Főoldal Hírek Csőposta Megindult a felkészülés a VI. Schnitta Sámuel Országos Emlékverseny elődöntő sorozatára

Megindult a felkészülés a VI. Schnitta Sámuel Országos Emlékverseny elődöntő sorozatára

7 perc átlagos olvasási idő
0
562
 ehaccp_topbanner3.jpg

December 14-én rendezte és bonyolította le a Schnitta Sámuel MÉK Egyesület az Országos csapatversenyük elődöntőjét, az idei évben online formában.

Összesen 32 csapat 7 régióban mérte össze tudását, melynek célja az volt, hogy a régiók legjobban felkészült csapatai bekerülhessenek az Országos döntőbe, ami az idei évben 2023. március 22-23 között kerül megrendezésre Szekszárdon a Tolna vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakképzőiskolájában.

A versenybe bejutott hét csapat:

  • Krúdy Gyula Technikum; Győr.
  • Debreceni Vendéglátóipari Technikum,
  • Illéssy Sándor Baptista Oktatási Központ; Kisújszállás,
  • Szentpáli István Technikum; Miskolc,
  • Párkányi Magániskola (Szlovákia)
  • Hunyadi Mátyás Szakközépiskola; Szekszárd,
  • Szent-Györgyi Albert Technikum; Ajka

A döntőbe jutott Párkányi Magániskola csapatában szerepel az idei döntőben Ferner Valentina, aki részt vett commis séfként a Magyarország étele 2021-es döntőjében és Séfjével Bottyán Szilviával közösen meg is nyerték a versenyt. Közösen készülnek most is a közelgő döntőre, hiszen szeretnének jó eredményt elérni a megmérettetésen.

A Párkányi iskola csapatának tagjai:

  • Surányi Éva szakács
  • Ferner Valentina szakács
  • Domonkos Bea cukrász
  • Kalmár Evelyn pincér
  • Kalmár Elizabeth pincér
  • Bottyán Szilvia csapatvezető

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a névadó emlékére hatodik alkalommal rendezi meg országos versenyét a vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulói számára. Aktualitását kiemeli Schnitta Sámuel születésének 130. évfordulója.

Az emlékverseny névadója Schnitta Sámuel éttermi szakember, aki az éttermi munka magyarországi reformere volt, ezért a pincér tanulók munkája nagyobb súllyal kerül egyaránt a versenykiírásába és az értékelésébe is.

A csapattagok közös feladata egy – a döntőre nevezett oktatási intézmény által előzetesen összeállított – ételsor elkészítése, felszolgálása, illetve a különböző szakmáknak megfelelő feladatok megoldása. A csapat egy csapatvezetőből és öt tanulóból áll: két pincér, két szakács és egy cukrász, akik az elődöntőben elért eredményük alapján jutottak a döntőbe.

A döntőbe jutott csapatoknak előre össze kell állítaniuk egy ételsort, amelynek a következő ételcsoportokat, ételeket kell tartalmaznia:

  • fűszervaj, mini péksütemény
  • leves
  • meleg előétel
  • főétel
  • tányérdesszert


Kikötés azonban, hogy:

  • készüljön az ételsorhoz illő fűszervaj, mini péksüteménnyel,
  • a meleg előétel fő alapanyaga fogas halfajta kell, hogy legyen,
  • a főételt szarvasgerincből vagy szarvascombból (egyben kell elkészíteni hat adagban),
  • a tányérdesszert készítésénél kötelező minimum három desszertelem szerepeltetése a kiegészítők mellett.

A pincér feladatok között szerepel: pezsgőtöltési technikai feladat, eszközfelismerés, díszterítés, élőfelszolgálás angol szerviz segítségével.

A verseny feladatait a csapatok az idei évben két nap alatt fogják megoldani.

Várunk minden kedves érdeklődőt a helyszínre, 2023. március 23-án csütörtökön:
a Tolnai vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Szakképzőiskolájába: 7100, Szekszárd Hunyadi u.7.

  1. január 13.

Korenika Attila
Schnitta Sámuel MÉK Egyesület
Titkár

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…