Főoldal Hírek Átólzéig Csordahajtást és Csirke-csülök fesztivált rendeznek Nagyvázsonyban a hosszú hétvégén

Csordahajtást és Csirke-csülök fesztivált rendeznek Nagyvázsonyban a hosszú hétvégén

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,039
 ehaccp_topbanner3.jpg

Csordahajtást és Csirke-csülök fesztivált rendeznek Nagyvázsonyban a hosszú hétvégén
 

    Csordahajtás, hagyományőrző programok és Csirke-csülök fesztivál várja a Nagyvázsonyba látogatókat a hosszú hétvégén.

    Fábry Szabolcs, a Veszprém megyei település polgármestere szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a Szent Györgytől Majálisig névre keresztelt programsorozat részeként május elsején reggel cigányzenés ébresztővel járják a falut, majd a pálos-romoknál pálos szentmisével és jószágáldással folytatódnak a programok. Ezután a településközpontban megkezdődik a csorda kihajtása.

    Május elsején veszi kezdetét a másodszor megrendezett Csirke-csülök fesztivál is Nagyvázsony központjában, a Kinizsi vár környezetében, amelynek keretében a reneszánsz kort idézik meg. Fellépnek Csobánc vitézei korhű fegyverbemutatókkal, a Szelidnek zenekar pedig középkori világzenével gondoskodik a korhű hangulatról. A fesztiválon régi mesterségekkel – mint például kovács vagy fazekas – is megismerkedhetnek a gyermekek, de lesz pónilovaglás, vásár, és az érdeklődők betekinthetnek a papírmerítő műhelybe, valamint a várnyomdába is. A legbátrabbak megmászhatják a Kinizsi-vár tornyát, íjászkodhatnak és az érmeveréssel is megpróbálkozhatnak.

    A fesztivál második napján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park interaktív játszóháza, valamint a Felelős Szülők Iskolája és a Móra Könyvkiadó kreatív foglalkoztatója is várja a családokat, ahol a gyermekek percek alatt lovaggá, vitézzé vagy hercegnővé válhatnak. A rendezvényen lehetőség nyílik a május 3-ig meghosszabbított határidejű, A mi Kinizsink című rajzpályázaton való indulásra is.

    Egész hétvégén megtekinthető lesz a várkápolnában a Kinizsi vár időszaki tárlata, Túri Török Tibor Történelmünk nagyjai című kiállítása, mely 31 neves magyar történelmi személyiségnek állít emléket. 

    A fesztivál napjain a gasztronómia jegyében hagyományos receptek alapján elkészített ételek is várják a látogatókat a vár tövében.

 

MTI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…