Főoldal Hírek Csőposta Egy csészével a Földért

Egy csészével a Földért

7 perc átlagos olvasási idő
0
946
 ehaccp_topbanner3.jpg

Megdöbbentő szám, ami különösen fájdalmas, ha a környezetünk fenntarthatóságát vesszük figyelembe. A Föld napja olyan alkalom, amikor érdemes végiggondolnunk, hogy milyen apró cselekedetet tudunk vállalni a bolygónk jövőjéért. Ha csak a kávézást vesszük, akkor az eldobható papírpoharak leváltására több lehetőségünk van, a legegyszerűbb a saját elviteles csésze.

Ilyen gondolatok mentén indult a HuskeeCup története. A kávéfeldolgozás során a gyümölcsöt különböző eljárásokkal megtisztítják, hogy csak az értékes mag maradjon. Sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ez megszárítva ugyanúgy alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A köztes, belső héj viszont minden szüret végén hegyekben áll a feldolgozókban – ez a husk, innen indul a történet. Az alapötlet az volt, hogy ezt a természetes anyagot felhasználva készítsenek egy többször felhasználható csészét.

Az alap tervezése 2017-ben indult, majd közösségi finanszírozás eredményeként még abban az évben elindulhatott a gyártás, aminek végén elsőként Ausztráliában kezdhették használni a kávézók és a vendégek a HuskeeCupot. A gondos tervezés során igyekeztek a fogyasztók és a kávézók szempontjait egyaránt szem előtt tartani, ezért figyeltek például arra, hogy a csésze tartsa a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően ne égesse meg a kezet. Tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még jól is néz ki, az Australian Good Design Award díja ezt bizonyítja.

Persze egy ilyen csésze önmagában még nem újdonság, a történet ott lett még fenntarthatóbb a környezet szempontjából, hogy Ausztráliában bevezették a csererendszert. Tehát az ember egyszerűen leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

Ez a rendszer fogta meg a budapesti Bloom Coffee tulajdonosát, Miklosik Istvánt, amikor az elviteles poharak mennyiségének csökkentésén gondolkozott. A különböző saját poharakkal legtöbbször nehézségei vannak a kávézóknak, mivel az eltérő méretű és kialakítású csészékben nehéz egy ital meghatározott arányait tartani, és csak tökéletesen tiszta pohár esetén lehet a minőséget szavatolni.

„Elsődleges szempont volt a választásnál az, hogy fenntartható a termék. Mindemellett az is fontos, hogy jól nézzen ki, hiszen akkor válhat igazán sikeressé, ha szeretik a vendégek a csészéket. A legjobbkor vettük fel a kapcsolatot az ausztrálokkal, épp most tervezik az európai csererendszer-hálózat kiépítését.

Megkerestünk több budapesti specialty kávézót, akikkel hasonló minőségi elvek mentén dolgozunk, és mindenhonnan pozitív fogadtatást kaptunk. Első körben 11-en vállalták, hogy csatlakoznak, és cserélik a csészéket, ezzel egy helyi rendszert alkotva. A Föld napja a hivatalos indulás időpontja, mostantól kezdve ha valaki megvásárol egy HuskeeCupot, akkor 11 budapesti kávézóban tudja majd használni a csészéjét, ezzel akár évi több száz papírpohárral kevesebb hulladékot termel egy-egy ember, ami már nem is tűnik olyan apró lépésnek.”

A 11 kávézó, ahol mostantól fenntarthatóbban kávézhatunk:

 • Bloom Coffee,
 • By Beans Coffee,
 • Csillaghegyi Megálló,
 • Dorado Café,
 • Dose Espresso,
 • Double Shot (2 helyszínen),
 • Dynamo Bike & Bake,
 • Fabrik Budapest,
 • Horizont,
 • Kontakt,
 • Mantra Specialty Coffee Bar.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…