Főoldal Hírek Csőposta Schnitta Sámuel emlékverseny

Schnitta Sámuel emlékverseny

10 perc átlagos olvasási idő
0
923
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar gasztronómia éttermi munkájának megreformálója nevét viseli az a vendéglátós szakmai csapatverseny, amelyet a gasztronómus Schnitta Sámuel nevét viselő Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervez meg újra.

A verseny kiírását, szervezését és lebonyolítását immár hatodik alkalommal vállalja magára a MÉK-Egyesület.  A megmérettetés gyökerei 2009-re vezethetők vissza, amikor a Schnitta Sámuel díjjal kitüntetettek őszi ülésükön úgy döntöttek, hogy a három vendéglátó alapszakmát (cukrász, pincér, szakács) magába foglaló szakmai versenyt szervez a Magyarországon ezeket a szakmákat oktató iskolák tanuló csapatainak.

Az eddig lebonyolított versenyek támogatója voltak a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megyei szervezetei is.

A verseny alapgondolata, hogy a legnagyobb részét a pincér szakmát tanulóknak kell megoldaniuk, ez következetesen így alakult az eddig lebonyolított előselejtezőkben és döntőkben is. A versenyben résztvevő csapatok elméleti tudásukról, tanult idegen nyelvi ismereteikről is számot adtak, míg a gyakorlati feladataikat – étel-, italsor összeállítását eszközismeretüket, kevert italok készítését, pezsgőtöltését, öt fogásból álló ételsor lefőzését, alkalmi hidegtál, dísztorta készítését is – értékelte a mesterszakácsokból, mestercukrászokból, Schnitta díjjal kitüntetettekből összeállított szakmai zsűri. A szakmai értékelők között volt Oscar díjas: Mátyás Rudolf, Kopcsik Lajos,  de Ambrus György, Boros László, Kandik Ferenc, Járcsics Emil, Kőrössy Kámán, Mile József, Major Zsolt, Gara Gyula, Bergmann Ernő, Erdős Hanna olimpiai-, világbajnokok, mestercímmel rendelkezők sem ismeretlenek az olvasók előtt.

Az eddig öt alkalommal lezajlott elődöntőkön, döntőkön több mint 150 csapat közel 800 tanulója (egy csapatban két-két szakács, pincér és egy cukrász tanuló) vett részt, Magyarország minden megyéjét, turisztikai régióját érintve. A jelentkező csapatok az állami fenntartású oktatási intézmények, Szakképzési Centrumok mellett egyházi – döntően Baptista – oktatási intézményekből kerültek ki. Az eddig megszervezett döntőkben három város iskolái – Miskolc, Sopron, Veszprém – minden alkalommal jelen voltak, közülük a veszprémi SÉF iskola csapatai három alkalommal bizonyultak a legjobbnak.

A verseny népszerűségének köszönhetően 2015. 2017 és 2019 évben is jelentkezetek és részt vettek a határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő turisztikát és vendéglátást tanító iskolák is. Így kerülhettek Székelyföldről, Szabadkáról és Szlovákiából csapatok a megmérettetésbe. Szereplésüket a Magyarok Világszövetségének Elnöke és vezetőségi tagja is a verseny helyszínén követték.

A kétévente megszervezett verseny a pandémiát követően idén hatodik alkalommal került kiírásra, meghirdetésre, melynek jelentkezési határidejéig 32 csapat adta le nevezési lapját. Az iskolák anyagi lehetőségeit is figyelembe vette a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület versenybizottsága amikor úgy döntött, hogy az előválogatók gyakorlati versenyét kiváltja egy online elődöntővel. Ennek időpontja 2022. december 14-e minden régióban, amikor a résztvevő csapatok a három szakmának oktatott tananyagból, azonos feladatsorokat oldanak meg, nem nélkülözve a verseny névadójának Schnitta Sámuelnek szakmai életútjával kapcsolatos kérdéseket sem.

Az elődöntőkön legmagasabb pontszámokat elérő csapatok nyernek jogot a 2023 márciusában Szekszárdon a Hunyadi Mátyás Vendéglátó Technikumban a Szekszárdi Szakképzési Centrum támogatásával megszervezésre kerülő döntőben való részvételre.

A döntőben gyakorlati feladatok várják a csapatokat, ahol az előre megadott nyersanyagkosárból kell négyfogásos ételsort összeállítni, lefőzni a csapatok cukrász és szakács csapattagjainak, melyet a támogató cégek, vállalkozók jelenlévő képviselőinek szervíroznak, szolgálnak fel a pincér csapattagok. Persze ezen feladatokon kívül is lesz megoldásra váró kihívásuk a csapattagoknak.

A verseny döntőjének étel-, italalapanyagainak biztosítását, a szereplő csapatok díjazását az egyesületnek kell majd megoldania, amelyekhez köszönettel vesszük a kollégák felajánlásait, hozzájárulásait, ajándékait. Elérhetőségeink a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület honlapján megtalálhatók.

https://schnittaegyesulet.hu/

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…