Színes Továbbra is „luxus” maradhat a vadhús Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-05-04 9 perc átlagos olvasási idő 0 945 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Pixabay Jelentős csökkentést aligha hoz a fogyasztói árakban, hogy a halhoz hasonlóan a vadhús áfája is 27-ről 5 százalékra csökken a jövő évtől – mondta a Világgazdaságnak a Matusz-Vad Zrt. beszerzési igazgatója. Nagy Dávid kifejtette: bár a kedvezményes forgalmi adó 15-17 százalékos árleszállítást is eredményezhetne, ezt csak kampányjelleggel, legfeljebb két-három hónapig élvezhetik a vásárlók, a feldolgozóüzemek inkább elteszik a különbözetet. Ennek oka, hogy az értékesítés 70 százalékát így is a nyugat-európai, jellemzően német export teszi ki, a külpiacokon pedig 20-25 százalékkal drágábban tudják eladni a vadhúst. A legtöbb szereplő csak azért maradt jelen eddig a magyar piacon, hogy több lábon álljon. Nagy Dávid szerint a 22 százalékpontos áfacsökkentés után összességében legfeljebb 5-6 százalékkal nőhet meg a magyarországi értékesítés aránya. Mint mondta, a kínálat sokszor nem elégíti ki a hazai keresletet, hiszen a szarvasoldalas vagy az őzlapocka gyakran hiánycikk, a prémiumtermékek közül a szarvasbélszín vagy az őzgerinc is ritkán található meg a kínálatban. De a legtöbben a pörkölt- vagy gulyásalapanyagnak való apróhúst keresik vaddisznóból, szarvasból és őzből egyaránt. A Matusz-Vad bevételeit 99 százalékban a vendéglátóipari egységek ellátása adja, emellett eltörpül a budapesti és a győri mintabolt forgalma. Minden termékkörben üdvözlendő az áfacsökkentés Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint, hiszen azzal a termelő, a feldolgozó, a kereskedő és végső soron a fogyasztó is jól jár, de a vadhús aránya jóval csekélyebb az élelmiszer-fogyasztáson belül, mint a szintén mérsékelt forgalmi adó alá sorolt sertéstőkehúsé, baromfié, tejé vagy tojásé. Az intézkedés hatására az áruházakban valamelyest megnő a vadhús forgalma, de a jövőben érdemes lenne kiterjeszteni az áfavágást más alapvető élelmiszerekre, így a kenyérre, pékárura. A vadhúsra sokan luxustermékként tekintenek, hiszen a szarvascomb kilónkénti ára 4000, a lapockáé 3000 forint körül mozog, a gerinc és a bélszín pedig már a 7-8 ezres árkategóriába esik. Apróhúshoz 2000-2300 forint körül hozzá lehet jutni szarvasból, őzből és vaddisznóból is. Kustor György, a Rába-Vad Feldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint az áfacsökkentésnél hatékonyabb eszköz lenne, ha a döntéshozók megakadályoznák a külföldi cégeket abban, hogy egymásra licitálva kivigyék a frissen lőtt, kiváló minőségű nagyvadat az országból, ezzel szűkre szabva a magyar feldolgozók mozgásterét. Így végül ugyanúgy hazai vadétel kerül az asztalra Európa számos pontján, de az nem jelentkezik a magyar exporteredményekben, mert közvetítői kereskedelem útján jut el a végfelhasználókhoz. OPH/Világgazdaság Kép: Pixabay
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Összeállt a V4 menü Közös menüvel mutatkoztak be a visegrádi országok (V4) szerdán Budapesten a Sirha Budapest 2018 …
Indul a grillszezon– így készíts egészséges grillételeket Séf ad tippeket és receptötleteket a grillezéshez A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét …