Főoldal Hírek Átólzéig Sör mi több: új szezont nyit a Sörszövetség

Sör mi több: új szezont nyit a Sörszövetség

8 perc átlagos olvasási idő
0
819
 ehaccp_topbanner3.jpg

Sör mi több: új szezont nyit a Sörszövetség

 

Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze. A sörszezonnal együtt induló „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt.

„Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá.” – ígéri Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A májusi szezonnyitó eseményen, a sör és a gasztronómia egymásra találását ünnepelték a szövetség tagjai valamint a hazai gasztronómiai sajtó és blogoszféra képviselői. A Villa Escában tartott „sörlakodalom” négy tökéletes étel-sör párosítást vonultatott fel, a modern magyar gasztronómia jegyében, Lenk Zsolt séf, Vásárhelyi István sörgasztronómus és Szűcs Zsuzsanna, dietetikus szakértők közreműködésével.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem titkolt célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az őt megillető helyére kerülhessen a magyar sörivók asztalánál.

 

Sört étkeink mellé?!

„A rengeteg különböző sörfajta közül minden fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt.” – vallja Vásárhelyi István, sörgasztronómus.

 

Mégis mit mivel?

Nem csupán snackekhez, vagy a főételekhez, hanem levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern felfogású desszertekhez is ajánlhatunk megfelelő sörfajtát. Lépjünk túl a sör-virsli és a sör-csülök klasszikus párosokon! A húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőségünk. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket választhatunk, vagy édes barna német duplabak-sört is kortyolhatunk egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. „A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk és felfedezhetünk egy színes, illatos, zamatos új gasztro-világot!” – buzdít a szakértő.

 

És mi lesz a sörhassal?

„A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. Vagyis az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 dl sör elfogyasztása ajánlott.” – mondja Szűcs Zsuzsanna, az esemény dietetikus szakértője.

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, ill. hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik majd. Mind hasznos, érdekes, újszerű információk, mind izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…