Főoldal Hírek Átólzéig Sajtüzem létesült a startmunka programban

Sajtüzem létesült a startmunka programban

12 perc átlagos olvasási idő
0
1,697
 ehaccp_topbanner3.jpg

Megindult a sajtgyártás a magyardombegyházi tejüzemben a beruházási célú közfoglalkoztatási mintaprogramnak köszönhetően, a Belügyminisztérium és a Békés Megyei Kormányhivatal együttes támogatásával.

 

A Békés megyei magyardombegyházi önkormányzat évek óta aktívan részt vesz a járási startmunka programokban. A mezőgazdasági programjának egyik fontos eleme az állattartás, melyen belül kiemelten foglalkoznak kecsketartással, az állomány jelenleg mintegy 200 egyedből áll. Ez utóbbihoz kapcsolódóan a település több éve már a kecsketej feldolgozásával is foglalkozik, e tevékenység végzéséhez pedig egy uniós engedély számmal rendelkező, 65 m2-es tejfeldolgozó üzem is kialakítására került. Az üzemben a sajtgyártás mellett túró, körözött készítésére is van lehetőség. Mára elmondható, hogy Békés megye legfinomabb kecskesajtja Magyardombegyházán készül, melyhez bizonyára az is hozzájárult, hogy az elmúlt években 10 fő, közfoglalkoztatásban részt vevő lakos sajtkészítő tanfolyamon is részt vett.


Az önkormányzat minden lehetőséget megragad az új termékek bevezetésére, népszerűsítésére, s már két alkalommal lehetőségük volt az Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon is bemutatkozni. Az előállított termékek javarészt helyben kerülnek értékesítésre, de több település és a nagyobb városok felé is történik kiszállítás, ezen felül a termékek promócióját segíti, hogy az önkormányzat egy weboldalt is létrehozott, amelynek látogatottsága folyamatosan növekszik.
Ugyanakkor a kecskeállomány folyamatos bővülésével a megnövekedett tejmennyiség feldolgozását a korábbi kis üzem kapacitása már nem tette lehetővé, így az önkormányzat a tejfeldolgozó üzem bővítésének és további működtetésének támogatására közfoglalkoztatási támogatás iránti kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium felé.


A Békés Megyei Kormányhivatal és a Belügyminisztérium együttes támogatásával Magyardombegyház Község önkormányzata közel 100 millió forint összegű támogatást nyert el – a 2016. december 9. és 2017. november 30. között időszakra vonatkozóan – beruházási célú egyedi közfoglalkoztatási mintaprogram megvalósítására. A program alapvető célja, hogy tartós munkahelyeket teremtsen a községben élők számára.

 

kormanyhivatal.hu

 


Az üzem 95 m2-el, 12 fő közfoglalkoztatásban való részvételével bővült, így immár összesen 160 m2-es terület áll rendelkezésre a tejüzem működtetésére és a termékek előállítására. Elkészültek a belső építészeti munkálatok, sor került az üzembe helyezésre és a próbaüzem is elindult, 5 fő szakképzett sajtkészítő közfoglalkoztatásba történő bevonásával.

A napokban a Belügyminisztérium képviselői látogatást tettek az induló tejüzemben, melynek keretében megtekintették a beruházás megvalósulását és a sajtkészítés folyamatát is. Az üzem befejező, külső építészeti munkálatai is megkezdődtek, melyek várható befejezési ideje 2017. május 31.

Magyardombegyház Békés megye egyik legkisebb (mintegy 260 fős), egyben talán leghátrányosabb helyzetű települése is, ahol a közfoglalkoztatottak száma átlagosan eléri az 50 főt. A beruházás megvalósításával tartós munkahelyek keletkeznek a településen. A támogatási időtartam lejártát követően az önkormányzat 5 fő, 5 éves időtartamban megvalósuló továbbfoglalkoztatását vállalta, mely így lehetőséget biztosít az érintettek számára a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra történő visszalépésre.

 

Békés Megyei Kormányhivatal Kép: pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…