Főoldal Hírek Csőposta Egyre népszerűbb a GMO-mentes szója termesztés

Egyre népszerűbb a GMO-mentes szója termesztés

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,353
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tovább bővült a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes szója termesztése mellett kiálló európai országok köre, pénteken négy újabb ország írta alá az Európai Szója Nyilatkozatot, amelyet magyar–német-osztrák összefogással indítottak útnak – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche – IGW).

 

A miniszter a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Koszovó, Macedónia, Moldova és Montenegró csatlakozásával már 23 állam, az európai országok többsége kötelezte el magát a GMO-mentes szója termesztése mellett.

 

A kezdeményezés célja az import GMO-szója kiváltása Európában saját, GMO-mentes szója termesztésével, ami az európai uniós agrárpolitikai támogatások lehívásában is fontos, mert az EU jelentős forrásokat összpontosít erre a célra – mutatott rá Fazekas Sándor.

 

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója hozzátette: a GMO-mentesség nemzeti érdek azért is, mert a GMO-mentes termékeket jelentős felárral lehet eladni.

 

 

OPH/MTI Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …