Főoldal Hírek Ajánló Megszületett Magyarország étele 2019.

Megszületett Magyarország étele 2019.

17 perc átlagos olvasási idő
1
1,278
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott.

A verseny fővédnökei:

  • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A versenyt a Puskás Ferenc Labdarúgó akadémia igazgatója, Takács Mihály nyitotta meg, aki elmondta, ahogy a sportban, úgy a hétköznapokban is épp olyan fontos, hogy milyen ételek kerülnek az asztalra, ezért külön öröm számukra, hogy egy ilyen rangos eseménynek adhatnak otthon iskolájukban.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a vad, a hal és sertés, mint a mangalica és a kacsa. Minden étel tartalmazta a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a darálthúst és a Naszálytej, Zöldfarm BIO Tejfölt.

A díjkiosztó ünnepség Dr. Pleva György Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy az egész iparág számára fontos, hogy az ilyen versenyeken a szakácsok, séfek inspirálódjanak és fejlődjenek. Mivel a felkészülés során az élelmiszerbiztonságról meglévő tudásuk is fejlődhet, ezért örömmel vettek részt szakmai partnerként a versenyben.

Őt Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke követte:

„A honvédelemnek sok oldala van, mi most gasztronómiai perspektívából közelítettük meg. Séfklub elnökeként hiszek abban, ha oly sok év után, a hazai szürkeállományra támaszkodva, addig még nem létező receptúrákat alkotunk meg, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. Ha merünk nagyok lenni, akkor az rövid és hosszú távon is az identitásunkat és nem utolsó sorban a nemzetközi megítélésünket erősíti.  A versenyben erős mezőnyt és jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – fogalmazott.

Elmondta továbbá, hogy:

„ Sokan vitatkoznak azon, hogy milyen volt a magyar konyha, sokan azon vitatkoznak, hogy létezik-e, illetve hogy most milyen a magyar konyha, és milyen behatások érték, ha egyáltalán érték, mi meg azt mondtuk, nézzük meg hogy milyen lesz a magyar konyha. És nekem borzasztó jó érzés, hogy ezt a gondolatiságot ennyi jó nevű szakács és séf támogatja .”

Beszédében kitért még arra is, hogy az irány meghatározásánál nem is sejtették, hogy <legnagyobb örömükre> még azok is a magyar konyha felé fognak nyitni, akik eddig a nemzetközi konyhák bűvöletében tevékenykedtek. A magyar konyha, becsületes hozzáállással, ahogy a hazai séfek tudása is, a világ bármely részén megállja a helyét és semmi okunk a szégyenkezésre. – zárta gondolatait.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőbe jutott ételek fantázianevei a következők:

  • Fejedelmi Szivar            
  • Örökség Trilógia 2019  
  • Hoppácska        
  • A hegy ajándéka!          
  • Etyeki daráltas 
  • HaPoTuPi          
  • Hajdú-Bihari röfögő
  • Nagymamám mondta   
  • Tüskevár           
  • Csabai ízekbe zárt őz    
  • Délibáb
  • Apukám Kedvence

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában megrendezett verseny győztese a Páratlan páros nevű csapat lett, így a Hajdú-Bihari Röfögő fantázianevű étel nyerte el Magyarország étele 2019 címet.

Hajdú-Bihari röfögő

A verseny további eredményei:

  • Másodikként végzett: Kapos Catering  – Pap Zoltán és Tapaszti Adrián
Vargányával, parajjal töltött jércemell, kecskesajtos kolbász, babosrétes, dödölle kapros túróval, paprika mártás, tejfölhab
  • Harmadik helyezett: Ortó Line Team – Ortó Gyula és Dobos Tibor
Borjú, zsályával, gomolyával bacon-be csavarva.”Rozsdás” pulykazúza, karalábé textúrák
  • Oldalas magazin különdíját nyerte: Kiosk Budapest – Kovács Ádám és Balogh Péter
Faszenes mangalicás trió karfiolkrémmel, langyos bab salátával, paszternák és tejföl ropogóssal
  • Legszebb tálalás különdíját nyerte: Páratlan páros – Kelemen Roland és Papp László – Hunguest Hotel Aqua Sol
Mangalica rolád, tárkony krémmel töltött burgonyafánk, zöldborsó moussal, tokaji vinaigretteben marinált karottával, répa zselével, sáfrányos gyöngyhagymával, petrezselyem szósszal
  • Leghigiénikusabb munkavégzésért a NÉBIH különdíját nyerte: Körtefás Nyári Konyha – Etyek  – Kiss Krisztán
Etyeki daráltas bacon-ös lila tarhonyával, tejfölös hagymás kelkáposztával, juhtúrós krémes kukorica mártással

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.

Ezzel megnyílt az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, ugyanis a csatlakozni kívánó egységek a szerződést követően ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. A szerződés értelmében minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egy nyereményjáték is egyben.

Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így némi szerencsével, kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.

Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó 1100.- forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A csatlakozási lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, melyről bővebben itt informálódhatnak:
https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek-2/

Kép a 2018-as szakácsfelvonulásról

A Magyarország étele 2019. leírását és teljes receptúráját 2019. június 5-én 15:00 órakor kezdőd szakács díszfelvonulás keretében juttatják el az Országgyűlés hivatalába, hogy megőrzésre kerüljön az utókor számára.h

🙂 buszke vagyok!

Közzétette: Asztalos István – 2018. június 27., szerda

Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
  • Biokontroll Hungária Kf
  • Biokultúra szövetség
  • BVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A verseny támogatói:

  • Aviko
  • Friedmann csoport
  • Helit Kft
  • Mirbest
  • Naszálytej Zrt.
  • Oldalas magazin
  • Pannon Porcelán
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Sokba kerülhet pár kupica húsvéti pálinka

Több millió forintba is kerülhet néhány kupica húsvéti pálinka akkor, ha valaki különösen …