Főoldal Hírek Átólzéig Zsigó Róbert: erkölcsi kötelesség a természeti erőforrások genetikai megőrzése

Zsigó Róbert: erkölcsi kötelesség a természeti erőforrások genetikai megőrzése

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,169
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Kárpát-medencében fellelhető természeti erőforrások genetikai megőrzését gazdasági feladat mellett a jövő generációinak szempontjából erkölcsi kötelességnek is nevezte Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Kecskeméten a génmegőrzési stratégia bemutatására szervezett szakmai és társadalmi egyeztetési fórumon.

 

A genetikai sokféleség megőrzése a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének egyik kulcskérdése lesz a jövőben. Ennek egyetlen hatékony és biztos eszköze pedig a genetikai erőforrások megőrzése és azok hasznosítása ‒ hangsúlyozta Zsigó Róbert, megjegyezve, hogy ezért a Földművelésügyi Minisztérium március végére elkészítette a génmegőrzési stratégiát.

 

Ennek célja a Kárpát-medencében őshonos, magas genetikai értékű növény- és állatfajták védelme egyrészt génmentési, -megőrzési és -hasznosítási programok keretében, másrészt génbanki hálózat kialakításával.

 

 

 

Beszélt arról is, hogy az országban jelenleg 35 védett őshonos, valamint 2 veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajt tartanak nyilván. Több tájfajta génmentése, génbanki állományának kialakulása pedig jelenleg is folyamatban van. Fontos faladatként jelölte meg egy, a teljes vertikumot kiszolgáló labor, és a tárolóhely-kapacitás biztosítását. Mint mondta: a génmegőrzési folyamatok sikeres és hatékony működése szempontjából egységes és érthető jogszabályi háttér megteremtése és megfelelő szervezeti struktúra kialakítása szükséges. Ehhez az állami támogatás elengedhetetlen, akárcsak a génmegőrzési folyamatokba vont állat- és növényfajok széleskörű népszerűsítése ‒ tette hozzá Zsigó Róbert államtitkár.

 

Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta: a megfelelő minőségű élelmiszer-előállításnak elengedhetetlen része az egyre szűkülő genetikai tartalékok megóvása. A génmegőrzési stratégia éppen ezért a még fellelhető növényi és állati tartalékok összegyűjtését, és génbanki hálózatba rendezését célozza meg.

A növényi és állati génmegőrzési feladatokat egymástól elkülönítetten a Tápiószelén működő Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK), másrészt a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) végezné.

Mint mondta: különleges területe a munkának az a kilenc magyar kutyafajta, amelyek néhány hete váltak hungarikummá. Genetikai állományuk tartalékainak széleskörű megőrzését a tervek szerint új szabályozás biztosítaná, amelynek kidolgozását a tenyésztőkkel szoros együttműködésben végzik, hiszen a genetikai állomány döntően magánemberek kezében van.

 

MTI Kép: OPH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…