Ajánló Újra meghirdették a Magyarország étele – Szamos Tányérdesszert versenyt Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-12-21 20 perc átlagos olvasási idő 0 484 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A mai eseményen a Nemzeti értékek közé bekerült Magyarország étele szakácsverseny kísérőrendezvénye – a Szamos Mátyás tányérdesszertverseny került meghirdetésre, melyet a III. Magyar gasztronómia napja keretében rendeznek majd meg 2024. április 27-én Szolnokon.Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Debreceni Egyetem, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével második alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” elnevezésű versenyét, melyre várják a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok/pékek/háziasszonyok jelentkezését.Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a verseny sajtótájékoztatóján az adventre mint a várakozás idejére utalva kiemelte: a desszert lényegét is a türelemben, várakozásban látja, amely elvezet ahhoz, hogy megkoronázhassuk általa az étkezést.„Csak úgy lehet a verseny igazán sikeres, ha a magyar konyhaművészet és a magyar cukrászmesterség hagyományaira épít”– hangsúlyozta.Hozzátette: szükség van a kreativitásra, és arra, hogy mindezt időről időre, az újabb technológiákat is alkalmazva megújítsuk. Azonban karácsony idején, amikor sokan maguk is elkészítenek egy-egy finom süteményt, mindig visszanyúlunk azokhoz a régi kincsekhez, amelyeket történelmünkből, családi hagyományunkból veszünk elő, ez adja meg az igazi ízét és örömét az elkészült ételnek.Megjegyezte: a verseny szervezőit, résztvevőit is, a szakmai felkészültség mellett, a magyar konyhakultúra tisztelete és a hagyományok őrzése jellemzi.„A verseny hírét viszi a magyar cukrászművészetnek, és egy olyan újdonságot ad a magyar konyhaművészethez, amelyre, reméljük, még évtizedek, évszázadok múltán is büszkék lehetünk”– mondta.Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a legfontosabb feladatuknak nevezte, hogy a jövő szakembereinek képzését segítsék, és a fiataloknak megmutassák, hogy Magyarországon megéri szakmát tanulni. Emellett minden szakmából a kiválóságok gondozása is a kamara feladata.Közölte: az állam két szakképzésben való részvételt támogat, két szakmát ingyenesen lehet megszerezni. Budapesten csaknem 26 ezren vesznek részt a szakképzésben, közülük mintegy 7 ezer diák a turizmus, a gasztronómia és a vendéglátás területén folytatja tanulmányait.Kelényi Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán Kft. vezetője édesapja, Szamos Mátyás alakját, munkásságát idézte, fel és örömét fejezte ki, hogy tisztelgésként középiskolát és versenyt is elneveztek róla.Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke köszönetet mondott azért, hogy használhatják Szamos Mátyás nevét. Kiemelte: a Magyarország étele verseny már a teljes iparágat lefedi.Elmondta: a tányérdesszert versenyre maximum kétfős csapatok nevezhetnek. A kötelezően használandó alapanyagok között van a Naszálytej Zrt. Tarka teje, a magyarországi biomák és a hazai méz.A verseny témája: „Csak tiszta forrásból!”A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2024. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje.A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:1. Naszálytej Zrt. Tarka tej2. Magyarországról származó BIO mák.3. valamint bármely hazai méz.Nevezési lap és a kidolgozott receptúra leadási ideje: 2024. január 30.A verseny döntőjének időpontja és helye: Szolnok, 2024. április 27.A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2024. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje.Elvárás, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Annak megalkotása során, fontos szempont, hogy a modernitásra ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert.A tálalásnál fontos szempont az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is fontos szempont, az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen.A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megjelenülése.A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban nevezhetnek. (Cégenként és/vagy csapatonként több tányérdesszert is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.)A tányérdesszertre vonatkozó követelmények: A tányérdesszert maximum öt elemből állhat, melyből egy a főelem. Ez a főelem maximum öt ízből/rétegből állhat, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat.A tányérdesszert összsúlya 300 grammban van maximalizálva, a tányérra kerülő főelem össztömege minimum 80 gramm, maximum 150 gramm lehet.A receptúrában nem szereplő, csak a versenyre készített díszítéseket nem számítják külön elemnek.A tányérdesszert elemeinél elvárás az elemek többségének minimum 48 óra eltarthatósága. (Kivételt képezhet például az olyan összetevő, mint például a tejszínhab, sorbet stb.)A nettó bekerülési alapanyagköltség nincs megszabva, de minél alacsonyabb költségből előállítható az tányérdesszert, a zsűrizéskor annál magasabb pontszámot fog kapni. A kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni.A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes (felkérés alatt)Az azóta sajnos elhunyt, de a Fővédnökséget halála előtt még vállaló Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterPotápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáraDr. Rétvári Bence – Belügyminisztérium Parlamenti államtitkáraDr. Nobilis Márton, Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkáraBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökMagyarország étele 2024. Szamos Tányérdesszert verseny döntőjének zsűritagjai a következők:Erdős Hanna Zsűrielnök – Négyszeres olimpiai-, és négyszeres világbajnok mestercukrász. A Magyar Gazdaságért díj birtokosa.Kiss Zoltán – A Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Venesz-díjas Mestercukrász, Kiss cuki – LajosmizseKutyifa Gábor – A soltszentimrei Szent Korona cukrászda főcukrásza, MestercukrászMagyar Szabolcs – Többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, a Vincent étterem – Kecskemét konyhafőnökeMihályi László – Mihályi patisserie Vác, Dining Guide Best of the Best díjasaPaskó Csaba – Világbajnoki ezüstérmes mesterszakács, Kelebiai plébános, a Szabadkai Filharmónia karmestere, Öt kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda, valamint a Márton Áron közösségi ház vezetője.Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Alelnöke. Olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettjeMagyarország étele 2024. Szamos Tányérdesszert versenyhez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Magic Milk termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalPilze Nagy KftFiwi-Hűt KftOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniDamSteelPro KecskemétLa Verde gyümölcslevekCorall Hungary KftPaulus borházSzabadszállás Város ÖnkormányzataKunszentmiklós Város ÖnkormányzataBács-Kiskun VármegyeMagyarország étele 2024. Szamos Tányérdesszert versenyhez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Debreceni EgyetemSzolnoki szakképzési centrumMiskolc és Térségi Turisztikai Közhasznú egyesületDél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai EgyesületSchnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért EgyesületBiokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Magyarország Tortája 2018. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2018. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt, …
Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni Azonnali hatállyal felfüggesztette két zöldségtisztító üzem működését a Nemzeti …