Főoldal Hírek Ajánló Halak, zöldségek és Sasi a workshopon

Halak, zöldségek és Sasi a workshopon

11 perc átlagos olvasási idő
1
1,282
 ehaccp_topbanner3.jpg

2019. november 4-én a Hotel Benczúrban került megrendezésre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének soron következő workshopja, melyen Édesvizi- és tengeri halakról, a Bonduelle zöldségkrémeiről, a Bivalyos tanya batátáiról és mézeiről, valamint a Rauch Juice bar termékeiről kaphattak betekintést a Séfek.

A gyűlés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. Asztalos István elnök ismertette a tagsággal az elmúlt hónap eseményeit, melyben külön kiemelte, hogy hamarosan meghirdetésre kerül az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny. Valamint beszélt arról is, hogy a Magyarország étele 2020 szakácsversenyhez egy szakmai nap is társulni fog, melynek megszervezéséhez kérte a tagság segítő támogatását.

Fotó: Gyimesi Tamás

Beszédét a cégek prezentációi követték. Elsőként a Helit Kft. képviseletében Lukács Zsolt ismertette a hazai halfogyasztási szokásokat, melyből kiderült, hogy 2010 végén az országban 231 vállalkozás működött a halászat, halgazdálkodás ágazatban, a mezőgazdaság területén tevékenykedő vállalkozások mindössze 1%-a. 2009. évi élelmiszermérlegei szerint halászati termékekből a világon az egy főre jutó fogyasztás 18,4 kilogramm volt, 2,6 kilogrammal több, mint 2000-ben. Hazánkban az egy főre jutó fogyasztás mindössze 5,1 kilogrammot tett ki ugyanebben az évben. Így biztosan elmaradunk a világátlagtól.

A tengeri halak forgalomba hozatalával és az MSC tanúsítvánnyal kapcsolatban megtudtuk, hogy a Tengergazdálkodási Tanács egy non-profit szervezet, célja hogy felkeresse, és jutalmazza az óceánok élővilágának megőrzésére fordított erőfeszítéseket, valamint a tengerből származó élelmiszerek utánpótlásának biztosítását.

MSC tanúsítási szolgáltatásai segítségével biztosítható a nemzetközileg elismert, a kifogott vadon élő halak fenntartható halászatát és tengeri élelmiszereinek nyomon követhetőségét (a felügyeleti lánc tanúsítása által) taglaló szabványoknak való megfelelés.

Ahhoz, hogy egy tengeri élelmiszerre rákerüljön az MSC ökocímke, a halászati vállalkozásnak meg kell szereznie az MSC halászati tanúsítását. Ezen felül, az ellátási láncban szereplő, a termék viszonylatában tulajdonjogot szerző összes társaságnak meg kell szereznie az MSC felügyeleti lánc tanúsítást. Ebbe beletartoznak a disztribútorok, nagykereskedők, gyártók, csomagolóüzemek, kereskedők, kiskereskedelmi vállalkozások.

Végül pedig a halak élettani hatásairól, valamint a Helit Kft. által is forgalmazott haltermékekről kaphattak betekintést.

A Helit kft. termékekből, Lukács Zsolt és Blenda Károly készített kóstolót

A Helit Kft. és Lukács Zsolt prezentációját Bartos Gabriella, Bonduelle termékeit bemutató előadása követte, amely kiválóan rávilágított, hogy a mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a minőségi táplálkozásra, és előtérbe kerülnek a könnyen és gyorsan konyhakész állapotba hozható termékek, melyek az emberi szervezet számára megfelelő mennyiségű ásványi anyag- vitamin- és rostanyagot tartalmaznak. Napjainkban már szinte elképzelhetetlen, hogy egy ebéd vagy vacsora zöldségek, és saláták nélkül múljon el. Ehhez nyújtanak kitűnő alapot a Bonduelle zöldségkészítmények, például a Bonduelle zöldségpüréi (Karfiol, zöldborsó, sütőtök), vagy a sous vide-olt céklatermékei.

A zöldségfogyasztás fokozásához a Bivalyos tanya termékei, a jelenleg 12 fő segítségével, pusztán a kezük munkájával előállított 8 fajta batáta termesztésével és országos kiszállításával kiváló alternatíva lehet. Akik ezen felül 11 féle méz előállításával, egyedi csomagolásával és kézbesítésével foglalkoznak, emellett pedig 22 féle Magyarországon termő, szárított fűszerrel állnak a hazai vendéglátóipari vállalatok rendelkezésére.

Végül Dudinszky Zoltán ismertette meg a Rauch Juice bar termékeit. Az egzotikus Smoothie italok melyek 100%-ig természetesek, nem koncentrátumból készülnek, kiváló lehetőséget biztosítanak például a szállodai reggelik során, hiszen kiszámíthatóan, gyorsan és kényelmesen helyezhető-, vagy vehető el a hűtőpultokból.

A cégek bemutatkozását követően a Helit kft. által forgalmazott termékekből, Lukács Zsolt és Blenda Károly prezentálásában készült finom kóstoló, ahol a Bonduelle, valamint a Bivalyos tanya termékei is megjelentek, így azokat is kóstolhatták a jelenlévők.

A Rauch Juice Bar különlges ízű italcsomagjának kóstoltatásáról Klein Péter gondoskodott. Három, finom gyümölcsös snacket kóstolhattunk:  

  • Mango Passion: mangó, maracuja, banán és narancs.
  • Strawberry Kiss: eper, banán és alma.
  • Kiwi Kick: kiwi, alma, lime, szőlő és banán.
  • 100% narancs
  • Narancs-mangó-sárgarépa
  • Alma-szőlő-málna

A szokásos szünet után a „Jam” névre keresztelt új blokkal folytatódott a gyűlés, melyben a Jászai Mari díjas Sasvári Sándor énekes mutatta be példaértékű pályafutását, valamint válaszolt a Séfek több tucat kérdésére. A kérdések és a válaszok itt-ott humorral keveredtek, de ez adta meg az alapját a kiváló hangulatnak.

Sasvári Sándor a Séfklubban

A Séfklub következő taggyűlésére 2020. január 6-án a Danubius Hotel Astoriában kerül sor.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Várják már az idei vándortáborokat

Idén ötödik alkalommal indulnak a Vándortábor Programban táborok, amelyekre nagy az érdekl…