Főoldal Hírek Csőposta DiaVitas Életmódprogram – Célzott eszközrendszer a rossz bélbaktériumok ellen

DiaVitas Életmódprogram – Célzott eszközrendszer a rossz bélbaktériumok ellen

32 perc átlagos olvasási idő
0
1,936
 ehaccp_topbanner3.jpg

Újdonságok: Széklet Genomikai Vizsgálat (SGT) és mobil applikáció már Magyarországon is

A metabolikus betegségek – az elhízás, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség – az egész világon, így Magyarországon is az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegségek, amelyek folyamatosan növekvő számban érintik az egyre fiatalabb korosztályokat is. A cukorbetegség ma Magyarországon komoly egészségügyi és társadalmi probléma, hazánkban több mint 800 000 diabéteszes beteg él, a társadalombiztosító a cukorbetegség kezelésére évente közel 250 milliárd forintot költ.

 

A metabolikus betegségek multi-faktoriálisak, azaz a genetikai háttér, a táplálkozás, az életmód jelentősen befolyásolják a megjelenését és a terápiára adott válaszokat is. A legújabb kutatási eredmények alapján a táplálkozás és az életmód elsősorban a bélflóra károsítása által okozója az elhízás, az inzulinrezisztencia, majd az ebből kialakuló cukorbetegségnek. A táplálkozási és környezeti ártalmak révén pusztuló bélflórában ugyanis túlnövekednek bizonyos baktérium törzsek, melyek közvetlenül felelősek a kialakuló betegségekért.

 

A DiaVitas Program személyre szabott gyógyulási megoldásokat nyújt a metabolikus betegségekben, elhízásban, cukorbetegségekben szenvedőknek, így célzott fegyverként veszi fel a harcot a „belső ellenségek”, a „rossz” bélbaktériumok ellen.

 

 

A DiaVitas Életmód Program:

 • DIAGNOSZTIKA: személyre szabott laboratóriumi vizsgálatok és egy már Magyarországon is elérhető speciális széklet genomikai teszt (SGT), amely a bélflórát alkotó törzsek és fajok pontos genetikai azonosítása révén meghatározza a sokszínűség (diverzitás) változását, illetve azonosítani tudja bizonyos bélbaktériumok túlnövekedését.

 • UTÁNKÖVETÉS: saját fejlesztésű mobil-applikáció segítségével személyre szabott, célzott segítséget nyújt az étkezés, a testmozgás, esetleg gyógyszeres kezeléssel bélflóra objektíven kimutatható változtatására.

 

A DiaVitas Program célcsoportja azok a 18-70 év közötti nők és férfiak, akik 10-30 kg súlyfelesleggel küzdenek, illetve a cukorbetegek vagy más anyagcsere rendellenességük van. A DiaVitas a speciális széklet genomikai teszt (SGT) segítségével feltárja az elhízás okát (cukoranyagcsere, zsíranyagcsere), amennyiben ez életmód változtatással korrigálható, kimutatja az összefüggéseket és a mobil-applikáció alkalmazásával személyre szabottan tesz javaslatot a gyógyulásra, az okok kezelésre.

 

„A DiaVitas egy intelligens fegyver, amely többek között a széklet genomikai teszt segítségével feltérképezi a bélflórát, megállapítja, hogy mely baktérium törzsek túlnövekedése okozza az anyagcserezavart”. Emelte ki Schwab Richard dr, a program egyik alapítója. „A XXI. század követelménye, hogy személyre szabott táplálkozás és mozgási program segítségével szorítsuk vissza a túlburjánzott, kóros baktériumokat és helyre állítsuk a bio-diverzitást. Azt eddig is tudtuk, hogy a diéta és a mozgás segít, de ennek a személyre szabott alkalmazása és monitorozása egy új lehetőség a gyógyításban

 

Korábban csak javasoltuk, hogy tessék lefogyni és rendszeresen mozogni, mert ez pozitív változásokat eredményez, de nem tudtuk, hogy maga a változás a szervezetben hol és hogyan történik meg. Az elmúlt időszak forradalmi tudományos felfedezése, hogy ez a változás a bélbaktériumok összetételében következik be. Leegyszerűsítve a rossz bélbaktériumok túlnövekedése okozza az elhízást és a következményes cukorbetegséget is nagyon sok esetben.” – emelte ki Dr. Barna István egyetemi docens, a program vezető szakmai tanácsadója.

 

 

Széklet Genomikai Teszt (SGT) már Magyarországon is

A táplálkozás és az életmód (napi testmozgás, alvási mintázat, stressz) nagymértékben befolyásolják az ember bélflóra (bél mikrobiom) összetételének sokszínűségét (diverzitását). A fajos pusztulása (a diverzitás csökkenése) ugyanakkor együtt jár egyes „invazív” fajok túl-szaporodásával, ami viszont alapvetően befolyásolja az ember egészségi állapotát, és kapcsolatát pl. anyagcsere betegségek, vagy daganatok kialakulásával és fennállásával.

 

A prokaryoták 16S rRNA génjének azonosítására ma már nagy teljesítményű ún. szekvenáló berendezések állnak rendelkezésre, illetve nagy nemzetközi adatbázisok, amelyek alapján beazonosíthatók nemcsak az egyes baktérium fajok, de ezek relatív mennyisége is, nagy pontossággal. A klinikai gyakorlatban ezek most kerülnek bevezetésre és ennek keretében először hazánkban már az Istenhegyi Klinikán a teszt elérhető.

 

„Néhány évet kivéve mindig is túlsúlyos voltam, emellett igen gyakran betegeskedtem, ezért rengeteg antibiotikumot kaptam gyerekkoromban. Inzulin rezisztenciát állapítottak meg már korábban, de sajnos konkrét célzott tanácsokat nem kaptam, amíg nem végeztek el egy genetikai tesztet (SGT teszt) székletből a bélflóra állapotának pontos vizsgálatára. Kiderült, hogy a bennem élő baktériumok közül pont azok szaporodtak el – szinte teljesen kiszorítva a többit – amik az elhízást és az inzulinrezisztenciát okozzák. Célzott táplálkozási és életmód tanácsokkal, egyelőre szerencsére gyógyszerek nélkül máris döntő változás van a közérzetemben és sikerült elkezdenem leadni a plusz kilókat is.” (Guzmics Rebeka 23 éves tanuló)

 

A széklet genomikai teszt megmutatja:

 • A fennálló anyagcsere betegség vonatkozásában (pl. túlsúly, cukorbetegség) az életmódváltás (egészséges étrend, rendszeres testmozgás, alvás minőségének javítása), mint terápia hatékonyan alkalmazható-e?

 • A későbbiekben ennek változásai után-követhetők, így a jojo-effektus (a diéta és fogyás utáni visszahízás) megelőzhető. Pontosan láthatjuk, hogy a diéta nyomán sikerült-e és milyen mértékben a bélflórát regenerálni, így a hajlam jósolható, hogy mikor térhet át a beteg kevésbé szoros étrendre, ill mozgásra.

 

Az életmódváltás nyomon követésére és naplózására a betegek rendelkezésére áll az ingyenesen elérhető DiaVitas Életmód mobil applikáció, amelyen keresztül a páciensek közvetlenül kommunikálhatnak kezelőorvosukkal, dietetikusukkal és személyi edzőjükkel.

 

 

DiaVitas életmód applikáció

A DiaVitas App felhő alapú alkalmazás egy kommunikációs felület a beteg és a gyógyulást segítő csapat: az orvos, a dietetikus és a gyógytornász vagy személyi edző között. A felhőben tárolt adatok minden szakember rendelkezésére állnak és egyszerre elemezhetők a beteg orvosi leleteivel. Sok konkurens alkalmazással ellentétben a Diavitas App nem abból indul ki, hogy az elhízott inzulin-rezisztens és/vagy cukorbetegeknek önállóan adjon tanácsokat, hanem segíti azt, ami a rohanó világban szinte megoldhatatlan: a gyógyító csapatot összehozza a virtuális térben.

 

Miért érdemes használni?

 • A páciens egyszerűen tudja rögzíteni étrendjét, fizikai aktivitását, az orvosi (pl labor) vizsgálatok eredményeit és saját méréseit (pl vérnyomás, vércukor, stb)

 • Az applikációban a múltban tárolt adatok (saját mérések, időszakos vizsgálatok eredményei) bármikor elérhetők, a változások mind a felhasználók mind a kiválasztott szakemberek számára nyomon követhetők.
 • Ezek az információk a szakemberek számára statisztikai összesítésben, feldolgozva is megjelennek egy PC-s felületen, akár grafikusan. A változások monitorozása, az elért eredmények áttekintése így sokkal, gyorsabb, szemléletesebb. Ez egyrészt segít a beteg motivációját fenntartani, másrészt kiemeli a szakemberek számára is a kritikus kóros eredményeket, ami csökkenti a tévedés és „elnézés” lehetőségét.
 • Nincs szükség a továbbiakban kézzel írott papírlapokra, excel táblákra, az adatok nem tűnnek el, az információk a világ bármely pontján, bármikor elérhetők.
 • Az applikáció segít a betegeknek szakembert választani: orvost, dietetikust és személyi edzőt, és részükre felkérést küldhetnek. Ha a szakember visszaigazolja a felkérést, akkor látja az ügyfél valamennyi elmentett adatát.

 

DiaVitas App 3 fő modul:

 • ÉTKEZÉS: az elfogyasztott ételek egyszerű naplózása szénhidrát limit alapján. Az étkezés modulban (a személyre szabott étkezési protokoll beállítását követően) az otthon elfogyasztható ételek (receptek), vagy az éttermi ételek közül választhat a felhasználó. A találati listában csak azok az ételek jennek meg, amelyek beleférnek az egyén személyre szabott étkezési protokolljába, a napon belüli szénhidrát eloszlást figyelembe véve.

 • MOZGÁS: a sport kiválasztását követően meg kell adni az időtartamot, amelyből a program egy elégetett átlag kalória mennyiséget számol.
 • EGÉSZSÉG: az orvosi vizsgálatok eredményének tárolása történik itt. Kitölthető rövid kórtörténeti kérdéssor, ill felvihetők saját mérések- (súly, vérnyomás, vércukorszint), és az időszakos orvosi vizsgálatok eredménye.

 

A Diavitas App 4 nyelven elérhető – magyarul, angolul, németül és horvát nyelven-, a felhasználók számára rejtett költségek és reklámok nélkül, teljesen ingyenesen letölthető és használható.

 

 

László, 63 éves, 2-es típusú cukorbeteg véleménye:

„Nagyon örülök, hogy az orvosom felhívta a figyelmemet az applikációra. Kifejezetten élvezem a használatát, jól mutatja a vércukrom és a testsúlyom csökkenését is. A cukrom a kezdeti 17-es értékről – kevesebb, mint 6 hónap alatt – 6-8 közé csökkent, és mindezt úgy értem el, hogy még a gyógyszereim egy részét is elhagytam. Az étkezési napló vezetése is nagyon egyszerű, és mivel szeretem a hasamat, nekem az is fontos, hogy finom ételek közül tudok választani. Ha nem vagyok biztos valamelyik étel szénhidrát tartalmában, akkor csak lefényképezem, elmentem a képet, és a dietetikusom egy perc alatt meghatározza a szénhidrát tartalmát. A súlynaplómat minden este megnézem, élvezettel szemlélgetem, hogy az elmúlt 12 hónapban több mint 20 kilót fogytam. Korábban már kipróbáltam több hasonló alkalmazást is, de magyar nyelven nem volt olyan app, amely nekem megfelelt volna, az étkezések naplózása is nagyon bonyolult volt. Papírra írni pedig már tényleg nagyon elavult és nehézkes, még az én koromban is.”

 

 

www.diavitas.hu

https://www.facebook.com/diavitas/

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…