Átólzéig A sajt és sör párosa Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-06-12 8 perc átlagos olvasási idő 0 1,143 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A sajt és sör párosa Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze. A sörszezonnal együtt induló „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. Az V. Budavári Sörfesztiválon pedig olyan sör és sajt párosításokat vonultat fel a sajtó számára, amely remélhetőleg meghozza a kóstolók kedvét a kísérletezéshez. Kevesek által ismert tény, hogy a különböző sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajt párt. Pedig a végtelenül változatos ízű sör-sajt párosítások felülírhatják a már jól megszokott sajt-bor társításokat is. MIÉRT jobb SÖRREL? A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt (Compair-Contrast-Cleansing azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás) alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság. A sör és a sajt harmóniája A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával. Mit is Kóstoltunk? Nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal Az enyhén savanykás, kicsit csípős kecskesajt, jellegzetes animális illata-íze remekül harmonizál a sör friss komlós, elegánsan száraz keserűjével és a kecskesajt krémessége jól belesimul a diósan malátás sör édes-keserű ízvilágába, kiteljesíti és keretet ad neki. Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós Brie A szűretlen búzasör élesztőjének és a Brie lágy ízű, nemespenészes kérgének összhangja tovább erősödik a sajtban lévő diódarabkák és az árpamaláta jellegzetes diós zamata által. A gazdagon tejszínes sajt krémes „tésztája” a habzó búzasör frissítő citrusossága és a komló visszafogott keserűje erősíti még tovább a párosítást. Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres emmentáli sajt A sör enyhén sós, nyerstejes illatokat invokál, majd a sajtban lévő erjesztőbaktériumok robbanócukros pezsgése és a sör friss szénsavbuborékjai játszanak a nyelvünkön, végül a karamellmaláta pörkölt ízei és a határozott komlós keserű randevúznak a garatban a fél évig érlelt sajt nem tolakodóan kesernyés utóízével.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Wavin Építőipari Trendmutató: a kék-zöld tetőké a jövő A városokban is megvalósítható a víz természetes körforgásaZSÁMBÉK, 2023.05.30. – Az épített környezet és …
AM: a beporzók védelme közös kötelességünk Nagy István agrárminiszter aláírta a „Támogassuk a beporzókat!” koalíció szándéknyilatkozatát – közölte az Agrárminisztérium …