Ajánló Megszületett Magyarország étele 2019. Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-03-24 17 perc átlagos olvasási idő 1 4,578 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott.A verseny fővédnökei:Dr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások MinisztériumaA versenyt a Puskás Ferenc Labdarúgó akadémia igazgatója, Takács Mihály nyitotta meg, aki elmondta, ahogy a sportban, úgy a hétköznapokban is épp olyan fontos, hogy milyen ételek kerülnek az asztalra, ezért külön öröm számukra, hogy egy ilyen rangos eseménynek adhatnak otthon iskolájukban. A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie. A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a vad, a hal és sertés, mint a mangalica és a kacsa. Minden étel tartalmazta a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a darálthúst és a Naszálytej, Zöldfarm BIO Tejfölt.A díjkiosztó ünnepség Dr. Pleva György Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy az egész iparág számára fontos, hogy az ilyen versenyeken a szakácsok, séfek inspirálódjanak és fejlődjenek. Mivel a felkészülés során az élelmiszerbiztonságról meglévő tudásuk is fejlődhet, ezért örömmel vettek részt szakmai partnerként a versenyben. Őt Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke követte:„A honvédelemnek sok oldala van, mi most gasztronómiai perspektívából közelítettük meg. Séfklub elnökeként hiszek abban, ha oly sok év után, a hazai szürkeállományra támaszkodva, addig még nem létező receptúrákat alkotunk meg, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. Ha merünk nagyok lenni, akkor az rövid és hosszú távon is az identitásunkat és nem utolsó sorban a nemzetközi megítélésünket erősíti. A versenyben erős mezőnyt és jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – fogalmazott.Elmondta továbbá, hogy: „ Sokan vitatkoznak azon, hogy milyen volt a magyar konyha, sokan azon vitatkoznak, hogy létezik-e, illetve hogy most milyen a magyar konyha, és milyen behatások érték, ha egyáltalán érték, mi meg azt mondtuk, nézzük meg hogy milyen lesz a magyar konyha. És nekem borzasztó jó érzés, hogy ezt a gondolatiságot ennyi jó nevű szakács és séf támogatja .”Beszédében kitért még arra is, hogy az irány meghatározásánál nem is sejtették, hogy <legnagyobb örömükre> még azok is a magyar konyha felé fognak nyitni, akik eddig a nemzetközi konyhák bűvöletében tevékenykedtek. A magyar konyha, becsületes hozzáállással, ahogy a hazai séfek tudása is, a világ bármely részén megállja a helyét és semmi okunk a szégyenkezésre. – zárta gondolatait.Még több fénykép a rendezvényrőlA zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa. A döntőbe jutott ételek fantázianevei a következők:Fejedelmi Szivar Örökség Trilógia 2019 Hoppácska A hegy ajándéka! Etyeki daráltas HaPoTuPi Hajdú-Bihari röfögőNagymamám mondta Tüskevár Csabai ízekbe zárt őz Délibáb Apukám KedvenceA Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában megrendezett verseny győztese a Páratlan páros nevű csapat lett, így a Hajdú-Bihari Röfögő fantázianevű étel nyerte el Magyarország étele 2019 címet.Hajdú-Bihari röfögőA verseny további eredményei:Másodikként végzett: Kapos Catering – Pap Zoltán és Tapaszti Adrián Vargányával, parajjal töltött jércemell, kecskesajtos kolbász, babosrétes, dödölle kapros túróval, paprika mártás, tejfölhab Harmadik helyezett: Ortó Line Team – Ortó Gyula és Dobos TiborBorjú, zsályával, gomolyával bacon-be csavarva.”Rozsdás” pulykazúza, karalábé textúrák Oldalas magazin különdíját nyerte: Kiosk Budapest – Kovács Ádám és Balogh Péter Faszenes mangalicás trió karfiolkrémmel, langyos bab salátával, paszternák és tejföl ropogóssal Legszebb tálalás különdíját nyerte: Páratlan páros – Kelemen Roland és Papp László – Hunguest Hotel Aqua Sol Mangalica rolád, tárkony krémmel töltött burgonyafánk, zöldborsó moussal, tokaji vinaigretteben marinált karottával, répa zselével, sáfrányos gyöngyhagymával, petrezselyem szósszal Leghigiénikusabb munkavégzésért a NÉBIH különdíját nyerte: Körtefás Nyári Konyha – Etyek – Kiss Krisztán Etyeki daráltas bacon-ös lila tarhonyával, tejfölös hagymás kelkáposztával, juhtúrós krémes kukorica mártással A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.Ezzel megnyílt az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, ugyanis a csatlakozni kívánó egységek a szerződést követően ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. A szerződés értelmében minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egy nyereményjáték is egyben.Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így némi szerencsével, kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó 1100.- forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A csatlakozási lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, melyről bővebben itt informálódhatnak: https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek-2/Kép a 2018-as szakácsfelvonulásrólA Magyarország étele 2019. leírását és teljes receptúráját 2019. június 5-én 15:00 órakor kezdőd szakács díszfelvonulás keretében juttatják el az Országgyűlés hivatalába, hogy megőrzésre kerüljön az utókor számára.hAz esemény ide kattintva elérhető ? buszke vagyok!Közzétette: Asztalos István – 2018. június 27., szerda Szakmai partnerek: Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és SzakközépiskolaEgészséges Táplálkozásért EgyesületBiokontroll Hungária KfBiokultúra szövetségBVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája A verseny támogatói:AvikoFriedmann csoportHelit KftMirbestNaszálytej Zrt.Oldalas magazinPannon Porcelán
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Figyelem: Jön az ifjúsági szállásokat minősítő védjegy Figyelem: Jön az ifjúsági szállásokat minősítő védjegy Ifjúsági szálláshelyeket minősítő védjegyet vezet be …
Immár mindkét Costes Michelin-csillagos Immár mindkét Costes Michelin-csillagos A Vigyázó Ferenc utcai Costes DownTown megkapta a világ …