Csőposta Megválasztották az év legjobb bejglijeit Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2022-11-22 8 perc átlagos olvasási idő 0 367 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett. „Hagyományos diós”,„Hagyományos mákos” és„Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.A zsűri tagjai voltak:– Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred– Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány– Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár– Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca– Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga– Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti– Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke– Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert– Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, HódmezővásárhelyAz ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.Íme a versenyeredmények:Hagyományos diós kategóriában:– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc– Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd– Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, BudapestHagyományos mákos kategóriában:– Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged– Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin– Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, BudapestÍnyenc kategóriában:– Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök– Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest– Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli Képes Gabriella – Képeschoco, PácinA legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, BalatongyörökAz Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági …
Új labortechnikai módszer segítheti a mézhamisítás hatékonyabb kiszűrését Gödöllő, 2024. február 7. – A méz eredetiségének igazolására a Semmelweis Egyetem és a …