Főoldal Hírek Ajánló Halak, zöldségek és Sasi a workshopon

Halak, zöldségek és Sasi a workshopon

11 perc átlagos olvasási idő
0
477
 ehaccp_topbanner3.jpg

2019. november 4-én a Hotel Benczúrban került megrendezésre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének soron következő workshopja, melyen Édesvizi- és tengeri halakról, a Bonduelle zöldségkrémeiről, a Bivalyos tanya batátáiról és mézeiről, valamint a Rauch Juice bar termékeiről kaphattak betekintést a Séfek.

A gyűlés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. Asztalos István elnök ismertette a tagsággal az elmúlt hónap eseményeit, melyben külön kiemelte, hogy hamarosan meghirdetésre kerül az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny. Valamint beszélt arról is, hogy a Magyarország étele 2020 szakácsversenyhez egy szakmai nap is társulni fog, melynek megszervezéséhez kérte a tagság segítő támogatását.

Fotó: Gyimesi Tamás

Beszédét a cégek prezentációi követték. Elsőként a Helit Kft. képviseletében Lukács Zsolt ismertette a hazai halfogyasztási szokásokat, melyből kiderült, hogy 2010 végén az országban 231 vállalkozás működött a halászat, halgazdálkodás ágazatban, a mezőgazdaság területén tevékenykedő vállalkozások mindössze 1%-a. 2009. évi élelmiszermérlegei szerint halászati termékekből a világon az egy főre jutó fogyasztás 18,4 kilogramm volt, 2,6 kilogrammal több, mint 2000-ben. Hazánkban az egy főre jutó fogyasztás mindössze 5,1 kilogrammot tett ki ugyanebben az évben. Így biztosan elmaradunk a világátlagtól.

A tengeri halak forgalomba hozatalával és az MSC tanúsítvánnyal kapcsolatban megtudtuk, hogy a Tengergazdálkodási Tanács egy non-profit szervezet, célja hogy felkeresse, és jutalmazza az óceánok élővilágának megőrzésére fordított erőfeszítéseket, valamint a tengerből származó élelmiszerek utánpótlásának biztosítását.

MSC tanúsítási szolgáltatásai segítségével biztosítható a nemzetközileg elismert, a kifogott vadon élő halak fenntartható halászatát és tengeri élelmiszereinek nyomon követhetőségét (a felügyeleti lánc tanúsítása által) taglaló szabványoknak való megfelelés.

Ahhoz, hogy egy tengeri élelmiszerre rákerüljön az MSC ökocímke, a halászati vállalkozásnak meg kell szereznie az MSC halászati tanúsítását. Ezen felül, az ellátási láncban szereplő, a termék viszonylatában tulajdonjogot szerző összes társaságnak meg kell szereznie az MSC felügyeleti lánc tanúsítást. Ebbe beletartoznak a disztribútorok, nagykereskedők, gyártók, csomagolóüzemek, kereskedők, kiskereskedelmi vállalkozások.

Végül pedig a halak élettani hatásairól, valamint a Helit Kft. által is forgalmazott haltermékekről kaphattak betekintést.

A Helit kft. termékekből, Lukács Zsolt és Blenda Károly készített kóstolót

A Helit Kft. és Lukács Zsolt prezentációját Bartos Gabriella, Bonduelle termékeit bemutató előadása követte, amely kiválóan rávilágított, hogy a mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a minőségi táplálkozásra, és előtérbe kerülnek a könnyen és gyorsan konyhakész állapotba hozható termékek, melyek az emberi szervezet számára megfelelő mennyiségű ásványi anyag- vitamin- és rostanyagot tartalmaznak. Napjainkban már szinte elképzelhetetlen, hogy egy ebéd vagy vacsora zöldségek, és saláták nélkül múljon el. Ehhez nyújtanak kitűnő alapot a Bonduelle zöldségkészítmények, például a Bonduelle zöldségpüréi (Karfiol, zöldborsó, sütőtök), vagy a sous vide-olt céklatermékei.

A zöldségfogyasztás fokozásához a Bivalyos tanya termékei, a jelenleg 12 fő segítségével, pusztán a kezük munkájával előállított 8 fajta batáta termesztésével és országos kiszállításával kiváló alternatíva lehet. Akik ezen felül 11 féle méz előállításával, egyedi csomagolásával és kézbesítésével foglalkoznak, emellett pedig 22 féle Magyarországon termő, szárított fűszerrel állnak a hazai vendéglátóipari vállalatok rendelkezésére.

Végül Dudinszky Zoltán ismertette meg a Rauch Juice bar termékeit. Az egzotikus Smoothie italok melyek 100%-ig természetesek, nem koncentrátumból készülnek, kiváló lehetőséget biztosítanak például a szállodai reggelik során, hiszen kiszámíthatóan, gyorsan és kényelmesen helyezhető-, vagy vehető el a hűtőpultokból.

A cégek bemutatkozását követően a Helit kft. által forgalmazott termékekből, Lukács Zsolt és Blenda Károly prezentálásában készült finom kóstoló, ahol a Bonduelle, valamint a Bivalyos tanya termékei is megjelentek, így azokat is kóstolhatták a jelenlévők.

A Rauch Juice Bar különlges ízű italcsomagjának kóstoltatásáról Klein Péter gondoskodott. Három, finom gyümölcsös snacket kóstolhattunk:  

 • Mango Passion: mangó, maracuja, banán és narancs.
 • Strawberry Kiss: eper, banán és alma.
 • Kiwi Kick: kiwi, alma, lime, szőlő és banán.
 • 100% narancs
 • Narancs-mangó-sárgarépa
 • Alma-szőlő-málna

A szokásos szünet után a „Jam” névre keresztelt új blokkal folytatódott a gyűlés, melyben a Jászai Mari díjas Sasvári Sándor énekes mutatta be példaértékű pályafutását, valamint válaszolt a Séfek több tucat kérdésére. A kérdések és a válaszok itt-ott humorral keveredtek, de ez adta meg az alapját a kiváló hangulatnak.

Sasvári Sándor a Séfklubban

A Séfklub következő taggyűlésére 2020. január 6-án a Danubius Hotel Astoriában kerül sor.

 • Ismét felszállt a fehér füst és Jam is volt

  2019. szeptember 2-án kezdődött az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének őszi ülésszak…
 • Feketeedényt mosogattak a Séfek

  2019. június 1-én a budaörsi Friedmann házban került megrendezésre a „Feketeedény mosogatá…
 • Chef workshop: Ni-Ka Cafe

  2019. március 4-én a budaörsi Friedmann házban került megrendezésre a Chef workshop, melye…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2020

2020-ban az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gim…