Átólzéig Sokan pazarolnak, de még többen éheznek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-06-08 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,382 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Sokan pazarolnak, de még többen éheznek Rengeteg ételt pazarlunk el a világ minden táján napról napra: ennek nemcsak etikai, de gazdasági súlya is van, hiszen minden kidobott falattal a szemétbe kerülnek azok az erőforrások is, amelyeket előállításukhoz felhasználtunk. Hazánkban alig 2000 tonna élelmiszer kerül asztalra a feleslegből. Az „Esélyt az ételnek” mozgalom keretében csütörtökön Budapest a 23. város volt, amelyikben ötezer ember jóllakatására főztek olyan élelmiszerekből, melyek egyébként a szemétbe kerültek volna. Az ötezer adagos gulyást a Magyar Élelmiszerbank telephelyén főzték, majd a város több pontján osztották ki. Cseh Balázs, az Élelmiszerbank vezetője a helyszínen elmondta: ha a világ országainak sorába illesztenénk be azt a szén-dioxid-mennyiséget, amely az elpazarolt ételek előállításához volt szükséges, akkor Amerika és Kína után az élelmiszer-pazarlás lenne a harmadik legnagyobb kibocsátó. Itthon 3,5 millió tonna szén-dioxidot pazarlunk el így évi 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleggel, melyből 2000 tonnát hasznosítanak. Az eseményen részt vett Dominika Jarosz, a „Feeding the 5000” nemzetközi mozgalom globális kampánymenedzsere is. Elmondása szerint egyszerű és ízletes módja is van a pazarlás megszüntetésének: meg kell enni a megtermelt ételt. Franciaországban például törvényben tiltják a szupermarketek számára, hogy élelmiszert dobjanak ki, ám említett további példákat is. A Disco Soup mozgalom 2012-ben indult, és mára világméretűvé vált: a nyitott eseményeken bulihangulatban, zenére készítenek a résztvevők levest élelmiszer-feleslegből. Olyan országokat is érint a pazarlás, mint Kenya, ahol az Európába szánt élelmiszerek 20–40 százalékát esztétikai okokból ki kellett dobniuk. Csak azzal, hogy nagy európai kereskedőket rávettünk, hogy a zöldbabnak csak az egyik végét vágassák le, 11 százalék extra profitot hoztunk a kenyaiaknak – mondta Jarosz. Véleménye szerint mindenki tehet a pazarlás ellen, de a hipermarketek a beszállítói láncra is tudnak hatni. Előfordul, hogy az utolsó pillanatban mondanak le rendeléseket, vagy extrém esztétikai igényeik vannak, ami rengeteg élelmiszer-hulladékot eredményez – mondta Jarosz. A szakember szerint megfelelő erőfeszítésekkel az élelmiszer-felesleg 99 százaléka hasznosítható lenne. MTI/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Ismét a Stand lett az év étterme Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta …
Három koncertet rendeznek idén a Balaton közepén A Stereo MC's brit hiphop csapat, az Alma együttes és a Tankcsapda ad koncertet …