Főoldal Hírek Csőposta Megválasztották az év legjobb bejglijeit

Megválasztották az év legjobb bejglijeit

8 perc átlagos olvasási idő
0
278
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

  • „Hagyományos diós”,
  • „Hagyományos mákos” és
  • „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

  • – Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • – Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • – Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • – Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
  • – Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • – Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • – Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • – Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
  • – Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:

– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

– Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd

– Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:

  • – Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
  • – Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
  • – Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában:

  • – Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • – Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
  • – Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A Metro megkezdte a Michelin-táblák kiszállítását

Szeptember 14-én lehullott a lepel a MICHELIN Guide idei díjazottjainak kilétéről – a MICH…