Főoldal Hírek Átólzéig Elégedettek a szezonnal a fesztiválszervezők

Elégedettek a szezonnal a fesztiválszervezők

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,322
 ehaccp_topbanner3.jpg

Elégedettek a szezonnal a fesztiválszervezők

 

Elégedettek lehetnek az idei szezonnal a fesztiválipar szereplői: az időjárás kegyes volt, a látogatók száma nőtt, és a piac fokozatosan tisztul. Bár a szomszédos országok egyre nagyobb konkurenciát jelentenek, a befutott előadók jelenleg annyi koncertet tarthatnak, amennyit csak képesek elvállalni – írja a Világgazdaság. 

Bár idén is akadt olyan rendezvény, amely elmaradt, a fesztiválipar szereplői összességében elégedettek lehetnek a szezonnal – igaz ez a szervezőkre, a helyszínt biztosító önkormányzatokra, a szponzorokra, a kereskedőkre és a vendéglátókra is. Ebben az évben nem volt mostoha az időjárás sem.

A Fishing on Orfű hatezer vendéggel második éve volt telt házas, a debreceni Campus Fesztivál látogatóinak száma 40 százalékkal, a mezőtúri East Festé 60 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, az EFOTT résztvevőinek száma pedig először haladta meg a 100 ezret. Tíz százalék alatti növekedéssel ugyan, de a Sziget és a VOLT Fesztivál is pluszban zárt – a többi között ez is kiderült a 2015-ös szezon gazdasági és társadalmi eredményeit számba vevő rendezvényen. A Kinek jó a fesztivál? – avagy hogy jön ki a matek című rendezvényen településvezetők, nagyvállalatok képviselői és rendezvényszervezők is megosztották tapasztalataikat.

„Ha Budapest a romkocsmák városa, akkor Magyarország a fesztiválok országa” – mondta Tóth Tibor, aki a többi között a Quimby, a Kiscsillag, a Pál Utcai Fiúk, Péterfy Bori, a Csík zenekar és Geszti Péter menedzsere is. Hozzátette: egy jó nevű zenekarnak vagy előadónak jelenleg annyi koncertje van, amennyit csak el tud vállalni.

Gyakorlatilag nincsenek már szabad időpontok az évben, amikor fesztivált lehetne rendezni. Szinte megszűntek a réspiacok, ugyanakkor tisztulni is kezdett az ágazat: azok a cégek és rendezvények, amelyeknek nem volt létjogosultságuk, kirostálódtak. Eközben egyre több és nagyobb eseményt tartanak vidéki helyszíneken, fokozatosan emelkedik a külföldiek száma. Az elmúlt évtizedben a magyarok körében is egyre népszerűbb lett az időtöltésnek ez a formája. Sőt – mint arra Lobenwein Norbert, a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound főszervezője felhívta a figyelmet – a Balaton Sound például egy olyan réteget is elért, amelynek tagjai korábban nem jártak fesztiválozni. A kulcs az volt, hogy a prémium kategóriába pozicionálták a rendezvényt. A siker persze korántsem garantált minden új ötlet esetében, bukásra is volt példa. „Sokan próbálnak pénzt csinálni ezen a területen, hiszen látják a nagy sikereket. Aki azonban fesztivált akar szervezni, számolnia kell azzal, hogy a projekt évente akár tízmilliókat is felemészthet, míg pozitívba fordul” – tette hozzá Lobenwein Norbert.

vg.hu/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…