Főoldal Hírek Ajánló Tovább bővült az Étrend, de ami még ennél is fontosabb, működik!

Tovább bővült az Étrend, de ami még ennél is fontosabb, működik!

15 perc átlagos olvasási idő
0
2,350
 ehaccp_topbanner3.jpg

2017. május 8-án tartotta meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a szokásos havi gyűlését a Dobos C. József szakiskolában.

A gyűlés, a már szokásosnak mondható kóstolóval egybekötött workshoppal kezdődött, melynek során a kézműves sajtok világába nyertek betekintést a jelenlévők. A tartalmas bemutatót a Boci tejbolt – a Sajtmester prezentálta.

Megtudhatták például, hogy a hazai sajtok hogyan beszerezhetőek? A beszerzés során mikre kell odafigyelni? Melyek a minőségi sajtkészítés alapjai? Mi a különbség a sajtok fajtái között? Valamint, hogy milyen technológiával készült sajtok az egészségesebbek?

Lehetett látni, hogy a séfek és a kereskedő találkozásának gyümölcseként milyen értelmes kérdések tudnak megfogalmazódni, oda és akár vissza is. Azt is lehetett látni, hogy a Séfklub meghívott vendégeként jelen lévő Alpári György úr, aki az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum vezető konzultánsa, személyes jelenlétével és szakmai felkészültségével, miként tudott azonnal bekapcsolódni a sajtkészítés és forgalmazás kérdéskörébe. Olyan fontos kérdésekre hívta fel a figyelmet többek között, mindig ügyelni kell, hogy ne vásároljunk olyan terméket, amin nem találjuk feltüntetve a gyártót. De figyelnünk kell e termékek eltarthatóságának betartására, valamint kiemelten fontos, hogy gondoskodni kell azok megfelelő hűtéséről is.

Miután már mindenki megkóstolta a kiváló sajtokat, a gyűlés a szokásos havi beszámolóval folytatódott, melyben az Egyesület elnöke elmondta, hogy mely irányok kezdenek körvonalazódni, melyet innovatív módon kívánnak megvalósítani.

A gyűlésen jelen volt még ifj. Gödry Zoltán, a Helit Kft. ügyvezetője is, aki kiemelte, hogy cégüknek, de akár az egész Mirbest csoportnak fontos, hogy a hazai vendéglátás jól működjön, annak helyzete egyre pozitívabb képet mutasson, így minden arra érdemes kezdeményezést támogatnak a jövőben, mint, ahogyan tették ezt eddig is.

A gyűlés résztvevői megdöbbenéssel és szomorúan tapasztalták, hogy a korábbi, Némedi József vezette leköszönő elnökség részéről senki nem ért rá a gyűlésen részt venni és a beszámolókat ismertetni, <valamint a jelzés szerint> feltehetően mindenki orvosi problémával küzdött. Az is a korrektségükre utal, hogy a 2016-os évre vonatkozó pénzügyi beszámolót is a gyűlés előtt két és fél nappal (péntek este) tudták csak megküldeni, annak ellenére, hogy az új elnökség azt január óta folyamatosan szorgalmazta.

A dokumentumokat péntek este megküldték ugyan, de azt, hogy a beszámolóban szereplő számok miből állnak, azt semmivel nem támasztották alá, így a beszámolót az Egyesület tagjai erre vonatkozó záradékkal fogadták csak el. Melyben szerepel, hogy teljes átvilágítást fognak kezdeményezni. 

Asztalos István elmondta, véleménye szerint az, hogy a gyűlésen senki nem jelent meg a leköszönő elnökség részéről <még csak meghatalmazott útján sem>, az egyértelműen azt igazolja, hogy nem vállalják fel az eddigi munkájukat, ez pedig egyértelműen őket minősíti. Egyben elmondta, hatalmas öröm számára, hogy mára egy olyan szakmaiságra épülő klubbot vezethet, amelyről mindenféle magyarázkodás nélkül bármikor nyíltan nyilatkozhat, beszélhet, és amelynek semmi szégyenkezni-, takargatni valója nincsen. Elmondta, úgy érzi jó az út, amit járnak és nem is szeretnének arról letérni.

A gyűlés az Étrend Egyesület tovább tagozódásának kérdésével folytatódott, melyet <az elnök elmondása szerint> a folyamatosan bővülő tagság és az egyre nagyobb lehetőségek szorgalmaznak. Ezt első körben <Kelemen Helmut (az Egyesület alelnöke) felvetésére> három irányzattal alkalmaznák, melyet később igény szerint bővíthetnek majd.

A tagság részéről többen jelezték, nagyon fontos lenne megoldást találni a munkaerőpiaci gondokra, mert az már-már kritikus szintet ért el, ezért mindenképpen szorgalmazzák, hogy erre igyekezzen az Egyesület nagyobb hangsúlyt fektetni.

A gyűlés ezen része, szakmai adok-kapok módon, konstruktív vitává formálódot, melybe szinte minden jelen lévő bekapcsolódott és elmondta személyes észrevételét, tapasztalatát, javaslatát.

Az ismét jó hangulatú gyűlésnek az iskola zárása vetett végett. A jelenlegi Chef workshopnak a Dobos C. József szakiskola adott otthont. Nekik ezt, ezúton is köszönjük!

 

A Chef workshop következő állomása a Keltenberg Kantinban lesz június 12-én, délután 15:30-as kezdettel. Témáját tekintve pedig: A burgonya 50 arca <az AVIKO és Szabó Károly prezentálásában> lesz terítéken. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni! 

 

 

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…