Főoldal Hírek Csőposta A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2019. májusi kiállításai és programjai

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2019. májusi kiállításai és programjai

32 perc átlagos olvasási idő
0
1,238
 ehaccp_topbanner3.jpg

Időszaki kiállítások

FoodPlay / Gasztrojáték

2019. március 21. – május 12.

Manapság gyakran beszélünk a gasztronómia forradalmáról, amelyhez természetes módon kapcsolódik a kortárs képi megjelenítés is. Az „image-korszak” egyik legmeghatározóbb és leglátványosabb megnyilvánulási formái alighanem az ételekről és az étkezésről készített képek – ez az a terület, ahol úgy érezhetjük, hogy belőlünk is könnyen válhat mesterszakács vagy éppen ínyenc.

Az ételfotók minősége természetesen igen változatos képet mutat, nemcsak technikai, de esztétikai és koncepcionális szempontból is. Az egyik végponton a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztő ételképeket látjuk – ilyenek az étlapokon megjelenített fogások, a szakácskönyvek illusztrációi, óriásplakátok vágykeltő vagy árkommunikációs céllal készült fotói –, a másikon a mögöttes tartalmakat hordozó, autonóm műalkotásokat, amelyeken az étek önmagán túlmutató, játékos asszociációra, esetleg valamilyen szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.

A kiállítás elsősorban az utóbbi terület alkotásait és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap itt néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló művészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtő fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különböző indíttatásból és stílusban megfogalmazott művek mindegyikén az étel mint ihletadó forrás jelenik meg, közös jellemzőjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.

Kiállító művészek: Aaron Tilley, Adorján Éva, Barbay Csaba, Iain Graham, Aliki Kirmitsi, Gem Fletcher, Grant Cornett, Victoria Granof, Noemi Bonazzi, Michelle Gatton, Davide Luciano & Claudia Ficca, Carl Warner, Elise Mesner Photography, Dejana Vucicevic, Anna Keville Joyce, Andrew B. Myers, Bela Borsodi, Henry Hargreaves and Caitlin Levin, Luke Kirwan, Oliver Schwarzwald, Elena Mora, Mauricio Alejo, Mikkel Jul Hvilshøj, Filkey Áron, Studio Furious, Erdőháti Áron, Tessa Dóniga, Paloma Rincon, Pablo Alfieri, Toiletpaper, rvrbr studio, Theis Bothmann & Malte Gaarde, Van Santen & Bolleurs, Milica Mrvic, Karsten Wegener, Javi Dardo, Moro Máté, Milutinovits Panka, László Ágnes, Mitz po Flitz

Kurátor: Flanek Péter, art director, fotódesigner. Kiállítási menedzser: Veress Kinga

Programok

KONCERT

Világzenei sorozat

Said Tichiti Trió – Tradicionális marokkói zene

2019. május 2., csütörtök, 19.00

Saïd Tichiti – lant, guembri és ének
Moutahir Khalid –  vokál és ütőhangszerek
Boudraf Kamal –  vokál és ütőhangszerek

Saïd Tichiti dél-marokkói sivatagban született, családjának minden tagja autodidakta muzsikus. Gyerekként ösztönösen szívta magába a berber és az afro-arab kultúra zenei hagyományait.

1998-óta él Magyarországon és 1999-ben alapította a Chalaban zenekart. 2000-ben jelent meg első lemezük Moroccan Nomad címmel, amelyben keveredtek a magyar, spanyol, indiai, bolgár hatások, de a zenekar megtartotta afrikai-arab gyökereit is. További albumaik: Moroccan Spring, Albaraka, Transzolok; Hashish Freee és Gleimim.

Saïd Tichiti hazájától távol a marokkói tradíciók nagykövete, de a különböző kultúrák képviselőit is előszeretettel invitálja olykor közös örömzenélésre. Munkájának eredményeként zenei kultúrák olyan fúziója jön létre, amely intuitív módon születik, de nem nélkülözi a bonyolultságot. Megőrzi a múltjából származó ösztönösséget és naivitást, de örömmel kísérletezik: nem fél kipróbálni új irányzatokat sem.

Ezzel a trióval, Saïd Tichiti visszatér a zenei hagyományokhoz és pont úgy játszik marokkói zenét, ahogy otthon, Marokkóban muzsikálnak.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1000 Ft

_____________________

Bohém-klub

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2019. május 16., csütörtök, 19.30

A tavaszi évad utolsó Bohém-klubja a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák)

_____________________

Egy dzsesszlegenda a Kultea színpadán

Dudás Lajos világhírű magyar klarinétművész koncertje

2019. május 23., csütörtök, 19.00

2019. május 23-án lép fel Dudás Lajos klarinétos, állandó zenei partnere, Philipp van Endert, német gitáros társaságában a Kultea színpadán. Az itthon ritkán hallható duó magyar származású tagjával beszélgetés is lesz, melyen részt vesz Deseő Csaba hegedűművész és Máté J. György jazzkritikus. A beszélgetést CD bemutatóval kötjük össze és a közönség láthatja a Dudás Lajosról készült 22 perces német/angol dokumentumfilmet is, szinkrontolmáccsal.

„A Budapesten felnőtt zenész a Bartók Béla Konzervatórium, majd továbbtanulva, a Zeneakadémia elvégzése után jazz-zenész lett. Pályája indulásához a nagy lökést Benny Goodman jazz-klarinétos lemezeinek hallgatása, és Herrer Pál, korának neves zenekarvezetője által a szakma számára való felfedezése adta. A jazz-muzsikálást az akkori politikai hatalom még elnézte, így a KISZ által működtetett nevezetes pesti jazzfészek, a Dália presszó sokat foglalkoztatott zenésze lett, majd a dixieland-játékra megalapított Nebuló együttes tagja lett, mint hivatásos jazz-zenész.

Dudás sok zenei műfajban van otthon, örök kísérletező, mindig újat kereső egyénisége folytán: a jazz szabad, tonális korszaka után a ’80-as években a Neuss-i zeneiskola komolyzenei tanára, a kortárs zene művelője, Wéber, Stravinsky műveinek tolmácsolója.

A ’80-as években a fogyaszthatóbb jazz felé közeledett, amit két akkori nagylemeze, a Monte Carlo, és a Mistral korongjainak sikere támasztott alá, majd az avantgárd, a free-jazz korszakai jöttek, amíg elértünk a mához, oda, hogy azt játszik, amit szeret. Ahogy egyik riportjában is nyilatkozta, a ’70-es évek végére gyúrta össze a stílusát a modern jazz, a népzene, és a kortárs (komoly)zene stílusaiból, mivel ezek mind összekapcsolhatóak a jazzben, feltéve, ha az nem veszti el a sajátos elemeit, főleg a swinget. A francia Jazz Magazine a modern jazzkorszak klarinétjátékának megújítójaként említi az életművét eddig 60 lemezen bemutató, valamint számos televíziós-, és filmprodukcióban zenét produkáló művészt, aki olyan nagyságokkal zenélt együtt, mint Albert Mengelsdorff, vagy Tommy Vig.”

A duó másik szereplője, a düsseldorfi születésű, a jazzt annak fellegvárában, a bostoni Berklee főiskoláján elsajátító gitáros, Philipp van Endert is bemutatja páratlan tudását.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; ­06-1/375-6249

Belépő: 2.000 Ft

_____________________

RETRO kocsma

A Retroll zenekar koncertje

2019. május 24., péntek, 19.00-22.00

Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a Retroll zenekar.

Belépő: 500 Ft

SZALON

Különös tájakon sorozat

2019. május 8., szerda, 18.00

Folytatjuk utazásunkat az ízek világában

Előadó: Zsana és Ábel – Kultitasting

“Vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül? Esetleg egy adventi vásár, ahol nem gőzölög a forralt bor és a kürtős kalács? El lehetne képzelni egy falusi családi ebédet egy nagy fazék húsleves/főtt hús vagy egy vízparti nyári estét szalonnasütés nélkül?

Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket. Bár bizonyos étkek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak. Ilyen pl. a francia „escargot” (=csiga), a szicíliai „milza” (=marhalép), a török „kokorec” (=báránybelsőség) vagy a kínai száznapos tojás… még nem is említve a délkelet-ázsiai rovarevés szokását. Ugyanakkor hazánknak is megvannak azok az ételei, amiket nehéz lenne bármely turistának eladni. Belegondoltunk már, hogy mi is valójában a pacal, vagy miből készül egy jó (véres)hurka? Netán egy kakashere-pörkölt? Na ugye…

Zsana és Ábel a vagyunk, nyolc éve ismerjük egymást és tavaly szeptember óta vagyunk házasok. Két szenvedélyünk van: az evés és az utazás. Első együtt töltött éveinkben együtt jártuk be Európát, majd hagytuk el a kontinenst egy izraeli, guatemalai majd borneói csatangolásra. Végül aztán 2016-ban, harmincas éveink elején útnak indultunk, hogy mindkettőnk nagy álmát megvalósítva hat hónap alatt hátizsákkal körbeutazzuk a nagyvilágot… és persze megkóstoljunk mindent, amit lehet.

Kalandozásaink ezután sem értek véget, azóta is lelkes utazók vagyunk: összesen harminckét országban jártunk közösen, négy kontinensen és ugyanennyi nemzet konyhájába e(jt)hettünk betekintést. Mivel az utazás mellett a főzés a legnagyobb hobbink, igyekeztünk itthon reprodukálni a legfinomabb ételeket, amikkel találkoztunk. Szenvedtünk az eszközök és alapanyagok beszerzésével, a receptek megtalálásával – de ma már szinte mindennap iszunk vietnami „ca phé”-t, rutinból főzünk maláj „laksa”-t vagy „satay”-t és sikerült a világ legfinomabb pad thai receptjét is megtanulnunk.

Tartson velünk az előadásunkon, ha szeretné megtudni, hogy:

  • Miért undorodunk néha más nemzetek ételeitől?
  • Milyen furcsa vagy bizarr ételek vannak a nagyvilágban?
  • Hogyan válasszunk éttermet utazáskor?
  • Mit (t)együnk, hogy elkerüljük a hasmenést/gyomorfájást?
  • Mi az egyes ázsiai népek „húslevese” – és ezek miben különböznek?
  • Mik a legfinomabb ételek a Föld körül (amiket mi ettünk?)
  • Hol és hogyan szerezzünk be itthon egzotikus alapanyagokat?
  • Melyek itthon a kedvenc éttermeink, ahol visszaköszönnek az utazás ízei?”

Blog: https://kultitasting.blogspot.com/

Facebook: https://www.facebook.com/kultitasting/

Instagram: @kultitasting

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; ­06-1/375-6249

Belépő: 500 Ft

_____________________

Üljünk le egy szóra! – vendéglátás felsőfokon

Vendégeink: a Gottwald család Tatáról

2019. május 14., kedd, 18.00

Sorozatunkban a vendéglős szakma kiemelkedő szereplőivel beszélgetünk életükről és munkájukról, a szakma szeretetéről és a hivatástudatról, mely kellő alázattal és szorgalommal az alkalmi vendégből jó eséllyel törzsvendéget varázsol.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

_____________________

Borvirág Borklub

Bacchus tölt poharat…

2019. május 21., kedd, 19.00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar

Meghívott borászat: Dominium Pincészet, Mátrai borvidék

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a +36-30/954-9147-es telefonszámon.

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

_____________________

Kortárs cukrászat sorozat – terefere kóstolóval

2019. május 29., szerda, 18.00

Az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft, mellyel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.

 FILMKLUB

Nyugdíjas Filmklub

2019. május 7., 14., 21., 28., kedd, 11.00 órakor és 14.00 órakor

Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.

május 7. Csillag máglyán (magyar, 1979, 97’)

május 14. Tanulmány a nőkről (magyar, 1967, 92’)

május 21. Isten rabjai (magyar, 1942, 102’)

május 28. Segítség, örököltem! (magyar, 1937, 71’)

Belépő: 500 Ft; 4 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

                     Családi programok

Tavasz a Krúdy-negyedben

2019. május 12., szerda, 10.00-18.00

Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik a Tavasz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, fiáker utazás és számos program várja a Krúdy-negyedbe látogatókat. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók, a programokon való részvétel szintén ingyenes.

Programok a múzeumban és a múzeum előtt:

10.00-18.00 között: Fiákeres utazás a Krúdy-negyedben

Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe, hogy Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével láthassa!

10:00-16:00 között: Verklis

10:00-16:00 között: ÉLŐ kiállítás – Fürdőélet a Nagy Háborúban

10:00-12:00 között: Fürdőgolyó készítés (száradási idő 15 perc)

10:00: Tárlatvezetés a Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban. Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com

11:00; 13:00; 15:00: Békebeli táncház

10:30: Csak divatosan és illedelmesen – 20 perces szubjektív vezetés és bemutató Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban

11:30: Ápolónők meséi – 20 perces szubjektív vezetés és bemutató Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban

12:30: Elcsalt menázsi – 20 perces szubjektív vezetés és bemutató Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban

13:00-15:30 között folyamatosan: Fürdőgolyó készítés (száradási idő 15 perc)

13:30: Csak divatosan és illedelmesen – 20 perces szubjektív vezetés és bemutató Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban

14:00: Tárlatvezetés a Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban. Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com

15:00: Ápolónők meséi – 20 perces szubjektív vezetés és bemutató Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban

15:30: Elcsalt menázsi – 20 perces szubjektív vezetés és bemutató Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban

16:00Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című kiállításban. Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com

_____________________

Társasjáték-klub

2019. május 15., szerda, 17.00-20.00

Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!

Gyerekeket már 6 éves kortól várunk – számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retro játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.

Tel.: 1/375-6249

E-mail: mkvm@iif.hu

Web: www.mkvm.hu

Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…