Ajánló Halak, zöldségek és Sasi a workshopon Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-11-06 11 perc átlagos olvasási idő 1 2,720 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 2019. november 4-én a Hotel Benczúrban került megrendezésre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének soron következő workshopja, melyen Édesvizi- és tengeri halakról, a Bonduelle zöldségkrémeiről, a Bivalyos tanya batátáiról és mézeiről, valamint a Rauch Juice bar termékeiről kaphattak betekintést a Séfek.A gyűlés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. Asztalos István elnök ismertette a tagsággal az elmúlt hónap eseményeit, melyben külön kiemelte, hogy hamarosan meghirdetésre kerül az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny. Valamint beszélt arról is, hogy a Magyarország étele 2020 szakácsversenyhez egy szakmai nap is társulni fog, melynek megszervezéséhez kérte a tagság segítő támogatását.Fotó: Gyimesi TamásBeszédét a cégek prezentációi követték. Elsőként a Helit Kft. képviseletében Lukács Zsolt ismertette a hazai halfogyasztási szokásokat, melyből kiderült, hogy 2010 végén az országban 231 vállalkozás működött a halászat, halgazdálkodás ágazatban, a mezőgazdaság területén tevékenykedő vállalkozások mindössze 1%-a. 2009. évi élelmiszermérlegei szerint halászati termékekből a világon az egy főre jutó fogyasztás 18,4 kilogramm volt, 2,6 kilogrammal több, mint 2000-ben. Hazánkban az egy főre jutó fogyasztás mindössze 5,1 kilogrammot tett ki ugyanebben az évben. Így biztosan elmaradunk a világátlagtól.A tengeri halak forgalomba hozatalával és az MSC tanúsítvánnyal kapcsolatban megtudtuk, hogy a Tengergazdálkodási Tanács egy non-profit szervezet, célja hogy felkeresse, és jutalmazza az óceánok élővilágának megőrzésére fordított erőfeszítéseket, valamint a tengerből származó élelmiszerek utánpótlásának biztosítását. MSC tanúsítási szolgáltatásai segítségével biztosítható a nemzetközileg elismert, a kifogott vadon élő halak fenntartható halászatát és tengeri élelmiszereinek nyomon követhetőségét (a felügyeleti lánc tanúsítása által) taglaló szabványoknak való megfelelés.Ahhoz, hogy egy tengeri élelmiszerre rákerüljön az MSC ökocímke, a halászati vállalkozásnak meg kell szereznie az MSC halászati tanúsítását. Ezen felül, az ellátási láncban szereplő, a termék viszonylatában tulajdonjogot szerző összes társaságnak meg kell szereznie az MSC felügyeleti lánc tanúsítást. Ebbe beletartoznak a disztribútorok, nagykereskedők, gyártók, csomagolóüzemek, kereskedők, kiskereskedelmi vállalkozások.Végül pedig a halak élettani hatásairól, valamint a Helit Kft. által is forgalmazott haltermékekről kaphattak betekintést. A Helit kft. termékekből, Lukács Zsolt és Blenda Károly készített kóstolótA Helit Kft. és Lukács Zsolt prezentációját Bartos Gabriella, Bonduelle termékeit bemutató előadása követte, amely kiválóan rávilágított, hogy a mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a minőségi táplálkozásra, és előtérbe kerülnek a könnyen és gyorsan konyhakész állapotba hozható termékek, melyek az emberi szervezet számára megfelelő mennyiségű ásványi anyag- vitamin- és rostanyagot tartalmaznak. Napjainkban már szinte elképzelhetetlen, hogy egy ebéd vagy vacsora zöldségek, és saláták nélkül múljon el. Ehhez nyújtanak kitűnő alapot a Bonduelle zöldségkészítmények, például a Bonduelle zöldségpüréi (Karfiol, zöldborsó, sütőtök), vagy a sous vide-olt céklatermékei.A zöldségfogyasztás fokozásához a Bivalyos tanya termékei, a jelenleg 12 fő segítségével, pusztán a kezük munkájával előállított 8 fajta batáta termesztésével és országos kiszállításával kiváló alternatíva lehet. Akik ezen felül 11 féle méz előállításával, egyedi csomagolásával és kézbesítésével foglalkoznak, emellett pedig 22 féle Magyarországon termő, szárított fűszerrel állnak a hazai vendéglátóipari vállalatok rendelkezésére.Végül Dudinszky Zoltán ismertette meg a Rauch Juice bar termékeit. Az egzotikus Smoothie italok melyek 100%-ig természetesek, nem koncentrátumból készülnek, kiváló lehetőséget biztosítanak például a szállodai reggelik során, hiszen kiszámíthatóan, gyorsan és kényelmesen helyezhető-, vagy vehető el a hűtőpultokból.A cégek bemutatkozását követően a Helit kft. által forgalmazott termékekből, Lukács Zsolt és Blenda Károly prezentálásában készült finom kóstoló, ahol a Bonduelle, valamint a Bivalyos tanya termékei is megjelentek, így azokat is kóstolhatták a jelenlévők. A Rauch Juice Bar különlges ízű italcsomagjának kóstoltatásáról Klein Péter gondoskodott. Három, finom gyümölcsös snacket kóstolhattunk: Mango Passion: mangó, maracuja, banán és narancs.Strawberry Kiss: eper, banán és alma.Kiwi Kick: kiwi, alma, lime, szőlő és banán.100% narancsNarancs-mangó-sárgarépaAlma-szőlő-málnaA szokásos szünet után a „Jam” névre keresztelt új blokkal folytatódott a gyűlés, melyben a Jászai Mari díjas Sasvári Sándor énekes mutatta be példaértékű pályafutását, valamint válaszolt a Séfek több tucat kérdésére. A kérdések és a válaszok itt-ott humorral keveredtek, de ez adta meg az alapját a kiváló hangulatnak.Sasvári Sándor a Séfklubban A Séfklub következő taggyűlésére 2020. január 6-án a Danubius Hotel Astoriában kerül sor. További képek ide kattintva elérhetők>>>
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek? A koffein tartalmú italok valóban felpörgetnek? Egy energiaital edzés előtt és több mint 10 …
Nyárra elkészül Debrecen új turisztikai brandje Nyárra elkészül Debrecen új turisztikai brandje A nyári szezonra elkészül Debrecen …