Főoldal Hírek Átólzéig Csirkéből nem, kacsából és libából azonban hiány lehet

Csirkéből nem, kacsából és libából azonban hiány lehet

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,257
 ehaccp_topbanner3.jpg

Akár hónapokig is hiány lehet kacsából és libából ‒ ennyit biztosan éreznek majd az egész Európát érintő madárinfluenzából a magyar vásárlók. Ami viszont jó hír, hogy a csirkéket más körülmények között tartják, így kevésbé veszélyes rájuk a vírus. Tehát csirke- és pulykahiánytól nem kell tartani.

Több mint 5 ezer pulykát tartanak az egyik Zala megyei telepen. A szárnyasokat 100 százalékban Magyarországon értékesítik. A tenyésztő azt mondja: minden járványvédelmi előírást betartanak, ezért nem félnek a madárinfluenzától.

Minden járművet, amely a telepre megy, fertőtlenítenek, ahogyan a szalmát is, és szigorú előírások vonatkoznak a ruházatra vonatkozóan is – mondta el Papp Sára.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint sincs mitől tartaniuk az állattenyésztőknek. MINT mondta, a hazai csirke- és pulykaállomány nincs veszélyben, mert azokat zárt térben tartják. Ellentétben a szabadon tartott víziszárnyasokkal, amelyek könnyebben érintkezhetnek a betegséget terjesztő vadmadarakkal.

„Már tapasztaljuk is, hogy jóval kevesebb mennyiség van az áruházak polcain. Ugyanakkor a csirkehús, a pecsenyecsirke, böllércsirke tartásmódja mindig zárttartási módban van, tehát ott a védekezési lehetőség és a megelőzési lehetőség is sokkal erősebb és sokkal jobb, mint a víziszárnyasok esetében. Ezért

a csirkehús terén egyáltalán nem számítok hiányra”

– fogalmazott.

Mióta a baromfihús áfája január 1-jén 27-ről 5 százalékra csökkent, azóta a szárnyasok iránti kereslet jelentősen megnőtt.

A CBA több mint kétszer annyi csirke- és pulykahúst értékesített az elmúlt hetekben, mint egy évvel korábban. Ezekből nincs hiány, de kacsa és libahús szinte alig van a polcokon.

„Ez nem jelent olyan nagy gondot, hiszen a baromfitermék értékesítés mindössze 10-15 százalékát teszi ki a liba és a kacsa. Sokkal fontosabb az, hogy csirke és pulyka megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre. Azt tudom mondani, hogy jelen pillanatban nincs áruellátási probléma ezzel a két termékkel kapcsolatban” – hangsúlyozta Fodor Attila, az egyik legnagyobb hazai áruházlánc kommunikációs igazgatója.

 

OPH/MTI/hirado.hu Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…