Főoldal Hírek Színes Továbbra is „luxus” maradhat a vadhús

Továbbra is „luxus” maradhat a vadhús

9 perc átlagos olvasási idő
0
945
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jelentős csökkentést aligha hoz a fogyasztói árakban, hogy a halhoz hasonlóan a vadhús áfája is 27-ről 5 százalékra csökken a jövő évtől – mondta a Világgazdaságnak a Matusz-Vad Zrt. beszerzési igazgatója.

Nagy Dávid kifejtette: bár a kedvezményes forgalmi adó 15-17 százalékos árleszállítást is eredményezhetne, ezt csak kampányjelleggel, legfeljebb két-három hónapig élvezhetik a vásárlók, a feldolgozóüzemek inkább elteszik a különbözetet. Ennek oka, hogy az értékesítés 70 százalékát így is a nyugat-európai, jellemzően német export teszi ki, a külpiacokon pedig 20-25 százalékkal drágábban tudják eladni a vadhúst. A legtöbb szereplő csak azért maradt jelen eddig a magyar piacon, hogy több lábon álljon.

Nagy Dávid szerint a 22 százalékpontos áfacsökkentés után összességében legfeljebb 5-6 százalékkal nőhet meg a magyarországi értékesítés aránya. Mint mondta, a kínálat sokszor nem elégíti ki a hazai keresletet, hiszen a szarvasoldalas vagy az őzlapocka gyakran hiánycikk, a prémiumtermékek közül a szarvasbélszín vagy az őzgerinc is ritkán található meg a kínálatban. De a legtöbben a pörkölt- vagy gulyásalapanyagnak való apróhúst keresik vaddisznóból, szarvasból és őzből egyaránt. A Matusz-Vad bevételeit 99 százalékban a vendéglátóipari egységek ellátása adja, emellett eltörpül a budapesti és a győri mintabolt forgalma.

Minden termékkörben üdvözlendő az áfacsökkentés Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint, hiszen azzal a termelő, a feldolgozó, a kereskedő és végső soron a fogyasztó is jól jár, de a vadhús aránya jóval csekélyebb az élelmiszer-fogyasztáson belül, mint a szintén mérsékelt forgalmi adó alá sorolt sertéstőkehúsé, baromfié, tejé vagy tojásé.

Az intézkedés hatására az áruházakban valamelyest megnő a vadhús forgalma, de a jövőben érdemes lenne kiterjeszteni az áfavágást más alapvető élelmiszerekre, így a kenyérre, pékárura. A vadhúsra sokan luxustermékként tekintenek, hiszen a szarvascomb kilónkénti ára 4000, a lapockáé 3000 forint körül mozog, a gerinc és a bélszín pedig már a 7-8 ezres árkategóriába esik. Apróhúshoz 2000-2300 forint körül hozzá lehet jutni szarvasból, őzből és vaddisznóból is.

Kustor György, a Rába-Vad Feldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint az áfacsökkentésnél hatékonyabb eszköz lenne, ha a döntéshozók megakadályoznák a külföldi cégeket abban, hogy egymásra licitálva kivigyék a frissen lőtt, kiváló minőségű nagyvadat az országból, ezzel szűkre szabva a magyar feldolgozók mozgásterét. Így végül ugyanúgy hazai vadétel kerül az asztalra Európa számos pontján, de az nem jelentkezik a magyar exporteredményekben, mert közvetítői kereskedelem útján jut el a végfelhasználókhoz.

 

OPH/Világgazdaság Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…