Főoldal Hírek Átólzéig Csordahajtást és Csirke-csülök fesztivált rendeznek Nagyvázsonyban a hosszú hétvégén

Csordahajtást és Csirke-csülök fesztivált rendeznek Nagyvázsonyban a hosszú hétvégén

4 perc átlagos olvasási idő
0
988
 ehaccp_topbanner3.jpg

Csordahajtást és Csirke-csülök fesztivált rendeznek Nagyvázsonyban a hosszú hétvégén
 

    Csordahajtás, hagyományőrző programok és Csirke-csülök fesztivál várja a Nagyvázsonyba látogatókat a hosszú hétvégén.

    Fábry Szabolcs, a Veszprém megyei település polgármestere szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a Szent Györgytől Majálisig névre keresztelt programsorozat részeként május elsején reggel cigányzenés ébresztővel járják a falut, majd a pálos-romoknál pálos szentmisével és jószágáldással folytatódnak a programok. Ezután a településközpontban megkezdődik a csorda kihajtása.

    Május elsején veszi kezdetét a másodszor megrendezett Csirke-csülök fesztivál is Nagyvázsony központjában, a Kinizsi vár környezetében, amelynek keretében a reneszánsz kort idézik meg. Fellépnek Csobánc vitézei korhű fegyverbemutatókkal, a Szelidnek zenekar pedig középkori világzenével gondoskodik a korhű hangulatról. A fesztiválon régi mesterségekkel – mint például kovács vagy fazekas – is megismerkedhetnek a gyermekek, de lesz pónilovaglás, vásár, és az érdeklődők betekinthetnek a papírmerítő műhelybe, valamint a várnyomdába is. A legbátrabbak megmászhatják a Kinizsi-vár tornyát, íjászkodhatnak és az érmeveréssel is megpróbálkozhatnak.

    A fesztivál második napján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park interaktív játszóháza, valamint a Felelős Szülők Iskolája és a Móra Könyvkiadó kreatív foglalkoztatója is várja a családokat, ahol a gyermekek percek alatt lovaggá, vitézzé vagy hercegnővé válhatnak. A rendezvényen lehetőség nyílik a május 3-ig meghosszabbított határidejű, A mi Kinizsink című rajzpályázaton való indulásra is.

    Egész hétvégén megtekinthető lesz a várkápolnában a Kinizsi vár időszaki tárlata, Túri Török Tibor Történelmünk nagyjai című kiállítása, mely 31 neves magyar történelmi személyiségnek állít emléket. 

    A fesztivál napjain a gasztronómia jegyében hagyományos receptek alapján elkészített ételek is várják a látogatókat a vár tövében.

 

MTI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…