Főoldal Hírek Csőposta Szerelmi történetet idéz meg a rigójancsi sütemény

Szerelmi történetet idéz meg a rigójancsi sütemény

8 perc átlagos olvasási idő
0
113
 ehaccp_topbanner3.jpg

Budapest, 2023. december 15., péntek (MTI) – Közép-Európa a kávéházi kultúra származási helye, a rigójancsi sütemény egy érdekes szerelmi történetet idéz meg – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Rigójancsi – Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállítás megnyitóján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pénteken.

    Sok magyar sütemény több mint közönséges édesség, soknak saját története van, köztük a bejglinek vagy a Kossuth-kiflinek – mondta Vincze Máté, kiemelve: a rigójancsi története mögött a virtuóz magyar cigányprímás és a belga Chimay hercegnő, Clara Ward viharos szerelmi története húzódik meg.

    Vincze Máté kiemelte, hogy a híres sütemény feltételezett eredete egyike azoknak a történeteknek, amelyekkel a horvátokkal osztozunk. A közös történelmünk csaknem ezer évre nyúlik vissza, együtt dolgoztunk és harcoltunk – hangoztatta a helyettes államtitkár.

    Elmondta, hogy a múzeumok őrzik identitásunk tárgyait, ennek részei a velünk együttműködő népeket és a köztünk lévő barátságot szimbolizáló tárgyak.

    Az időszaki kiállításból kiderül, hogy Fiume városa (Rijeka) miként kötődik a magyar édességhez – hangsúlyozta Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete.

    A közös történelem mellett horvátoknak és a magyaroknak hasonló a kulturális örökségük: az építészettől, a művészeti alkotásokon át az életmódig. “Ezért érezzük magunkat ma Magyarországon és Horvátországban egyaránt otthon. A tényleges különbségek ellenére megtaláljuk a közös nyelvet, ami lehetővé teszi, hogy még jobban megismerjük egymást és erősítsük kapcsolatunkat” – tette hozzá a nagykövet.

    A kiállításon egy süteményre irányul a figyelem, amely Fiuméban, estleg Abbáziában jött létre és vált népszerűvé, de egyaránt kedvelik Bécsben, Zágrábban és Budapesten is – mutatott rá Mladen Andrlic, aki emlékezett arra is, hogy nemrég három évre szóló kulturális együttműködési programot indított a Horvát Köztársaság Kulturális és Médiaügyekért Felelős Minisztériuma és a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium.

    Török Róbert, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója elmondta, hogy az időszaki kiállítás keretein belül az érdeklődők turisztikai, gasztronómiai időutazáson látogathatnak el Fiumébe, hogy megismerjék azt a városi hangulatot, amelyben Rigó Jancsi és felesége Clara Ward egykori botrányos története is megelevenedik.

    Az igazgató azt mondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia kikötővárosa, Fiume a boldog békeidők városfejlődésének kiváló példája. A rendszeresen induló hajójáratai, fejlődő városképe az egyik legjelentősebb kikötővé tette az Adriai-tengeren és ahogyan szerte Európában, Fiuméban is kialakult a kávéházi kultúra. Ez jellemezte a Continental szálloda kávéházát is, amelynek neve máig összefonódott a magyar cigányprímásról elnevezett rigójancsi süteménnyel – magyarázta.

    Az időszaki kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó János, a korabeli botrányhős. Kiderül miként házasodott össze “a kor legérdekesebb hercegasszonyával”, valamint, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül az édesség megalkotásához – hangsúlyozta Török Róbert.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …