Főoldal Hírek Átólzéig 7 módszer, hogy ne maradjon alma

7 módszer, hogy ne maradjon alma

10 perc átlagos olvasási idő
0
888
 ehaccp_topbanner3.jpg

7 módszer, hogy ne maradjon alma

Szeretnék néhány olyan felhasználási és tárolási technikát bemutatni, amelyek otthon is megvalósíthatók és segítenek a jó termés hasznosításában.

Apámtól azt tanultam, hogy ha almaérés idején kedvem szottyan almát enni, akkor egy szép, lehullott gyümölcsöt vegyek fel a kertben a fa alól, mivel ez éppen azért esett le, mert teljesen érett és fogyasztásra alkalmas. Ha akad benne egy kukac-járás, vagy romló rész, vedd elő a bicskádat és azt vágd ki, a többit fogyaszd el! A javát holnap leszüreteljük, rekeszekbe rakjuk – mondta apám – és a kofa majd elviszi a piacra!

Arra is élénken emlékszem, hogy volt a családban egy kedves szokás: almaszüret idején anyám két kosárkát tett az asztalra: az egyikben az idei termésből volt egy kis bemutató, a másikban pedig néhány szem tavalyi termésű, kissé ráncos héjú és megpuhult húsú, de ehető alma. Legyen is, de maradjon is – mondta anyám.

2014-ben Európa almatermelő országaiban mindenütt elégedettek voltak a gazdák a terméssel és hasonló a helyzet nálunk is. Csupán az a megoldást követelő gond, hogy az orosz embargó következtében igen jelentős mennyiségű alma marad a hűtőházakban, más piac pedig nincs a láthatáron. Ilyenkor – a piacgazdaság törvényeinek megfelelően – csökkennek a fogyasztó árak, most tehát viszonylag olcsón lehet almát vásárolni és gazdaságos tevékenység az almát tárolni, vagy házilag feldolgozni.

alma

Néhány háztáji lehetőség az almadömping levezetésére:

Tárolás: Kamrában, fűtetlen, de fagymentes helyiségben, egy rétegbe kirakva az egészséges télialma 4-5 hónapig jól tárolható. Enyhe időben jót tesz az időnkénti szellőztetés, de fagypont alá semmi esetre se csökkenjen a hőmérséklet. Ha az alma töpped, a héja ráncosodik, akkor tegyünk ki egy-két mosdótálban vizet a légnedvesség növelésére. A fagyok beálltáig az erkélyen rekeszekben és műanyag fóliával letakarva is jól eláll az alma, de a romló gyümölcsök hetenkénti eltávolítása elengedhetetlen.

Kompót: A megmosott és meghámozott almát feldaraboljuk és 15 perc alatt puhára főzzük. Sült húsok mellé kellemes köret, az étkezés könnyű és egészséges zárófogása. Ízesítés céljából a felnőtteknek néhány csepp rum, a gyerekeknek egy kevés cukor és citromlé nem árthat!

Lekvár (dzsem): A megmosott és meghámozott almát megfőzzük, passzírozzuk, kg-onként 1-2 gramm citromsavat, vagy borkősavat keverünk hozzá, majd 90-92 fokon 20 percig csírátlanítjuk. Tésztákhoz kiváló rátét.Almadzsem a hobbikert.hu-n >>

Almalé: Erre a célra főként a nagyobb savtartalmú almák (Delicious változatok, Batul) alkalmasak. A megmosott almát megdaráljuk, 2-3 órát pihentetjük, majd kipréseljük, megszűrjük és csírátlanítjuk. Sokáig nem tartható el!

Aszalás: Konyhai tűzhely sütőjében, vagy elektromos aszaló berendezésben a felszeletelt alma 2-3 óra alatt aszalódik meg. 15 perc alatt kellemes, hidegen felszolgálandó leves készülhet belőle.

Almabor: Számos, közeli országban fogyasztott nemzeti ital. Az érett, nagyon gondosan megmosott almát megzúzzuk, a pépet 4-6 óra hosszat pihentetjük és kipréseljük. 100 kg almából 60-65 lé nyerhető. Két nappal előbb fajélesztővel erősen habzó oltóanyagot készítünk. és azt bekeverjük a lébe. Alma-kilónként 15 dkg cukrot langyos vízben, enyhe keverés közben feloldunk, és ezt hozzáöntjük az almaléhez. Tárolásra üvegballont, vagy demizsont használjunk, a műanyag edények erre a célra nem alkalmasak! Az edényben hagyjunk „erjedési űrt” és zárjuk le kotyogóval. (Ha ilyen nincs, akkor egy műanyag labda is megfelel.) Az erjedés ideje alatt 2-3 alkalommal a levet átszűrjük és közben 5-10 % -nyi feloldott cukrot is adunk hozzá. A kiforrott bort palackokba tölthetjük. Az almabor légmentesen zárt edényben, 12-14 °C-fokos, sötét helyiségben hosszú ideig tárolható.

 

Almaecet: Az almát – héjával és csutkájával együtt – felszeleteljük és egy ötliteres befőttes üvegbe töltjük. némi mézet, kaprot, tárkonyt adunk hozzá, langyos vízzel feltöltjük és szobai hőmérsékletre állítjuk. Az anyag forrni kezd és a tetején bőrszerű hártya keletkezik, amelyet időnkint belekeverünk az anyagba. Kiforrás után a folyadékot leszűrjük és palackozzuk, de az alapanyagot folyamatosan utána tölthetjük vízzel.

 

Forás: balintgazda.hu

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…