Főoldal Hírek Átólzéig Margarin vagy vaj? – Nagy kérdés???

Margarin vagy vaj? – Nagy kérdés???

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,111
 ehaccp_topbanner3.jpg

Margarin vagy vaj? – Nagy kérdés???

 

Az imént olvastam egy egyértelmű PR cikket a „vaj vagy margarin” témában. Nem is a cikk ami miatt írom ezen sorokat, hanem sokkal inkább annak tartalma ami megfogott, mely régóta foglalkoztatja a fogyasztókat is. Azon felül pedig egy marketingkampány van kibontakozóban, amolyan “menteni a menthetőt” alapon, mert szerencsére az emberek tudatosságának növekedésével egyre kevésbé kérdéses, hogy mely termékeket keressék, vagy mely termékeket vegyék le a boltok polcairól.

Nos, igyekszem öt kérdéssel segíteni a döntést, hogy ki, mely terméket fogyassza. Remélem ezen kérdések őszinte megválaszolásával már nem okoz majd nehézséget a döntés, íme:

 

Ön melyiket választaná a mesterséges, vagy a hagyományos módszerrel előállított terméket?

 

Miért akarják a margaringyártók egyre inkább a vajhoz hasonlítani a termékeiket?

 

Ha a margaringyártók feltüntetik a csomagoláson, hogy vajjal készült, akkor Ön csak egy „felütött” utánzatot kíván fogyasztani?

 

Elhiszi-e Ön, hogy az élelmiszergyártók mesterségesen egy egészségesebb terméket állítanak elő, mint a tradicionális vajköpülők?

 

Ha a növényi olajok ipari feldolgozása során, a technológiától függően keletkező transz-zsírsavak fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Akkor Ön szívesen fogyasztja-e, a 2 g transzzsírt/100 gramm termékben? (A transz-zsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm, a termék 100grammjában.)

 

 

Végül idézek egy gondolatot, melyet a szerző, személyes véleményként és a fent említett cikk zárásaként írt meg, így én is így teszek:

„…az is látszik, hogy a gyártó(k) még mindig nem tudtak elszakadni azoktól a gyökerektől, amelyek a margarin létrejöttét a 19. században elősegítették, vagyis attól, hogy a növekvő igények kielégítésére, kellett egy olcsó, vajpótló élelmiszer, elsősorban a hadseregnek. Ebből lett aztán a margarin, amely láthatólag még ma is a nagy példakép, vaj akar lenni. Visszatérve a kérdésre: akinek a drága, jó minőségű vajak világában elfogadható és olcsóbb megoldásra van szüksége, az egyen margarint…”

A magam részéről csak remélni tudom, hogy egyre kevesebben teszik ezt meg! 

 

A cikk melyet olvastam a Foodandwine blogon jelent meg, a fenti idézetet is innen másoltam ki!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …