Főoldal Hírek Ajánló Megszületett Magyarország étele 2019.

Megszületett Magyarország étele 2019.

17 perc átlagos olvasási idő
1
4,578
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott.

A verseny fővédnökei:

  • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A versenyt a Puskás Ferenc Labdarúgó akadémia igazgatója, Takács Mihály nyitotta meg, aki elmondta, ahogy a sportban, úgy a hétköznapokban is épp olyan fontos, hogy milyen ételek kerülnek az asztalra, ezért külön öröm számukra, hogy egy ilyen rangos eseménynek adhatnak otthon iskolájukban.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a vad, a hal és sertés, mint a mangalica és a kacsa. Minden étel tartalmazta a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a darálthúst és a Naszálytej, Zöldfarm BIO Tejfölt.

A díjkiosztó ünnepség Dr. Pleva György Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy az egész iparág számára fontos, hogy az ilyen versenyeken a szakácsok, séfek inspirálódjanak és fejlődjenek. Mivel a felkészülés során az élelmiszerbiztonságról meglévő tudásuk is fejlődhet, ezért örömmel vettek részt szakmai partnerként a versenyben.

Őt Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke követte:

„A honvédelemnek sok oldala van, mi most gasztronómiai perspektívából közelítettük meg. Séfklub elnökeként hiszek abban, ha oly sok év után, a hazai szürkeállományra támaszkodva, addig még nem létező receptúrákat alkotunk meg, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. Ha merünk nagyok lenni, akkor az rövid és hosszú távon is az identitásunkat és nem utolsó sorban a nemzetközi megítélésünket erősíti.  A versenyben erős mezőnyt és jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – fogalmazott.

Elmondta továbbá, hogy:

„ Sokan vitatkoznak azon, hogy milyen volt a magyar konyha, sokan azon vitatkoznak, hogy létezik-e, illetve hogy most milyen a magyar konyha, és milyen behatások érték, ha egyáltalán érték, mi meg azt mondtuk, nézzük meg hogy milyen lesz a magyar konyha. És nekem borzasztó jó érzés, hogy ezt a gondolatiságot ennyi jó nevű szakács és séf támogatja .”

Beszédében kitért még arra is, hogy az irány meghatározásánál nem is sejtették, hogy <legnagyobb örömükre> még azok is a magyar konyha felé fognak nyitni, akik eddig a nemzetközi konyhák bűvöletében tevékenykedtek. A magyar konyha, becsületes hozzáállással, ahogy a hazai séfek tudása is, a világ bármely részén megállja a helyét és semmi okunk a szégyenkezésre. – zárta gondolatait.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőbe jutott ételek fantázianevei a következők:

  • Fejedelmi Szivar            
  • Örökség Trilógia 2019  
  • Hoppácska        
  • A hegy ajándéka!          
  • Etyeki daráltas 
  • HaPoTuPi          
  • Hajdú-Bihari röfögő
  • Nagymamám mondta   
  • Tüskevár           
  • Csabai ízekbe zárt őz    
  • Délibáb
  • Apukám Kedvence

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában megrendezett verseny győztese a Páratlan páros nevű csapat lett, így a Hajdú-Bihari Röfögő fantázianevű étel nyerte el Magyarország étele 2019 címet.

Hajdú-Bihari röfögő

A verseny további eredményei:

  • Másodikként végzett: Kapos Catering  – Pap Zoltán és Tapaszti Adrián
Vargányával, parajjal töltött jércemell, kecskesajtos kolbász, babosrétes, dödölle kapros túróval, paprika mártás, tejfölhab
  • Harmadik helyezett: Ortó Line Team – Ortó Gyula és Dobos Tibor
Borjú, zsályával, gomolyával bacon-be csavarva.”Rozsdás” pulykazúza, karalábé textúrák
  • Oldalas magazin különdíját nyerte: Kiosk Budapest – Kovács Ádám és Balogh Péter
Faszenes mangalicás trió karfiolkrémmel, langyos bab salátával, paszternák és tejföl ropogóssal
  • Legszebb tálalás különdíját nyerte: Páratlan páros – Kelemen Roland és Papp László – Hunguest Hotel Aqua Sol
Mangalica rolád, tárkony krémmel töltött burgonyafánk, zöldborsó moussal, tokaji vinaigretteben marinált karottával, répa zselével, sáfrányos gyöngyhagymával, petrezselyem szósszal
  • Leghigiénikusabb munkavégzésért a NÉBIH különdíját nyerte: Körtefás Nyári Konyha – Etyek  – Kiss Krisztán
Etyeki daráltas bacon-ös lila tarhonyával, tejfölös hagymás kelkáposztával, juhtúrós krémes kukorica mártással

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.

Ezzel megnyílt az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, ugyanis a csatlakozni kívánó egységek a szerződést követően ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. A szerződés értelmében minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egy nyereményjáték is egyben.

Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így némi szerencsével, kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.

Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó 1100.- forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A csatlakozási lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, melyről bővebben itt informálódhatnak:
https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek-2/

Kép a 2018-as szakácsfelvonulásról

A Magyarország étele 2019. leírását és teljes receptúráját 2019. június 5-én 15:00 órakor kezdőd szakács díszfelvonulás keretében juttatják el az Országgyűlés hivatalába, hogy megőrzésre kerüljön az utókor számára.h

? buszke vagyok!

Közzétette: Asztalos István – 2018. június 27., szerda

Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
  • Biokontroll Hungária Kf
  • Biokultúra szövetség
  • BVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A verseny támogatói:

  • Aviko
  • Friedmann csoport
  • Helit Kft
  • Mirbest
  • Naszálytej Zrt.
  • Oldalas magazin
  • Pannon Porcelán
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

2024-ben is indul a #vadateszem kampány

Manapság attól hangos a média, hogy az energiaválságot hogyan éli túl a turizmus, lesz-e e…