Főoldal Hírek Átólzéig Januárban indul a hulladékgazdálkodás nyomkövető rendszere

Januárban indul a hulladékgazdálkodás nyomkövető rendszere

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,105
 ehaccp_topbanner3.jpg

Januárban indul a hulladékgazdálkodás nyomkövető rendszere

 

Januárban kezdi meg működését a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), amely a korábbi papír alapú helyett elektronikus adatgyűjtést tesz lehetővé a közműszolgáltató cégek számára. A HUNOR járműkövető alkalmazásának segítségével pedig nyomon követhető a hulladék útja. A projektet az OHÜ 900 millió forintos uniós támogatásból valósította meg.
Wégner Krisztina elmondta, a HUNOR egy olyan komplex informatikai rendszer, amely az iratkezeléstől, az ellenőrzéseken át a hulladékmozgások nyomon követéséig az OHÜ teljes tevékenységét támogatja. A projektet 900 millió forint uniós forrásból valósították meg.

A HUNOR megvalósításával és a hozzá kapcsolódó az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) fejlesztésével együtt mérföldkőhöz érkezett a hulladékgazdálkodási ágazat – mondta beszédében László Tibor. A Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a HUNOR a hazai e-közigazgatás megvalósulásának részeként jön létre. A projekttel létrejön a hulladékpiac felügyelete és a hulladék útjának nyomon követése az Európai Unió keretirányelvének megfelelően.

A négy informatikai alrendszert tartalmazó HUNOR tesztüzeme idén októberben kezdődött, amelyhez az OHÜ 200 partnere önkéntesen csatlakoztak. A fejlesztés támogatja az OHÜ elszámolással és ellenőrzéssel kapcsolatos adminisztratív tevékenységét. A közműszolgáltatók ugyanis éves szinten mintegy 5 millió lapon nyújtják be az elszámolni kívánt hulladékmennyiségeket alátámasztó dokumentumaikat. Ezt az adatszolgáltatást ezentúl elektronikus formában is megtehetik majd a HUNOR-on keresztül – magyarázza Muhoray Róbert projektvezető. Kiemelte, Magyarországon évente mintegy 18,5 millió tonna hulladék keletkezik, ezért az a cél, hogy minél többet hasznosítsanak belőle.

A rendszer része egy járműkövető alkalmazással ellátott okostelefon, amellyel nyomon követhető a hulladék útja. Ennek beviteli felületén olyan adatokat kell megadnia a gépkocsivezetőnek, mint a jármű rendszáma, a szerződött partner neve, a hulladék-anyagáram fajtája és mennyisége, edényzet típusa, az ürítési telephely. A rendszer jelenleg 500 jármű ellenőrzését teszi lehetővé. Ezzel szemben naponta 2500 jármű közlekedik az országban, ezért szeretnék ezt a számot fokozatosan kiterjeszteni – közölte a projektvezető. 

A HUNOR egyik funkciója emellett lehetővé teszi az OHÜ munkatársai számára, hogy jelentsék az elhagyott gépjárműroncsokat, illetve az illegális hulladékot a hatáskörileg illetékes jegyzőknek. Muhoray Róbert közölte, a későbbiekben tervezik, hogy a lakosság részére is megnyitják ezt a lehetőséget.

OrientPress Hírügynökség (OPH) /Pixabay

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…