Főoldal Hírek Átólzéig A sajt és sör párosa

A sajt és sör párosa

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,134
 ehaccp_topbanner3.jpg

A sajt és sör párosa

 

Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze.
A sörszezonnal együtt induló „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. Az V. Budavári Sörfesztiválon pedig olyan sör és sajt párosításokat vonultat fel a sajtó számára, amely remélhetőleg meghozza a kóstolók kedvét a kísérletezéshez.

Kevesek által ismert tény, hogy a különböző sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajt párt. Pedig a végtelenül változatos ízű sör-sajt párosítások felülírhatják a már jól megszokott sajt-bor társításokat is.

 

MIÉRT jobb SÖRREL?

A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt (Compair-Contrast-Cleansing azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás) alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

 

A sör és a sajt harmóniája

A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

 

Mit is Kóstoltunk?

  •  Nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal

Az enyhén savanykás, kicsit csípős kecskesajt, jellegzetes animális illata-íze remekül harmonizál a sör friss komlós, elegánsan száraz keserűjével és a kecskesajt krémessége jól belesimul a diósan malátás sör édes-keserű ízvilágába, kiteljesíti és keretet ad neki.

 

  •  Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós Brie

A szűretlen búzasör élesztőjének és a Brie lágy ízű, nemespenészes kérgének összhangja tovább erősödik a sajtban lévő diódarabkák és az árpamaláta jellegzetes diós zamata által. A gazdagon tejszínes sajt krémes „tésztája” a habzó búzasör frissítő citrusossága és a komló visszafogott keserűje erősíti még tovább a párosítást.

 

  •  Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres emmentáli sajt

A sör enyhén sós, nyerstejes illatokat invokál, majd a sajtban lévő erjesztőbaktériumok robbanócukros pezsgése és a sör friss szénsavbuborékjai játszanak a nyelvünkön, végül a karamellmaláta pörkölt ízei és a határozott komlós keserű randevúznak a garatban a fél évig érlelt sajt nem tolakodóan kesernyés utóízével.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…