Főoldal Hírek Színes Törvény az élelmiszer-pazarlás ellen

Törvény az élelmiszer-pazarlás ellen

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,241
 ehaccp_topbanner3.jpg

Törvény az élelmiszer-pazarlás ellen

 

A franciák után Európában másodikként az olaszok fogadhatnak el jogszabályt az élelmiszer-pocsékolás ellen. Az áruházláncok kötelesek lesznek gondoskodni megmaradt készleteik hasznosításáról. Karitatív szervezetek gyűjtik majd a hibás alakja miatt eladhatatlan vagy megmaradt, de fogyasztásra még alkalmas árut. Jelenleg a megtermelt élelmiszer fele megy pocsékba a fejlett világban.


Képünk illusztráció! 

Az élelmiszer- és gyógyszerpazarlást korlátozó törvénytervezetről szavaz az olasz parlament, a képviselőház már igent mondott, a következő lépésben a római szenátus voksol. A felmérések szerint az olaszok évente több mint 5 millió élelmiszert dobnak a szemétbe, amelyből alig félmillió tonnát sikerül megmenteni, és odaadni annak, akinek nincsen pénze ételre – számolt be a közmédia római tudósítója.

 

Nem csak szolidaritás

A törvény nem kizárólag a szolidaritásról szól a katolikus Olaszországban. Az élelmiszer-pazarlás gazdasági terhet is jelent, évi 12 és fél milliárd euró veszteséget. A kukákba kerülő élelmiszerek negyedét a háztartásokban dobják ki. Nemcsak a tányérokon hagyott maradékokról van szó, hanem a fel nem használt élelmiszerekről, az éppen lejárt szavatosságú termékekről, és azokról is, amelyek nem ízlenek a vásárlónak.

Nagy mennyiségben kerülnek a szemétbe az élelmiszerek az ipari feldolgozás során is, valamint a silányabb darabok, amelyek formára, látszatra nem tetszetősek. Ugyanígy nagyon sok termény a földeken, melegházakban is megmarad. Ezek nem a legszebbek, nem jutnak piacra, de ehetőek – a szemnek talán nem jók, de a szájnak igen.

 

Évi 22 millió ember

Olaszországban az idősebbek még emlékeznek arra, hogy a második világháború alatt, és még utána is sokan éheztek, és az utóbbi években is sokan állnak sorban a szegénykonyháknál, és egyre több köztük a gyermekes család is.

A karácsonykor és húsvétkor rendezett ingyenes húsvéti ebédeken ezrek jelentkeznek Rómában, Milánóban vagy Nápolyban is. Egyes adatok szerint egy évben 22 millió ember eszik ingyenkonyhán Olaszországban, 4 millió ember pedig nem tud az egészséges táplálkozásához elegendő élelmiszert biztosítani magának.

 

Olcsóbb és gyorsabb

A készülő törvényt a termelői és fogyasztói szövetségek kezdeményezték, a jogszabály lényege, hogy olcsóbbá és gyorsabbá teszi az élelmiszerek és gyógyszerek felhasználását. Eddig, ha a szupermarketekben, éttermekben, menzákon, vállalatoknál tovább akarták ingyen adni a megmaradt élelmiszert, az csak lassan történhetett meg a komplikált bürokráciai előírások miatt. Az új törvény segítségével az élelmiszerek célba juttatása azonnali lehet.

Az olasz parlament milliós nagyságrendű támogatást szán a szegénykonyhák működtetésére, további eurómilliókat projektek kidolgozására, az ételpazarlás szokásának megfékezésére.

 

A szegényektől elvett étel

A kidobott ételt a szegényektől vesszük el – mondta Ferenc pápa, aki már többször emlékeztetett arra, hogy a világnak van olyan része, ahol egy családapa munkájával még a napi betevőt sem tudja megkeresni a családjának. A mai világban az, hogy valaki éhen hal, vagy, hogy gyerekek éheznek, már nem számít hírnek, normális tűnik. Pedig nem az – hívta fel a figyelmet.

Ne szokjunk hozzá az ételfelesleghez, az élelmiszerek pazarlásához – mondta Ferenc pápa, aki a teremtett világ védelmében írt Áldott légy! – Laudato si’ című enciklikájában is óvott az élelmiszer-pazarlástól, amelyet az éhezés és a szegénység egyik forrásának nevezett.

 

Hirado.hu/pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…