Ajánló XX. Séfbál: a Séfek igazi ünnepe! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-02-20 16 perc átlagos olvasási idő 0 7,445 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 2018. február 17-én szombaton került megrendezésre, a XX., jubileumi Séfbál az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Hotel Benczúr közös szervezésében. A XX. Séfbál szlogenje „Vissza a gyökerekhez” volt, amit a szervezők <a visszajelzések alapján> sikerrel meg is valósítottak. Talán minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy megelevenedett a múlt és újra jó volt Séfnek lenni, hiszen ez a nap tényleg rólu(n)k, Séfekről szólt! A vendégeket a Hotel előtt felállított óriás bogrács (Bográcsbrigád.hu), és egy szakács jelenlétében forralt bor és házi Benczúr pogácsa fogadta. A regisztrációt követően a látogatókat <aki a Séfek tiszteletére felállított „diadalíven” is túljutott, arra> welcome drink és a szakmai kiállítók asztalai várta. A bál hivatalos megnyitóján az est háziasszonya, Kovács Beatrix üdvözölte a résztvevőket, akinek búgó hangja és személyisége mindenkit azonnal magával ragadt. A Hotel Benczúr <mint házigazda> részéről Varga Tamás az AÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd rátért arra, milyen nagy örömmel fogadták a XX. Séfbál megrendezésének lehetőségét. Egyben üdvözölte az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségét, melyet a jövőben szeretnének elmélyíteni, mert a szálloda célkitűzései éppen egybeesnek a Séfklub szakmai törekvéseivel. Balról jobbra, a Séfbál alapítói: Gyurasza János, Nemeskövi Dénes, valamint a Séfklub elnöke Asztalos István Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István megnyitóbeszédét azzal kezdte, hogy: „egy akkora tapsot kérek, ami elhallatszik a legutolsó zsírgőztől átitatott konyhába is, hogy azok a Séfek és szakácsok is meghallják, akik ma nem lehetnek itt, ma őket is ünnepeljük, ez a nap Róluk is szól, hiszen ez nem más, mint a Séfek ünnepe!” A vastapsot követően megköszönte Ferenczi István Séf előző években tanúsított áldozatos munkáját (aki bár szeretett volna, de programütközés miatt nem lehetett jelen a rendezvényen), mert nélküle a Séfbál biztosan nem lenne az, ami. Majd egy Déryné Zsuzsannától származó őszinte idézettel folytatta: „de jó, ma végre mi is ülve eszünk!” Ezután köszöntötte a bál díszvendégét Gyurasza Jánost, aki a bál alapításakor a Korona szálló igazgató helyettese, és üzemeltetési igazgatója volt. Gyurasza Úr megnyitóbeszédében maghatottan köszöntötte a bálozókat és megköszönte a szervezők munkáját. Rövid beszédét egy értékes gondolattal zárta: “Ne sajnáld, hogy elmúlt, örülj, hogy a része voltál!” A bál alapítója Nemeskövi Dénes elmondta, hogy ezelőtt húsz esztendővel Gyurasza Úrral azon gondolkodtak, hogy jó lenne egy vadászbált szervezni, amiből végül <egy külföldi példát figyelembe véve> a mai Séfbál lett. Egyúttal hangoztatta, hogy mekkora öröm számára azt látni, hogy az idei évben mennyi fiatalt sikerült megmozdítani, hogy a bálon részt vegyenek. Szerinte ez a legnagyobb siker, mert így talán fennmaradhat az általuk alapított bál. A megnyitót zene és tánc követte, a nyitótáncot Kelemen Helmut és kedves neje prezentálta. Közben már tálalták a vacsorát, melyről a teljesség igénye nélkül Tégel Imre, Varga Károly, Ortó Gyula, Takács József, Kovács Levente, Kiss Krisztián, Tanács Attila, Boross István, Hajdú Zoltán, Niczky Pál, Hegedűs Csaba, Molnár István, Lendvai Szilvia, Juhász Ádám, Tiszai Brigitta, Molnár István, Páger Erika, Horváth Katalin, Besze Erika Tanulók: Horváth Natália, Juhász Klaudia, Széll Kamilla, Kancsuka Krisztián, Hemző Márk Nyegota Bence, Jakab Boglárka, Tóth Dániel, Tóth Attila, Csabai Daniel, László Márk, Fülöp Barbara, Tasnádi-Karvai Marcell, Bakos Ádám a Dobos C. József VSZI diákjai voltak Kozma Krisztina koordinálásával. Tégel séf úrral az élen, és a kiváló szakemberek segítségével 3 napon keresztül készült a páratlanul elegáns és jó ízeket felvonultató ültetett állófogadásos vacsora. A segítő Séfek bemutatása is Tégel Imre tisztje volt, akik vastaps közepette szinte mind felvonultak a bálozók előtt! (Ugyanis volt, akit ekkorra már elszólított a munkája. – a szerk.) A Séfbál hagyományaihoz igazodva az idei évben is átadták a „Séfek szent Grálját” az 1995 óta <szinte> minden évben átadott vándor fakanalat. Ezt Kiss Krisztián kapta, aki meghatottan és örömmel konstatálta, hogy aktív időszakon van túl, aminek gyümölcseként tekint, a már másodszor megkapott értékes elismerésre. Az est egyik legnagyobb apropójaként Gráf Attila, a Benczúr hotel vendéglátás igazgatója bejelentette, hogy hagyományteremtő szándékkal megkezdik „Magyarország itala” verseny kidolgozását, melyhez a projektigazgatói megbízólevelét is átvette. Elmondta büszke arra, hogy egy ekkora presztízsű kezdeményezésben projektigazgatóként dolgozhat, hiszen: „szüksége van a magyar gasztronómiának és az országnak olyan brandekre, amelyek megmutatják kreativitásunkat, értékeinket és elkötelezettségünket, nem beszélve a program turizmusra gyakorolt pozitív hatásáról.” A hivatalos programot a tombola (melyen a számtalan értékes nyeremény mellett a fődíj 2x 2 főre szóló zalakarosi wellness utalvány volt), és az éjféli menü zárta. Innentől a zenéé és a táncé volt a főszerep. Az este folyamán a Latin Lounge Duó és a Partyarts Showband zenélt, az Andrássy teremben pedig a rulett asztalnál lehetett szerencsét próbálni. A XX. Séfbálon az alábbi ételeket lehetett kóstolni: Előételek: – Kacsamáj zserbó – Fehérmákos vörös tonhal, ananász, zeller – Brokkoli terrine, dziugas sajt, wasabi – Füstölt malachús, paradicsom, borsócsíra, torma – Mézes, chilis garnéla, korianderes borsókrém – Hátszín spárgával, citromos körte, gránátalma – Borjú sütemény, pesto, dziugas sajt Saláták: – Currys jércesaláta – Gravlax saláta – Paradicsomos kenyérsaláta, szarvasi bivaly mozzarella, pácolt olajbogyók – Ráksaláta – Caprése saláta Levesek: – Ánizsos csirke tea, petrezselyem gyöngyök, gyökér zöldségek – Tárkonyos bárányleves, zsemlegömbök Főételek: – Harcsa káposztában lucskosan, mangalica pörc, borsikafű – Sertés szűz szivarok, gombás fehér lecsó, színes köles – Kacsamell, kacsapörcös nudli, szarvasgomba jus, szilvahab – Bárányoldalas hálóban sütve, színes babos, bok choy saláta, barna sör – Skót lazacfilé, wasabi borsó crusta, zeller textúrák, citromos mogyoró burgonya – Lassan sült malaccsülök, stircelt burgonya, mézes ecetes cékla, hajdina piperádé Desszertek: – Trüffelgolyók – Mogyorós tojáslikőrös pohárkrém, égetett fánkkal – Csokoládé triós….. – Gyümölcsös mézes krémes (pohárkrém) – Mangós málnás – Apró gyümölcsös tésztafalatok – Brettoni almáspite – Queen macaron – Elvarázsolt erdő Sajtasztal Éjfélkor: – Marhapofa erdők mezők finom füves pikánslevében, kék bogyósan, káposztás nyuklival – Házi savanyúságok A XX. Séfbálról összességében elmondható, hogy sikerrel zárult, a szervezők megállapodtak abban, hogy 2019-ben újra megrendezik azt! A XX. Séfbálon készült további képek IDE KATTINTVA elérhetők!
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Madárgyűrűző állomás várja az érdeklődőket Cinkotán A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja harmadik alkalommal szervez nyári …
Hazai virágok vásárlására buzdít a NAK A virágüzletek készülnek a közelgő nőnapra, forgalmuk ilyenkor jelentősen megnő – derül ki a …