Főoldal Hírek Átólzéig Májusfa-állítás a Sóstói Múzeumfaluban

Májusfa-állítás a Sóstói Múzeumfaluban

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,743
 ehaccp_topbanner3.jpg

Májusfa-állítás a Sóstói Múzeumfaluban
 

    A májusfa-állítás hagyományát is felelevenítik május elsején, pénteken a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a majálison egész napos program várja a skanzenbe látogatókat.

    Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő intézmény munkatársa az MTI-nek elmondta: a 10 órai kapunyitás után a Margaréta Táncegyüttes tagjai idézik vissza a valamikori májusfa-állítást a múzeumfalu jánkmajtisi portáján.

    Egykor a májusfát az udvarlási szándékát jelző legény állította a lányos ház portája elé. A 15. századtól elterjedt szokás szerint a szép növésű fát, főként nyárfát, vadkörtét, a barátai segítették kivágni, együtt vitték szerelme otthonához, földbe ásták, vagy a kapufélfához, a kerítéshez erősítették. Fel is díszítették szalagokkal, virágokkal, kendőkkel, sőt több helyen, így például Erdélyben a májusfát állító fiú a fába véste a nevét. Szerenádot is kapott a lány, aminek elfogadását az ablakában gyújtott gyufa lángjával jelezte leendő párjának.

    A történelmi Magyarország számos táján sokan úgy tartották egykor, hogy, ha a májusfa a nap végéig zöld marad, akkor a két érintett fiatal szerelme örökké tart.

    Másutt közös májusfát is állítottak, jóval nagyobbat a lányos házakhoz elhelyezetteknél, s azok a település bírójának, valamint papjának lakása, vagy a templom elé kerültek. A közös fák tetejébe tele boros üvegeket is akasztottak, amiért felmászhattak a legények. S a fa kidöntését népünnepély, táncmulatság kísérte.

    A Sóstói Múzeumfaluban a májusfa-állító együttes tagjai természetesen szabolcsi, szatmári és beregi táncokat mutatnak be a fa állításakor és későbbi kidöntésekor. 

    A skanzen majálisán résztvevők a századforduló népi építészetét rendhagyó tárlatvezetésen ismerhetik meg, sőt ellátogathatnak az Árpád-kori falurészbe is, ahol a honfoglalás-kori létesítményeket tekinthetik meg.

    Lesz bábszínházi előadás, népzenei program is. Kézműves-foglalkozásokat, mesterség-bemutatókat ugyancsak rendeznek, fazekas, bőrös, szövő, mézeskalács-készítő, cipész, kádár és kerékgyártó munkáját lehet figyelemmel kísérni. 

    A skanzen paraszti portáin a kenderfeldolgozás, a szövés és a kézi nagymosás munkafolyamataiba is bekapcsolódhatnak a vállalkozó-szellemű látogatók, sőt népjátékok résztvevői is lehetnek. Az anarcsi portán pedig a nép gasztronómiahíres ételeit ízlelhetik meg,

 

MTI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…