez az “fékezhetetlen kreativitás” még évekig ki fog tartani.

    Mintegy 10-15 évvel ezelőtt jelentős fejlődést hozó folyamat indult el Magyarországon, amelynek révén – úgy tűnik – meghaladható a szocializmus éveire oly jellemző, és ma is kísértő gasztronómiai tespedtség, unalom – fogalmazott a Magyar Bor Akadémia tagja és Budapesti Gazdasági Főiskola docense, hozzátéve, hogy a fejlődésben elévülhetetlen érdemeket szerzett Molnár B. Tamás és az általa létrehozott Magyar Gasztronómiai Egyesület. “Új szakácsgeneráció nőtt fel, amelynek sok tagja már neves külföldi éttermekben tanulta a szakma rejtelmeit, és képes követni a rendkívül gyorsan fejlődő gasztronómiai trendeket” – fejtette ki.

    Csizmadia András úgy véli, hogy a mostani – olykor visszás eredményeket is felmutató – rendkívüli kísérletezési vágy idővel jóval letisztultabb gasztronómiává érhet. “Jelenleg mindenki kiéli magát az alkotás gyönyörében, a lehető legizgalmasabb és legbonyolultabb megoldások alkalmazásában” – jellemezte a magyar gasztronómia élvonalának jelenlegi helyzetét.

    Meglátása szerint a kortárs magyar gasztronómiai törekvésekre két fő vonás jellemző: egyrészt sokan kísérleteznek azzal, hogy új felfogásban készítsenek el hagyományos ételeket – ilyenkor sok esetben az új étel csak alapanyagaiban emlékeztet az eredeti receptre -, másrészt a magyar séfek között is terjedőben van a különböző európai, ázsiai és más gasztronómiai hagyományok keresztezése, alapanyagaik, fűszereik nagyobb mértékű felhasználása.

    A korábbi időkre jellemző, elkülöníthető nemzeti konyhák ideje letűnőben van, a magyar konyha is ma már sokkal inkább a magyarországi vagy a magyar séfek munkája halmazaként értelmezhető, semmint valamilyen jól meghatározott jegyek mentén elkülöníthető gasztronómiai hagyományként – vélekedett. Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy a helyzet a jövőben lassan változni fog, és kialakul egy színvonalas, valódi jellegzetességeket felmutatni képes modern magyar konyha, amelyben elhelyezhetőek lennének a múlt megőrizni érdemes hagyományai is.

    “A magyar séfek szép sikereket tudtak felmutatni az elmúlt években, elég csak a Bocuse d’Or szakácsversenyeken elért helyezésekre és a négy, Michelin-csillagos magyar étteremre gondolni – mondta arra utalva, hogy az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz egy hete megjelent idei kiadásában újabb budapesti étterem, a Tanti kapott csillagot. “Azonban továbbra sem érdemes a magyar konyha világhíréről beszélni” – jegyezte meg Csizmadia András, hozzáfűzve, hogy a magyar gasztronómia fejlődése elsősorban két dolgon múlik majd a jövőben.

    Az egyik, hogy szükség lenne olyan megbízható magyarországi kistermelők munkájára, akik folyamatosan képesek megfelelő minőségű alapanyagokat biztosítani az éttermek és szakácsok számára. “Tarthatatlan, hogy a legjobb szakácsaink Bécsbe rohangáljanak bevásárolni vagy Olaszországból és Franciaországból kelljen alapanyagokat hozatniuk” – hangsúlyozta.

    A másik kérdés a szakképzés sorsa, ugyanis komoly probléma Magyarországon, hogy a szakácsképzés jórészt megragadt egy évtizedekkel ezelőtti színvonalon, így pedig nehéz szakmailag felkészült utánpótlást kinevelni – fogalmazott. Hozzátette, hogy a szakácsnak készülő magyar fiatalok a kor gasztronómiáját tükröző tudásra jelenleg leginkább önképzéssel, illetve itthon és külföldön jobb éttermekben – kiváló séfek mellett – eltöltött gyakorlattal tudnak szert tenni.

 

MTI/BGF

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…